Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

10/10/2017 03:09    Στην Βουλή αυτή την ώρα

Στην απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να μεταβάλλεται χωρίς δημοσιότητα και κάτω από άκρα μυστικότητα το φύλο διεμφυλικών προσώπων, ακόμη και ανηλίκων 15 ετών και άνω, στοχεύει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η ψηφοφορία του οποίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου, τιτλοφορείται «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» και αποτελείται από συνολικά επτά άρθρα.

Βασική αλλαγή, αλλά όχι μοναδική, είναι το γεγονός ότι με το επίμαχο νομoθέτημα η διόρθωση φύλου δεν απαιτείται να γίνεται εντός δικαστικής αίθουσας. Αντίθετα, προβλέπεται η διαδικασία να λαμβάνει χώρα σε γραφείο, χωρίς τη δημοσιότητα που θα είχε μια ανοιχτή συνεδρίαση στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.

Από 15 ετών

Αν και αρχικά το νομοθέτημα αφορούσε σε ενήλικα διεμφυλικά άτομα, τελικά λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή του, σε μια έντονη συνεδρίαση στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αλλαγή. Ετσι, πλέον υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και από ανηλίκους από 15 ετών, υπό τρεις προϋποθέσεις: η αλλαγή να είναι βούλησή τους, να υπάρχει συγκατάθεση των γονέων τους και να κατατεθεί και γνωμοδότηση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί όλα τα στάδια των υποθέσεων αυτών.

Τι προβλέπει

Να σημειωθεί ότι στις γενικές παρατηρήσεις του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων θα αλλάξουν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ θα ρυθμιστούν και οι οικογενειακές και άλλες σχέσεις του προσώπου.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει σχετικά με τη διαδικασία τα εξής:

· Δεν απαιτείται μαζί με την αίτηση να υποβληθεί κάποια βεβαίωση, με την οποία να προκύπτει οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση ή ότι έχει προηγηθεί κάποια εξέταση ή ιατρική αγωγή. Αντίθετα, σύμφωνα με τις γενικές παρατηρήσεις, μέχρι σήμερα για την αλλαγή ταυτότητας φύλου απαιτείτο η αίτηση να συνοδεύεται με έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι το ενδιαφερόμενο άτομο παρακολουθείτο από ψυχίατρο και ότι είχε υποβληθεί σε επέμβαση.

· Η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί, καταχωρίζεται στο ληξιαρχείο «με τρόπο που διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, δε, και στην τήρηση εχεμύθειας από τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίες θα είναι αρμόδιες για την έκδοση όλων των υπόλοιπων εγγράφων.

· Αναφορικά με τις οικογενειακές σχέσεις, ορίζεται ότι «αν το πρόσωπο έχει παιδιά, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται».

· Το ενδιαφερόμενο άτομο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διόρθωση μόνο μία φορά, δηλαδή να ξαναγυρίσει στο προηγούμενο φύλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

vimaorthodoxias
Επόμενο Προηγούμενο