Πιθανή δηλητηρίαση από τις πετσέτες της κουζίνας!

19/8/2018 07:53    έρευνα
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου έδειξαν, ότι παράγοντες όπως το μέγεθος της οικογένειας, ο τύπος διατροφής και η πολλαπλή χρήση της ίδιας πετσέτας στην κουζίνα είναι -μεταξύ άλλων- παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών στις πετσέτες κουζίνας, προκαλώντας ενδεχομένως και τροφική δηλητηρίαση!

“Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η οικογενειακή σύνθεση και οι πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα επηρέασαν το μικροβιακό φορτίο στις πετσέτες της κουζίνας”, δήλωσε η δρ. Biranjia-Hurdoyal.

“Επίσης διαπιστώσαμε ότι η διατροφή, ο τύπος χρήσης (σ.σ. των πετσετών) και το αν είναι υγρές/νωπές οι πετσέτες της κουζίνας, ή όχι, θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εξάπλωση δυνητικά παθογόνων οργανισμών, που ευθύνονται για την τροφική δηλητηρίαση», ανέφερε.

Το 49% των πετσετών κουζίνας που συλλέχθηκαν στην μελέτη είχε βακτηριακή ανάπτυξη που αυξανόταν αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και το πόσα παιδιά έχει αυτή.

Οι πετσέτες πολλαπλών χρήσεων (σκούπισμα στα σκεύη, στέγνωμα χεριών, σκούπισμα/καθάρισμα επιφανειών) είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηριδίων από τις πετσέτες μίας χρήσεως. Επίσης, οι υγρές/νωπές πετσέτες είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων από τις στεγνές.

Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά για βακτηριακή ανάπτυξη, το 36,7% είχαν αυξημένα κολοβακτηρίδια, το 36.7% είχαν το μικρόβιο του εντερόκοκκου (Enterococcus spp) και το 14.3% είχαν το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus)!

«Σε αυτή τη μελέτη, ερευνήσαμε τον πιθανό ρόλο των πετσετών κουζίνας στη διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβιακό προφίλ και το φορτίο των πετσετών κουζίνας», δήλωσε η δρ. Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη.

Συνολικά συνελλέχθησαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από έναν μήνα γενικής χρήσης. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτηρίδια και τα ταυτοποίησαν με πρότυπες βιοχημικές εξετάσεις. Καθόρισαν, επίσης, το βακτηριακό φορτίο στις πετσέτες.

Σταφυλόκοκκος και E. Coli!

Ο σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε περισσότερο στις πετσέτες κουζίνας από οικογένειες με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και με παιδιά. Ο κίνδυνος εμφάνισης κολοβακτηριδίων (όπως το επικίνδυνο Escherichia coli, γνωστό και ως E. Coli) ήταν υψηλότερος στις υγρές/νωπές πετσέτες σε σχέση με τις στεγνές, στις πετσέτες πολλαπλών χρήσεων σε σχέση με αυτές της μιας χρήσεως και σε οικογένειες που δεν ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.

Το E. Coli είναι στην φυσιολογική χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου και απελευθερώνεται σε μεγάλους αριθμούς σε ανθρώπινα κόπρανα. Η παρουσία του στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει πιθανή μόλυνση από υπολείμματα κοπράνων και έλλειψη πρακτικών υγιεινής.

Τι λένε οι ερευνητές

«Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι μη υγιεινές πρακτικές κατά το χειρισμό των μη χορτοφαγικών τροφών είναι πιθανώς κάτι σύνηθες στην κουζίνα», δήλωσε η δρ. Biranjia-Hurdoyal. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για μια διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.

«Οι υγρές πετσέτες και η πολλαπλή χρήση τους πρέπει να αποθαρρύνεται ως πρακτική. Οι μεγαλύτερες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένα μέλη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην υγιεινή στην κουζίνα», ανέφερε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ASM Microbe, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου στην Ατλάντα των ΗΠΑ.



iatropedia
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017»

Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017»

17:17 12/9/2017

Είσοδος ελεύθερη

Ενισχυτική Διδασκαλία από το δήμο Θεσσαλονίκης

Ενισχυτική Διδασκαλία από το δήμο Θεσσαλονίκης

17:15 12/9/2017

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά

Ανακοίνωση του ΟΑΣΘ για πρωτοετείς φοιτητές

Ανακοίνωση του ΟΑΣΘ για πρωτοετείς φοιτητές

16:56 12/9/2017

δικαιούνται μειωμένο εισιτηριο

Ρομποτική ηπατεκτομή για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ρομποτική ηπατεκτομή για πρώτη φορά στην Ελλάδα

16:50 12/9/2017

«Παρά την οικονομική κρίση, τα ελληνικά νοσοκομεία προσφέρουν»

«Στυλό» για χειρουργούς εντοπίζει τον καρκίνο εντός δευτερολέπτων

«Στυλό» για χειρουργούς εντοπίζει τον καρκίνο εντός δευτερολέπτων

15:19 12/9/2017

150 φορές πιο γρήγορα

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μη ασφαλές κρεατοσκεύασμα

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μη ασφαλές κρεατοσκεύασμα

15:17 12/9/2017

εικόνα

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η γιορτή Κρασιού «ΒορΟινά», στο Λιμάνι!

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η γιορτή Κρασιού «ΒορΟινά», στο Λιμάνι!

14:25 12/9/2017

εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων

40 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

40 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

02:11 12/9/2017

για την συντήρηση του οδικού δικτύου

Ενισχύεται η ειδική δράση ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Ενισχύεται η ειδική δράση ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

02:08 12/9/2017

Ξεκίνησε η επέκταση του δικτύου των μπλε κωδώνων

Η ΔΕΘ και η συμβολή της στην ανάπτυξη της πόλης!

Η ΔΕΘ και η συμβολή της στην ανάπτυξη της πόλης!

01:58 12/9/2017

Γράφει ο Γ. Μπουτάρης

Κλασικά Έπιπλα