Αυξητική τάση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

10/8/2018 23:23    Βόρεια Ελλάδα
Αυξητική τάση παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

Όπως λέει η κ. Λεπτοκαρίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τάση αυτή θα εξακολουθήσει να υπάρχει, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών, χωρίς, ωστόσο, να είναι δυνατόν να γίνει κάποια πρόβλεψη για εκδήλωση περισσοτέρων κρουσμάτων σε κάποια περιοχή έναντι κάποιας άλλης. "Φέτος ήρθε πιο νωρίς το καλοκαίρι. Έχουμε και τις βροχές, και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα ανοσοποίησης από τον ιό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία και προσθέτει: "λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορεί να έχουμε όλοι μας, αλλά να μην νοσούμε. Το 80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 20% όσων προσβάλλονται από τον ιό θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα και ένα ποσοστό 1% ή λιγότερο θα εμφανίσει συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα".

Σημειώνεται ότι ήπιο σύμπτωμα θεωρείται η εκδήλωση πυρετού ενώ εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία χαλαρή παράλυση.

"Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο ενώ αντίστοιχα ενέργειες υλοποιούν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και τα νοσοκομεία. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση ενώ το Υπουργείο Υγείας είναι σε επαφή και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιδημιολογική επιτήρηση, άλλωστε, γίνεται όχι μόνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά για οτιδήποτε μπορεί να προσβάλει πτηνά ή άλλα ζώα", τονίζει η κ. Λεπτοκαρίδου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας των πολιτών, σχολιάζει ότι πρόκειται για τα γνωστά μέτρα που αφορούν τη χρήση εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, κουνουπιέρων ή σητών, και ρούχων που καλύπτουν τα άκρα. Στους εξωτερικούς και τους υπαίθριους χώρους συνιστάται η αποφυγή δημιουργίας συγκεντρώσεων νερού καθώς αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Δεδομένου, άλλωστε, του γεγονότος ότι πλησιάζουν τα μέσα Αυγούστου, επισημαίνει ότι όταν ο καιρός αλλάξει και οι θερμοκρασίες πέσουν, οι πολίτες δεν θα είναι τόσο εκτεθειμένοι στα κουνούπια, συνεπώς και στον ιό.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

17:02 5/8/2025

Πού βρίσκεται

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

16:59 5/8/2025

Επετειακός ο χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

15:12 5/8/2025

Πότε ξεκινάει

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

11:20 5/8/2025

Έδεσαν δύο κρουαζιερόπλοια

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

11:07 5/8/2025

Βρούτση σήμερα για Καυτανζόγλειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 5/8/2025

Τρίτη 5/8

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

19:00 4/8/2025

Η προκήρυξη από την ΕΤΑΔ

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

17:12 4/8/2025

Το πρώτο μέρος του φετινού κύκλου του θεσμού «Μουσικές Πέμπτες»

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

12:28 4/8/2025

Ποιες στάσεις καταργούνται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 4/8/2025

Δευτέρα 4/8

Κλασικά Έπιπλα