Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, θα σφυρίξει για πρώτη φορά, το Frecciargento ETR 485, το τρένο που θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τη νέα εποχή στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Η ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενταγμένη στον ιταλικό όμιλο FSItaliane, αποδεικνύει έτσι ότι είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, μόλις η ΕΡΓΟΣΕ παραδώσει τη διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση, σε όλο το μήκος της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Τέλος Μαίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης, είχε ζητήσει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ «να φέρει τα τραίνα», πράγμα που βλέπουμε να συμβαίνει. Η πρώτη λοιπόν αμαξοστοιχία, το ιταλικό «ασημένιο βέλος» θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 ή στις 28 Αυγούστου όπου και θα περιμένει, για να κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό δίκτυο, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το τρένο θα το συνοδεύσουν Έλληνες τεχνικοί από τα σύνορα Σλοβενίας - Κροατίας μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Οι Έλληνες τεχνικοί θα έχουν μία ολιγοήμερη εκπαίδευση στην Ιταλία. Κατά το προηγούμενο διάστημα Έλληνες μηχανοδηγοί επίσης εκπαιδεύτηκαν στην Ιταλία ενώ Ιταλοί τεχνικοί πρόσφατα έχουν επιθεωρήσει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Για την υποδοχή του «Frecciargento», που συμβολίζει τη νέα εποχή για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, ο ΟΣΕ κάνει το κάτι παραπάνω στους χώρους του Ν.Σ.Σ., φρεσκάροντας με ένα lifting το χώρο της αποβάθρας, της αίθουσας VIP και τους χώρους υποδοχής επιβατών. Το «ασημένιο βέλος», στις 8/9, πανηγυρικά, θα κάνει το πρώτο του επίσημο δρομολόγιο στην Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Κατερίνη, αναπτύσσοντας ταχύτητες μέχρι και 200 χλμ/ώρα.
Το τρένο θα μείνει στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για το διάστημα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης και στη συνέχεια θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη (σ.σ. μέχρι το Δομοκό). Τα έργα αναβάθμισης της γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι - Δομοκός αναμενόταν να παραδοθούν τον Ιούνιο του 2018, ημερομηνία που μετατέθηκε για το φθινόπωρο, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται ως τότε τα συστήματα ETCS και φωτοσήμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αναβάθμισης στο πιο «αμαρτωλό» κομμάτι του ελληνικού σιδηροδρόμου, δηλαδή στο Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός, ξεκίνησαν το 1997 με αρχική πρόβλεψη την ολοκλήρωσή τους το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Τελικά τα έργα θα περαιωθούν το 2018 και αφού το κόστος της «διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων», με ηλεκτροκίνηση, έφτασε κοντά στα 1,8 δις. ευρώ, επένδυση που χρηματοδοτήθηκε από τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης / Eπιχειρησιακά Προγράμματα και το Connecting Europe Facility 2014-2020.
Η FSItaliane και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν δεσμευτεί να φέρουν στην Ελλάδα σύγχρονο τροχαίο υλικό, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο σημειωτέον ανήκει στον ΟΣΕ. Το ETR 485 που έρχεται για τα πρώτα δρομολόγια σε ελληνικό έδαφος, έχει μέγιστη ταχύτητα 250 χλμ/ώρα, αλλά στο σύντομο ταξιδάκι στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Κατερίνη, δεν θα ξεπεράσει τα 200 χλμ/ώρα, ταχύτητα που θα πιάσει μόλις για 1'.
Τρεις είναι οι προϋποθέσεις:
Για να μπορέσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δρομολογήσει νέους συρμούς, ηλεκτροκινούμενους, θα πρέπει να ικανοποιούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις, που δεν αναμένεται να εκπληρωθούν πριν το 2019, ενώ πολύ σημαντική και κρίσιμη θα είναι η εκπαίδευση νέων μηχανοδηγών, καθώς η εταιρεία έχει μεγάλη ανάγκη από νέο αίμα σε παραγωγικές ειδικότητες.
Οι τρεις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν να τρέχουν τα νέα τρένα, στην πιο δημοφιλή διαδρομή του ελληνικού δικτύου, δηλαδή στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, είναι οι εξής:
- Nα ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση σε όλο το μήκος της διαδρομής Αθήνα- Θεσσαλονίκη, κάτι που με το αισιόδοξο σενάριο προβλέπεται για το τέλος του 2018 ή, σε διαφορετική περίπτωση, για το Α’ τρίμηνο του 2019.
- Να γίνουν μετατροπές στα μηχανοστάσια της ΕΕΣΣΤΥ, πρώτα στη Θεσσαλονίκη αλλά μετά και στην Αθήνα, για να μπορούν να δεχθούν το μεγαλύτερο σε διαστάσεις νέο τροχαίο υλικό. Οι μετατροπές αυτές συνδέονται με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ, διαδικασία που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, με μοναδικό υποψήφιο αγοραστή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σημειώνεται ότι μετά την αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς που κατέθεσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τέλος Αυγούστου ο σχετικός φάκελος θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο. Εφ’ όσον δοθεί έγκριση, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (ΣΑΜ), ώστε στη συνέχεια να γίνει ο έλεγχος από την Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το πέρας της όλης διαδικασίας τοποθετείται στο τέλος 2018 ή στο πρώτο 15νθημερο Ιανουαρίου 2019.
- Να εκπαιδευτεί προσωπικό της ΕΕΣΣΤΥ για τη συντήρηση των νέων τραίνων και ειδικά των ηλεκτρομηχανών. Για το σκοπό αυτό θα σταλούν τεχνικοί της εταιρείας στην Ιταλία.
Με βάση τα ανωτέρω, οι φίλοι του σιδηροδρόμου και το επιβατικό κοινό θα πρέπει να κάνουν μερικών μηνών υπομονή, για να αρχίσουν σταδιακά να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και το πολυπόθητο χρόνο μετάβασης από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, σε 3 ώρες και 20’, σε χρόνο που θα δώσει στον ελληνικό σιδηρόδρομο ένα ισχυρό όπλο απέναντι στον ανταγωνισμό από άλλα μεταφορικά μέσα.