Μια μεγάλη εικαστική γιορτή στον δήμο Καλαμαριάς

7/9/2018 02:00    Focus Locus
Η μεγάλη εικαστική γιορτή του Δήμου Καλαμαριάς, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα,  το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018  με τίτλο «Focus Locus» ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8 το βράδυ,  στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου  Κόδρα.

Το  φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρα  που συμπληρώνει 18 χρόνια ζωής, δηλώνει παρών στην εγχώρια σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Με τον τίτλο “Focus Locus” οι εκθέσεις θα επικεντρωθούν στη θεματική του τόπου και στα φαινόμενα που αναπτύσσονται μέσα και γύρω από αυτόν (εκτοπισμός, μετακίνηση, εγκατάσταση και κατοίκηση) με ένα σαφές ερευνητικό ενδιαφέρον προς την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμαριάς αλλά και του ίδιου του χώρου του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα. Συγκεκριμένα στη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστεί μέρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ) σε ψηφιακή προβολή το οποίο θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ντοκουμέντα και ιστορικές μαρτυρίες της έλευσης των προσφύγων και των πρώτων χρόνων της εγκατάστασής τους στην Καλαμαριά.

Πυρήνας του φεστιβάλ θα είναι παραδοσιακά η έκθεση του Κόδρα Fresh με έργα πρόσφατων αποφοίτων και τελειοφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιπλέον, ο θεματικός άξονας του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2018 θα κινηθεί και γύρω από τον ψηφιακό τόπο και την ψηφιακή μνήμη: στο πλαίσιο της έκθεσης Cyber Art Space θα παρουσιαστούν δύο έργα εικαστικών, το ένα από τα οποία θα αναπτυχθεί στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου ως ψηφιακό δημόσιο έργο επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

Οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν το έργο και να περιηγούνται γύρω από αυτό με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τους.

Η ατομική παρουσίαση μιας ακόμη εικαστικού σε ανοιχτό διάλογο με τα έργα του Fresh ολοκληρώνει τον εκθεσιακό προγραμματισμό της φετινής διοργάνωσης.

Τέλος, το Εθελοντικό Πρόγραμμα που συνιστά πλέον δομικό κομμάτι του Πεδίου Δράσης Κόδρα, θα αποτελέσει το εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν εργαστήρια (workshops) και βιωματικές δράσεις.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:

Δημήτρης Μιχάλαρος

Κεντρικοί Επιμελητές:

Ανθή Αργυρίου

Παναγής Κουτσοκώστας

Έκτακτη Επιμέλεια:

Ρένα Πιτσάκη

Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 18:00- 22:00

Διάρκεια εκθέσεων: 16 - 26 Σεπτεμβρίου



Επόμενο Προηγούμενο
 

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

16:10 12/3/2025

από 16 έως 20/3

Δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

13:37 12/3/2025

Μήνας αφιερωμένος στην καταπολέμηση μιας σύγχρονης μάστιγας

Παναγιώτης Κούδας Stand Up Show: Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις στη Θεσσαλονίκη

Παναγιώτης Κούδας Stand Up Show: Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις στη Θεσσαλονίκη

12:44 12/3/2025

Πέμπτη 13/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 12/3/2025

Τετάρτη 12/3

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

19:00 11/3/2025

Παρασκευή 21/3

Ο Χρήστος Δάντης Ζωντανά στην Θεσσαλονίκη στο Cabare

Ο Χρήστος Δάντης Ζωντανά στην Θεσσαλονίκη στο Cabare

17:00 11/3/2025

Τρίτη 11/3

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τον σχολικό εκφοβισμό

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τον σχολικό εκφοβισμό

13:00 11/3/2025

12/03 - 6:00 μμ - 7:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 11/3/2025

Τρίτη 11/3

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της Μαρίνας της Αρετσούς

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της Μαρίνας της Αρετσούς

20:21 10/3/2025

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς

Η Καλαμαριά γιόρτασε τις “Γυναίκες”

Η Καλαμαριά γιόρτασε τις “Γυναίκες”

18:19 10/3/2025

Μια ξεχωριστή γιορτή με πρωταγωνίστρια τη Γυναίκα

Κλασικά Έπιπλα