Σανίδα προστασίας για το ψηφιακό σερφάρισμα πριν χτυπήσει το κουδούνι

16/9/2018 12:23    Ελληνικο κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Ένα λάθος πάτημα κουμπιού στον υπολογιστή μπορεί να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» για ένα παιδί, «μπορεί να βρεθεί σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον για την ηλικία του και δεν ξέρουμε πώς αυτό θα επηρεάσει την ψυχοσύνθεσή του», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Ψαρουδάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. «Να μην δαιμονοποιούμε το ίντερνετ, διότι δίνει πολλές ευκαιρίες. Εξάλλου, είναι παντού γύρω μας και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να είναι και με μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τα παιδιά τον ψηφιακό κόσμο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, όπως μαθαίνουμε ένα παιδί να περπατάει και το προφυλάσσουμε, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να προστατεύουμε και τα παιδιά μας από τους κινδύνους του διαδικτύου».

      Με αφορμή λοιπόν την έναρξη του σχολικού έτους το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας εντείνει τις προσπάθειές του, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο και να απολαμβάνουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει, προστατευμένα όμως από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Όπως αναφέρει η κ. Ψαρουδάκη, «οι γονείς κι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας, ενημέρωσης κι αφύπνισης των παιδιών για τους ψηφιακούς κινδύνους και γι αυτό και στόχος και φιλοδοξία του Ελληνικού Κέντρου είναι να στέκεται στο πλευρό τους, να στηρίζει την όλη προσπάθεια που καταβάλλουν και να τους παρέχει όσα περισσότερα εκπαιδευτικά εργαλεία γίνεται. Για αυτό και δημιούργησε νέο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην σχολική αίθουσα και στο σπίτι ως εργαλείο μάθησης».

      Με βάση αυτό το υλικό και... το «πακέτο» που προτείνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου, όπως ο εθισμός, το online gaming, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση, οι επαφές με αγνώστους».

      Το «Back to school package» απευθύνεται σε μικρά παιδιά, σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού και σε παιδιά γυμνασίου περιλαμβάνοντας μαθήματα, κουίζ, βίντεο με κινούμενα σχέδια, φυλλάδια, αφίσες και παρουσιάσεις όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

      Όπως υπογραμμίζει η κ. Ψαρουδάκη «μπορεί να γίνουν παρουσιάσεις στις σχολικές αίθουσες σαν ένα ολόκληρο ωριαίο μάθημα από τον εκπαιδευτικό, ώστε να ενημερώσει τους μαθητές για τους κινδύνους και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο».

      Όσον αφορά τους γονείς, λέει η κ. Ψαρουδάκη «ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι οπτικοποιημένες συμβουλές που υπάρχουν σε αυτό το πακέτο, οι οποίες επικεντρώνονται στο πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης και με ποιον τρόπο ένας γονιός μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να θέσουν όρια από την αρχή που το παιδί θα αρχίσει να ασχολείται με τον ψηφιακό κόσμο. Το πόσες ώρες, ποιες ιστοσελίδες και τι θα κάνει στο διαδίκτυο εξαρτάται από την κάθε οικογένεια και τα όρια που θέτει. Και πάντα εξαρτάται το τι κάνει ένα παιδί στο διαδίκτυο. Μπορεί να παίζει, αλλά μπορεί να διαβάζει. Τα ό,ποια όρια θα πρέπει να τίθενται σε συνεργασία με το παιδί και με συνεννόηση μαζί του προκειμένου να είναι και το ίδιο ικανοποιημένο αλλά και τα όρια να μην ξεπερνιούνται».

      Σύμφωνα πάντως, με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου η κατάλληλη ηλικία που θα πρέπει ένα παιδί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και να πλοηγείται στο ίντερνετ είναι 6 με 7 ετών. «Ουσιαστικά από την πρώτη δημοτικού καθώς το διαδίκτυο μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο μάθησης. Οι γονείς θα πρέπει να στρέψουν το παιδί τους στο ποιοτικό διαδίκτυο, σε ποιοτικές ιστοσελίδες, όπου ο ανήλικος χρήστης μπορεί να περάσει δημιουργικά τον χρόνο του και να μάθει πράγματα. Και φυσικά δεν πρέπει να μένει ποτέ χωρίς επίβλεψη. Ποτέ μόνα παιδιά γιατί με ένα λάθος πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να βρεθούν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον για την ηλικία τους» τονίζει η κ. Ψαρουδάκη.

      Ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου

      Να αναφέρουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

      1. Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

      2. Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

      3. Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

10:41 6/3/2024

στην Μητρόπολη

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

23:42 5/3/2024

έλεγχοι για ηχορύπανση

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

23:35 5/3/2024

από τις 13 Μαρτίου

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

23:25 5/3/2024

8/03 - 8:00 μμ - 11:00 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

23:18 5/3/2024

6/03 - 13/03

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

23:10 5/3/2024

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

23:02 5/3/2024

11ο Δημοτικό

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

16:22 5/3/2024

Ένα επαναστατικό θέαμα

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

16:15 5/3/2024

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

18:10 4/3/2024

Δευτέρα 04/03 και Τρίτη 05/03

Κλασικά Έπιπλα