Για τις αποζημιώσεις μίλησε ο Παυλόπουλος στον Γερμανό πρόεδρο

12/10/2018 00:58    Σταϊνμάιερ
Την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής Πολιτείας ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας, που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής, είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» υπογράμμισε την Πέμπτη (11/10/2018) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της συζύγου του, Έλκε, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι «τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως, αλλά αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και πρόσθεσε ότι με βάση τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».

Καλωσορίζοντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον κ. Σταϊνμάιερ και τη σύζυγό του Έλκε, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας, καθώς και μια κορυφαία προσωπικότητα η οποία, με βάση τη μακρόχρονη λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία και το ευρωπαϊκό όραμα που την διακρίνει, έχει υπερβεί, κατά πολύ, τα όρια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και έχει κατακτήσει την ευρωπαϊκή και την διεθνή αναγνώριση και καταξίωση.

Απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, σημείωσε ότι την αγάπη του για την Ελλάδα την απέδειξε εμπράκτως, ιδίως κατά την τόσο επώδυνη για τον ελληνικό λαό περίοδο των μνημονιακών προγραμμάτων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, σήμερα η Ελλάδα κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, και αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συμβολή του κ. Σταϊνμάιερ σε κρίσιμες φάσεις των δύσκολων διαπραγματεύσεων της εποχής εκείνης.

Συμβολή, η οποία -όπως είπε- πήγαζε αφενός από την εγνωσμένη ευαισθησία του έναντι του ελληνικού λαού, που, όπως όλοι πλέον αναγνωρίζουν, κατέβαλε μεγάλο κόστος για λάθη των μνημονιακών προγραμμάτων, τα οποία δεν θα μπορούσαν, κατ' ουδένα τρόπο, να του καταλογισθούν. Και, αφετέρου από τη βαθιά πίστη του ως προς τη σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.

«Εμείς, οι Έλληνες, δεν ξεχνάμε ότι υπήρξατε υπέρμαχος της άποψης ότι, όπως η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, εξίσου και η σημερινή Ευρώπη θα ήταν αδιανόητη δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της. Και τούτο όχι μόνο λόγω της εμβληματικής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και λόγω των σύγχρονων δυνατοτήτων της να συμβάλλει ουσιωδώς, στο μέτρο που της αναλογεί, προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο κ. Σταϊνμάιερ έχει ήδη διακριθεί και πάντα διακρίνεται, πρωτίστως για το ευρωπαϊκό του όραμα και πρόσθεσε ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία οφείλει να οδηγηθεί στην ενοποίησή της και επέκεινα, στην ολοκλήρωσή της όχι μόνο για τους λαούς της αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς, μπορεί και έχει χρέος να διαδραματίσει τον δικό της πλανητικό ρόλο, ο οποίος συμπυκνώνεται, σύμφωνα με την ιστορία της και τον πολιτισμό της, κυρίως στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες, και εκείνος προσωπικά συμμερίζονται το όραμα αυτό και είναι έτοιμοι αν συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή στο μέτρο που τους αναλογεί, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα, δοθέντος ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων, εντός Ευρώπης αλλά και πέραν αυτής, δεν επιτρέπουν πλέον εφησυχασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει των ευρωεκλογών, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καθορίσουμε και τις ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων, την ανάληψη, επειγόντως, πρωτοβουλιών ιδίως προς την κατεύθυνση της τόνωσης του πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

Ειδική αναφορά έκανε στην αρχή της αλληλεγγύης υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί θεμελιώδη κανόνα, πάνω στη βάση του οποίου στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σύμφωνα με την ιστορία του και τον πολιτισμό του και στάθηκε στην επίλυση του υπαρξιακού για την ΕΕ ζητήματος του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Απευθυνόμενος προς τους εταίρους μας, που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, επισήμανε ότι παραβιάζουν ευθέως τόσο την ευρωπαϊκή έννομη τάξη όσο και τον αξιακό κώδικα του κοινού μας πολιτισμού.

Τέλος, κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του κοινωνικού κράτους δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας.

«Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του κοινωνικού κράτους δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογές» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Σταϊνμάιερ: Έπαινοι για την Ελλάδα, αλλά «σιγή ασυρμάτου» για τις γερμανικές αποζημιώσεις 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο της αντιφώνησής του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του, στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν σχολίασε την φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας, που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της Κατοχής, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. 

Αντιθέτως, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τις ιδιαίτερες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας ευρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που έρχονται, παρόλο που διαπιστώνει ότι η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της δεν είναι αυτονόητη. 

Αναφέρθηκε επίσης στον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας ως γείτονα των βαλκανικών χωρών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας βοηθά στην εξάλειψη των μακροχρόνιων αντιθέσεων. Όπως σημείωσε, η Συμφωνία για το ονοματολογικό με τα Σκόπια, είναι ένα θαρραλέο και σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των δυο χωρών. Αυτό αποδεικνύει ότι η βούληση και το όραμα, το θάρρος και η πίστη, μπορούν να υπερβούν την μακροχρόνια δυσπιστία και να δημιουργήσουν συνθήκες κατανόησης. Αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα και για τις δυο πλευρές, αλλά τάχθηκε ρητά υπέρ της συνέχισης του δρόμου που έχει ανοίξει. 

