Κινητικότητα στον δήμο Καλαμαριάς - Ρευστό πολιτικό σκηνικό

5/11/2018 10:54    Ζυμώσεις επί ζυμώσεων
 Η Καλαμαριά είναι από τους δήμους στους οποίους παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ενόψει των δημοτικών εκλογών, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο. Ζυμώσεις επί ζυμώσεων, συναντήσεις μπροστά αλλά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συνθέτουν ένα σκηνικό ρευστότητας, καθιστώντας αδύνατη μέχρι στιγμής την εκτίμηση για τον τελικό αριθμό των υποψηφίων. Ωστόσο, κάποια κομμάτια του παζλ έχουν ήδη τοποθετηθεί στο τραπέζι.

Η υποψηφιότητα Μπακογλίδη

Ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για την Καλαμαριά» η οποία το 2014 είχε λάβει 47,67% στον πρώτο γύρο και 61,84% στον δεύτερο και συνολικά 25 έδρες. Εξ’ αυτών οι 10 ήταν το μπόνους του εκλογικού συστήματος το οποίο πλέον, λόγω «Κλεισθένη», αφαιρείται. Αυτό σημαίνει ότι σε ανάλογη εκλογική επίδοση η παράταξη του δημάρχου θα χάσει αρκετές έδρες, γεγονός που εντείνει τον ανταγωνισμό, αλλά και την ανασφάλεια στο εσωτερικό της σημερινής πλειοψηφίας.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με το 2014 είναι το ενδεχόμενο στήριξης του προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ κ. Μπακογλίδη και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις προηγούμενες εκλογές το κυβερνών κόμμα είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μανόλη Λαμτζίδη ο οποίος ως επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση» είχε αναδειχθεί μείζων αντιπολίτευση, λαμβάνοντας 15,37% την πρώτη Κυριακή και 38,16% τη δεύτερη και συνολικά 8 έδρες. Όμως, στις αρχές Σεπτεμβρίου τέσσερις από τους οκτώ συμβούλους αποχώρησαν και συγκρότησαν νέα ανεξάρτητη παράταξη με την επωνυμία «Καλαμαριά Πρώτη ξανά». Πρόκειται για τους Δέσποινα Αγγελοπούλου, Σταύρο Μαβίδη, Νεκτάριο Βουλγαράκη και Άρη Τεμεκενίδη, με τον τελευταίο να είναι ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος.

Η κατεύθυνση της Κουμουνδούρου είναι να στηριχθεί ο κ. Μπακογλίδης, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Όμως, αυτή η στάση του κόμματος έχει ενοχλήσει τον κ. Λαμτζίδη ο οποίος φέρεται να έχει πει προς τους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος, πολλώ δεν μάλλον, να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου. Κατόπιν αυτών θεωρείται πολύ πιθανόν και κάποιοι από τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ (Καζάρα, Καϊμακτσίδης, Κοταλακίδου) να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπακογλίδη. Παράλληλα, αρκετοί από τους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, θα συμμετάσχουν πιθανότατα στο ψηφοδέλτιο του κ. Τεμεκενίδη.

Η στάση της ΝΔ

Το 2014 το γαλάζιο στρατόπεδο είχε διασπαρεί σε δύο ψηφοδέλτια. Σε αυτό του κ. Μπακογλίδη με το οποίο εξελέγησαν τρεις σύμβουλοι (οι Κατερίνα Τσαπικίδου και Γιάννης Πενόπουλος, νυν αντιδήμαρχοι και ο Στέφανος Μουράτης, πρόεδρος νομικού προσώπου) και στο ψηφοδέλτιο του Στέλιου Ματσαρίδη ο οποίος είχε έρθει τρίτος το 2014 με 14,34% και 3 έδρες. Η επίσημη ΝΔ δεν πήρε θέση, τον δε συνδυασμό του κ. Ματσαρίδη είχαν στηρίξει οι ΑΝΕΛ καθώς και ορισμένα σχήματα του ακροδεξιού χώρου. Τώρα, ο κ. Ματσαρίδης κάνει πίσω και ως υποψήφιος του γαλάζιου στρατοπέδου εμφανίζεται ο Γιάννης Δαρδαμανέλης ο οποίος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Ματσαρίδη και το 2010 με εκείνον του Χάρρυ Κλυνν. 

