Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα

6/11/2018 03:06    Στο Ιπποκράτειο
Η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα θα λειτουργήσει -χάρη σε πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών "Ηλιτόμηνον"- στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει δύο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) πρόσφερε το σημαντικότερο μέρος του εξοπλισμού (παστεριωτή και ψυγείο), ενώ η "Ηλιτόμηνον" έκανε τη δωρεά του καταψύκτη. Η διαδικασία για τη δημιουργία της Τράπεζας και τη διαμόρφωση ειδικού χώρου για τη λήψη του γάλακτος στο κτίριο Α του Νοσοκομείου είναι σε εξέλιξη,όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου.

"Τυπικά έχει γίνει η αποδοχή της δωρεάς και απομένει η  επικύρωση από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου. Η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη, γιατί πρέπει να ακολουθηθούν κάποια βήματα, προκειμένου να λειτουργήσει. Είναι  θέμα χρόνου η παράδοση του εξοπλισμού ο οποίος ίσως να έρθει και εντός της εβδομάδας.  Εμείς έχουμε βρει τον χώρο όπου θα εγκατασταθούν ο παστεριωτής και ο καταψύκτης, στο γαλακτοκομείο στο κτίριο Α.

Θα είναι η πρώτη δημόσια Τράπεζα Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα  όπου αρχικά  θα δίνουν γάλα οι μητέρες των οποίων τα νεογέννητα νοσηλεύονται στις ΜΕΝΝ. Μελλοντικά θέλουμε να το επεκτείνουμε  και θα κάνουμε μία καμπάνια για να καλέσουμε μητέρες που έχουν γαλακτοφορία να δώσουν το γάλα τους στην Τράπεζα" επισήμανε η κ. Παπαχριστοδούλου.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Τράπεζα Γάλακτος θα παραμείνει στο Ιπποκράτειο ακόμη και όταν λειτουργήσει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο όπου θα μεταφερθούν όλες οι Παιδιατρικές Κλινικές και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παίδων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ οι ΜΕΝΝ θα παραμείνουν εκεί όπου λειτουργούν μαιευτικά -γυναικολογικά τμήματα. 

"Η δημιουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα  για τη βελτίωση της φροντίδας υγείας των νοσηλευόμενων νεογνών της περιοχής. Άλλωστε, η δημιουργία Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος έχει αναγνωριστεί και από την Πολιτεία  με τον ν.4316/2014 ως μέτρο που πρέπει να ληφθεί για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και τη γενικότερη βελτίωση της περιγεννητικής υγείας" ανέφερε η  πρόεδρος και συν-ιδρύτρια του "Ηλιτόμηνου", Λέλα Βαβουράκη

Εξηγώντας γιατί είναι τόσο σημαντική η λειτουργία μιας Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όπου αλλού υπάρχουν ΜΕΝΝ, η κ Βαβουράκη επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση των προώρων νεογνών, ιδιαίτερα αυτών με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (μικρότερα από 1000 γραμμάρια) χάρη  στη σίτιση των προώρων με φρέσκο μητρικό γάλα από τις πρώτες ώρες της ζωής τους. 

"Η σίτιση με μητρικό γάλα, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων και της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, που είναι οι κύριες αιτίες θνησιμότητας των προώρων νεογνών. Επιπλέον, μειώνει και τα ποσοστά οπισθοφακικής ινοπλασίας, μιας κατάστασης που προσβάλλει τα πολύ πρόωρα νεογνά και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις, ωστόσο, που το μωρό δεν μπορεί να ταϊστεί με μητρικό γάλα, μια πολύ μικρή ποσότητα (0,3-0,5 κυβ.εκ.) στο στόμα του ενισχύει τοπικά την άμυνα του βλεννογόνου. Δηλαδή ακόμη και η μία σταγόνα μετράει! Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις η μητέρα είναι άρρωστη ή μένει μακριά από το μωρό της που νοσηλεύεται ή δεν έχει αρκετό γάλα για τις ανάγκες του. Για να μπορούν λοιπόν να σιτίζονται τα μωρά και αυτών των μαμάδων με μητρικό γάλα, είναι αναγκαίο να υπάρχουν Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος, εξοπλισμένες με κατάλληλα ψυγεία, καταψύκτες και παστεριωτές, ώστε να μπορεί να δοθεί γάλα από δότριες μητέρες. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν λειτουργεί Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος εκτός της Αθήνας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και άλλων περιοχών. Γι’ αυτό το λόγο, το "Ηλιτόμηνον" έκανε έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους τη δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύεται μεγάλος αριθμός προώρων σε ΜΕΝΝ" πρόσθεσε η κ.Βαβουράκη. 

Η κινητοποίηση της οργάνωσης "Ηλιτόμηνον", για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, ξεκίνησε το 2016  και  ολοκληρώθηκε με την προσφορά του σημαντικότερου μέρους του εξοπλισμού (παστεριωτής και ψυγείο) από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του έργου, και τη δωρεά καταψύκτη από το "Ηλιτόμηνον".




Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

20:50 26/2/2024

Τι αναφέρει η δήμαρχος

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

18:42 26/2/2024

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:13 26/2/2024

Δευτέρα 26/02 και Τρίτη 27/02

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

13:12 26/2/2024

Ο κόσμος του βιβλίου συναντά την ομορφιά της θάλασσας

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

23:10 25/2/2024

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Παρουσίαση βιβλίου ''Το Αγνάντι''

Καλαμαριά: Παρουσίαση βιβλίου ''Το Αγνάντι''

19:34 24/2/2024

του Παναγιώτη Τσαμπαρλή

Καλαμαριά: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  (οδηγίες)

Καλαμαριά: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (οδηγίες)

19:23 24/2/2024

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Καλαμαριά: Υγιεινά γεύματα στα δημοτικά σχολεία του δήμου!

Καλαμαριά: Υγιεινά γεύματα στα δημοτικά σχολεία του δήμου!

15:41 24/2/2024

Ο Δήμος εντάσσεται στο πρόγραμμα

Γεύμα της δημάρχου Καλαμαριάς με τον υποπρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Γεύμα της δημάρχου Καλαμαριάς με τον υποπρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

23:06 23/2/2024

Karlo Chkhaidze

Καλαμαριά: Ξηλώνονται αφίσες - Έρχονται πρόστιμα στους παραβάτες

Καλαμαριά: Ξηλώνονται αφίσες - Έρχονται πρόστιμα στους παραβάτες

16:02 23/2/2024

Πρόβλημα η αφισορύπανση

Κλασικά Έπιπλα