Σχετικά με τα οικονομικά θέματα, σημείωσε ότι το τέλος του Προγράμματος του ESM αποτελεί ορόσημο και παραδέχθηκε ότι τα περασμένα χρόνια, τα βάρη και οι προκλήσεις για τον ελληνικό λαό υπήρξαν μεγάλα, και ότι από τους Έλληνες πολίτες ζητήθηκαν πολλά και πολλές φορές πάρα πολλά. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι Γερμανοί το έχουν αντιληφθεί και το αναγνωρίζουν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών θα έχουν αποτέλεσμα. Όπως είπε, «είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη, ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις και ότι σύντομα οι πολίτες θα το νιώσουν. Η Γερμανία, θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό, θα υποστηρίξει την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. Είμαστε στο πλευρό σας». 

Επανέλαβε ότι ιδίως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης δοκιμάστηκε η ελληνογερμανική φιλία, αλλά πρόσθεσε ότι οι ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δυο λαών είναι πολύ παλιές και η φιλία μας καθορίζεται κατά πολύ και από την πληθώρα των διαπροσωπικών σχέσεων. «Είναι ακριβώς αυτές οι διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες είναι σημαντικές για τις χώρες μας, αλλά ιδίως για το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος. 

«Όποιος γνωρίζει τον άλλο, μαθαίνει και να τον εκτιμά. Και όποιος κατανοεί τον άλλο προχωρά μαζί του - κι αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε όσο οτιδήποτε άλλο στην Ευρώπη και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Ακριβώς σε μια εποχή που δυναμώνουν οι φωνές που δίνουν απλές απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα και τονίζουν αυτά που μας χωρίζουν - σε αυτή την εποχή πρέπει να δείχνουμε το νέο, ότι είμαστε μαζί και ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον», σημείωσε. 

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι η έκφραση όλων αυτών που μας συνδέουν και παραμένει η καλύτερη απάντηση στους εθνικούς εγωισμούς, στην πόλωση, στις διακρίσεις και στην διάσπαση». Επισήμανε ότι Ελλάδα και Γερμανία φαίνεται ότι τα ενστερνίζονται όλα αυτά, και δεν διέκοψαν τις σχέσεις τους σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, αντίθετα τις εμβαθύνουν με ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Γι' αυτό εξέφρασε και την χαρά του για την δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία ανταλλαγών των νέων ανθρώπων, που θα δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης πάνω σε αυτά που μας συνδέουν για μια μελλοντική γενιά, η οποία θα δώσει ζωή σε αυτά.

Κατέληξε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι μπορούμε να υπερβούμε κρίσεις από κοινού και να οικοδομήσουμε μια νέα εμπιστοσύνη και μάλιστα το καταφέρνουμε αυτό, εμείς οι Έλληνες και οι Γερμανοί, παρά την επώδυνη ιστορία μας, κάτι που κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι. Γι΄ αυτό εξέφρασε την προσωπική του ευγνωμοσύνη, καθώς και την ευγνωμοσύνη του γερμανικού λαού.



ΑΠΕ - newsbomb
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

21:10 16/2/2024

Στα άκρα οδηγείται η υπόθεση

Καλαμαριά: Δείτε τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου

Καλαμαριά: Δείτε τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου

20:53 16/2/2024

τακτική και έκτακτη συνεδρίαση

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

19:00 16/2/2024

Παρασκευή 16/02, Σάββατο 17/02 και Κυριακή 18/02

Καλαμαριά: Τρεις πολιτικοί γάμοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Καλαμαριά: Τρεις πολιτικοί γάμοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

22:57 15/2/2024

στη γιορτή των ερωτευμένων

Καλαμαριά: 7 ώρες χωρίς ρεύμα αύριο - Δείτε ποιους αφορά!

Καλαμαριά: 7 ώρες χωρίς ρεύμα αύριο - Δείτε ποιους αφορά!

21:39 15/2/2024

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου

Καλαμαριά: Έκλεψαν τρία φαρμακεία σε λίγες ώρες

Καλαμαριά: Έκλεψαν τρία φαρμακεία σε λίγες ώρες

21:26 15/2/2024

εξιχνιάστηκαν οι υποθέσεις

Ανθοδέσμη έκπληξη με λουλούδια απ'όλη την Καλαμαριά κοσμεί το γραφείο της δημάρχου

Ανθοδέσμη έκπληξη με λουλούδια απ'όλη την Καλαμαριά κοσμεί το γραφείο της δημάρχου

17:51 15/2/2024

Υπηρεσία Πρασίνου

Αγίου Βαλεντίνου: Ανθοδέσμη πιτόγυρο 8,5 κιλών για ερωτευμένους!!!

Αγίου Βαλεντίνου: Ανθοδέσμη πιτόγυρο 8,5 κιλών για ερωτευμένους!!!

21:58 14/2/2024

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι

Θεσσαλονίκη: Εξετάζονται μέτρα για τη θωράκιση του δικαστικού μεγάρου

Θεσσαλονίκη: Εξετάζονται μέτρα για τη θωράκιση του δικαστικού μεγάρου

21:23 14/2/2024

Κάμερες, ιδιωτικοί φύλακες ασφάλειας ..

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για ναρκωτικά - Βρέθηκαν χάπια και δέματα κάνναβης σε σπίτι (φωτο)

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για ναρκωτικά - Βρέθηκαν χάπια και δέματα κάνναβης σε σπίτι (φωτο)

20:51 14/2/2024

Δίωξη Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Κλασικά Έπιπλα