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, είναι μηχανικός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο οποίο είχε κατέβει ως «αντάρτης» κόντρα στον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ συνδυασμό. Το έργο του να συσπειρώσει το γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι εύκολο καθώς οι τρεις νεοδημοκράτες του κ. Μπακογλίδη θα παραμείνουν στο συνδυασμό του δημάρχου. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα παράσχει στήριξη σε κάποιον από τους υποψηφίους, όπως είχε κάνει άλλωστε και το 2014∙ παρότι ο κ. Δαρδαμανέλης κινείται στο μητσοτακικό στρατόπεδο και ο πατέρας του είναι από τα πλέον προβεβλημένα κομματικά στελέχη στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Πάντως, στο συνδυασμό του θα περιλάβει πολλούς από τους υποψηφίους του κ. Ματσαρίδη (και τον ίδιο) αλλά και του Χάρρυ Κλυνν.

Πασαλίδου, Παναγιωτίδης

Ερώτημα αποτελεί η στάση την οποία θα τηρήσουν οι Αμαλία Πασαλίδου και Μιχάλης Παναγιωτίδης που το 2014 έλαβαν 7,34% (2 έδρες) και 5,1% (1 έδρα) αντίστοιχα. Η κ. Πασαλίδου, άλλοτε υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, έχει συνομιλήσει σχεδόν με όλους τους υποψήφιους, αναζητώντας, όπως φαίνεται, το ασφαλέστερο όχημα για την επανείσοδό της στο δημοτικό συμβούλιο. Το πιθανότερο είναι να συνεργαστεί με τον κ. Μπακογλίδη, χωρίς να αποκλείεται συνεργασία και με τον κ. Τεμεκενίδη. Ο προερχόμενος από την Αριστερά κ. Παναγιωτίδης παρέστη στην πρώτη εκδήλωση του κ. Τεμεκενίδη κι αυτό είναι ίσως μια ένδειξη για πιθανή συνεργασία, αν και δεν θα πρέπει να θεωρείται απολύτως δεδομένη.

Λαϊκή Συσπείρωση και Περσίδης

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του Αντωνάκη Βικέντιου με τη Λαϊκή Συσπείρωση με την οποία το 2014 είχε λάβει 10,18% και 2 έδρες. Δικό του συνδυασμό ετοιμάζει και ο Αβραάμ Περσίδης ο οποίος προέρχεται από το ΚΚΕ, αλλά χαράσσει αυτόνομη πορεία. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε το όνομα του συνδυασμού του που είναι «Η Καλαμαριά που μας αξίζει» και μέσω fb δημοσιοποιεί και ορισμένα ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Τα ισχυρότερα ερείσματα τα αντλεί από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Έχει δυνάμεις στο κέντρο, αλλά εμφανίζεται αρκετά αδύναμος στην περιφέρεια του δήμου. 

Κινήσεις για συγκρότηση συνδυασμού κάνει και ο Ματθαίος Αμπατζίδης, ο οποίος ανήκει στην παράταξη του κ. Μπακογλίδη. Είχε συγκρουστεί με τον δήμαρχο στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα καταφέρει να συγκροτήσει συνδυασμό. Ορισμένοι, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στην Καλαμαριά, δεν αποκλείουν να τα ξαναβρεί με τον κ. Μπακογλίδη.

Τέλος, σκέψεις για δικό της υποψήφιο κάνει και η Χρυσή Αυγή.



voria
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

21:55 27/2/2024

δύο υποθέσεις

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

20:50 26/2/2024

Τι αναφέρει η δήμαρχος

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

18:42 26/2/2024

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:13 26/2/2024

Δευτέρα 26/02 και Τρίτη 27/02

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

13:12 26/2/2024

Ο κόσμος του βιβλίου συναντά την ομορφιά της θάλασσας

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

23:10 25/2/2024

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Παρουσίαση βιβλίου ''Το Αγνάντι''

Καλαμαριά: Παρουσίαση βιβλίου ''Το Αγνάντι''

19:34 24/2/2024

του Παναγιώτη Τσαμπαρλή

Καλαμαριά: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  (οδηγίες)

Καλαμαριά: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (οδηγίες)

19:23 24/2/2024

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Καλαμαριά: Υγιεινά γεύματα στα δημοτικά σχολεία του δήμου!

Καλαμαριά: Υγιεινά γεύματα στα δημοτικά σχολεία του δήμου!

15:41 24/2/2024

Ο Δήμος εντάσσεται στο πρόγραμμα

Γεύμα της δημάρχου Καλαμαριάς με τον υποπρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Γεύμα της δημάρχου Καλαμαριάς με τον υποπρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

23:06 23/2/2024

Karlo Chkhaidze

Κλασικά Έπιπλα