Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Η κακοκαιρία «Ξενοφών» σκεπάζει την Ελλάδα

24/9/2018 22:40    Καταιγίδες, μποφόρ και κρύο
Θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως ανακοινώνει η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τη νύχτα της Δευτέρας από τα βόρεια, ενώ άνεμοι 7-8 μποφόρ θα επηρεάσουν την Κεντρική Μακεδονία, το Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική.

Οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 Μποφόρ.

Τις ημέρες αυτές θα σημειωθούν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την Πέμπτη θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ξενοφών: H πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου

«Ξενοφών» βαφτίσθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

Η κακοκαιρία είναι -ως συνήθως- «εισαγόμενη», καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει από την Τρίτη τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Αναλυτικά η πρόβλεψη για την Τρίτη

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 7 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στα ανατολικά λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από τα δυτικά.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και στα νότια θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα αρχικά αίθριος και βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που στη βόρεια Κρήτη βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 και από το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα αυξηθούν. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: στο ανατολικό Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 βαθμιαία 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


newsbomb

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 1/3/2025

Σάββατο 1/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 28/2/2025

Παρασκευή 28/2

ΟΑΣΘ: Συμβολικά μόνο 57 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 28 Φεβρουαρίου

ΟΑΣΘ: Συμβολικά μόνο 57 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 28 Φεβρουαρίου

17:00 27/2/2025

Με προσωπικό ασφαλείας και τη δρομολόγηση 57 λεωφορείων

Αλλαγές στην αποκομιδή απορριμμάτων λόγω πανελλαδικής απεργίας και τριημέρου

Αλλαγές στην αποκομιδή απορριμμάτων λόγω πανελλαδικής απεργίας και τριημέρου

15:00 27/2/2025

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου έως και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας (3/3)

O Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία για τα Τέμπη

O Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία για τα Τέμπη

12:10 27/2/2025

Κλείνουν οι υπηρεσίες του Δήμου μετά τις 10 π.μ. την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 27/2/2025

Πέμπτη 27/2

Το Μουσικό Σχήμα Mob Art Live στη Θεσσαλονίκη στον Πολυχώρο Soul skg

Το Μουσικό Σχήμα Mob Art Live στη Θεσσαλονίκη στον Πολυχώρο Soul skg

18:01 26/2/2025

Κυριακή 2/3

Νέος Κανονισμός Καθαριότητας στον Δήμο Καλαμαριάς

Νέος Κανονισμός Καθαριότητας στον Δήμο Καλαμαριάς

14:37 26/2/2025

«Σκεφτόμαστε υπεύθυνα, σκεφτόμαστε καθαρά»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 26/2/2025

Τετάρτη 26/2

Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ στις 28/2

Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ στις 28/2

20:00 25/2/2025

Παρασκευή 28/2

Κλασικά Έπιπλα