Αυξητική τάση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

10/8/2018 23:23    Βόρεια Ελλάδα
Αυξητική τάση παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

Όπως λέει η κ. Λεπτοκαρίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τάση αυτή θα εξακολουθήσει να υπάρχει, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών, χωρίς, ωστόσο, να είναι δυνατόν να γίνει κάποια πρόβλεψη για εκδήλωση περισσοτέρων κρουσμάτων σε κάποια περιοχή έναντι κάποιας άλλης. "Φέτος ήρθε πιο νωρίς το καλοκαίρι. Έχουμε και τις βροχές, και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα ανοσοποίησης από τον ιό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία και προσθέτει: "λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορεί να έχουμε όλοι μας, αλλά να μην νοσούμε. Το 80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 20% όσων προσβάλλονται από τον ιό θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα και ένα ποσοστό 1% ή λιγότερο θα εμφανίσει συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα".

Σημειώνεται ότι ήπιο σύμπτωμα θεωρείται η εκδήλωση πυρετού ενώ εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία χαλαρή παράλυση.

"Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο ενώ αντίστοιχα ενέργειες υλοποιούν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και τα νοσοκομεία. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση ενώ το Υπουργείο Υγείας είναι σε επαφή και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιδημιολογική επιτήρηση, άλλωστε, γίνεται όχι μόνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά για οτιδήποτε μπορεί να προσβάλει πτηνά ή άλλα ζώα", τονίζει η κ. Λεπτοκαρίδου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας των πολιτών, σχολιάζει ότι πρόκειται για τα γνωστά μέτρα που αφορούν τη χρήση εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, κουνουπιέρων ή σητών, και ρούχων που καλύπτουν τα άκρα. Στους εξωτερικούς και τους υπαίθριους χώρους συνιστάται η αποφυγή δημιουργίας συγκεντρώσεων νερού καθώς αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Δεδομένου, άλλωστε, του γεγονότος ότι πλησιάζουν τα μέσα Αυγούστου, επισημαίνει ότι όταν ο καιρός αλλάξει και οι θερμοκρασίες πέσουν, οι πολίτες δεν θα είναι τόσο εκτεθειμένοι στα κουνούπια, συνεπώς και στον ιό.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 11/7/2025

Παρασκευή 11/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 10/7/2025

Σε πλήρη εξέλιξη το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην Καλαμαριά

Σε πλήρη εξέλιξη το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην Καλαμαριά

18:00 10/7/2025

Πρόγραμμα πλυσίματος και απολύμανσης των κάδων απορριμμάτων

Ανοιχτό για το κοινό το θρυλικό ρουμανικό ιστιοφόρο Mircea

Ανοιχτό για το κοινό το θρυλικό ρουμανικό ιστιοφόρο Mircea

16:00 10/7/2025

Γιατί να το επισκεφθείτε

Αντικατάσταση φθαρμένης ράμπας

Αντικατάσταση φθαρμένης ράμπας

14:00 10/7/2025

Για ανέλκυση/καθέλκυση μικρών σκαφών στη Νέα Κρήνη

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμαριάς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμαριάς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

11:14 10/7/2025

Οδηγίες προστασίας από τους ισχυρούς ανέμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 10/7/2025

Πέμπτη 10/7

Η Νατάσα Θεοδωρίδου απόψε στο Θέατρο Γης

Η Νατάσα Θεοδωρίδου απόψε στο Θέατρο Γης

20:00 9/7/2025

Τετάρτη 9/7

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

18:00 9/7/2025

Από σήμερα 8/7

Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση στον Δήμο Καλαμαριάς

Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση στον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 9/7/2025

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ενισχύει τους δεσμούς της κοινότητας

Κλασικά Έπιπλα