Πρωτοβουλία κατά της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει χιλιάδες πολίτες, καθώς έχουν αδυναμία πρόσβασης στις σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας, όπως για επαρκή θέρμανση και φωτισμό, αναλαμβάνει ομάδα πολιτών από την Καλαμαριά, η οποία μάλιστα θα συνεργαστεί για την ενημέρωση των πολιτών και για άλλες εξειδικευμένες δράσεις με το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών («ΝΕΟ ΙΝ.ΚΑ.»)
Στην «Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της Ενεργειακής Φτώχειας» όπως αποκαλείται η ομάδα και η οποία είναι ανοιχτή σε όλους τους ενεργούς πολίτες, ήδη συμμετέχουν οι: Μανόλης Λαμτζίδης, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, Στέφανος Καργάκης πρόεδρος του Συλλόγου «Μπουμπουλίνα», Νίκος Γαβριήλ, Μιχάλης Σκουμπερδής και Ξενοφών Ηρακλείδης.
Σε ανακοίνωση της η ομάδα πολιτών Καλαμαριάς κάνει λόγο για την ανάγκη συμβολής όλων στον αγώνα κατά της ενεργειακής φτώχειας, μέσα από το θεσμό των «ενεργειακών κοινοτήτων», ένα νέο θεσμό που έχει εισαχθεί στην Ελλάδα με το ν. 4513/2018 .
Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του νέου ΙΝ.ΚΑ, η ενεργειακή φτώχεια ή ενεργειακή ένδεια, είναι η κατάσταση ενός νοικοκυριού που αδυνατεί να έχει πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, μαγείρεμα, φωτισμό και τη χρήση οικιακών συσκευών.
Οι συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας περιλαμβάνουν την περιορισμένη χρήση θέρμανσης, κρύα και με υγρασία σπίτια, χρέη σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας και τη μείωση εξόδων των νοικοκυριών σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, η ενεργειακή φτώχεια σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα φυσικών και ψυχικών ασθενειών υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άσθμα και η καρδιακή ασθένεια.
Με βάση τα στοιχεία του ΙΝ.ΚΑ ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι βιώνει ενεργειακή φτώχεια, όταν τα μέλη του δεν μπορούν να το κρατήσουν επαρκώς θερμαινόμενο σε λογικό κόστος βάσει του εισοδήματός τους. Επίσης αναφέρει ότι η ενεργειακή φτώχεια προκαλείται από τη σύγκλιση πέντε παραγόντων: το χαμηλό εισόδημα, τις υψηλές τιμές καυσίμων, την αναποτελεσματική ενεργειακή απόδοση ενός σπιτιού, την υπό μερική κατάληψη (χρήση) κατοικία, τη μεγάλη ηλικία.
Η απότομη αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2006 ως το 2008 εκτιμάται ότι οδήγησε σε μια διπλάσια αύξηση ενεργειακής φτώχειας.
makthes