Οι κραδασμοί του αυτοκινήτου προκαλούν υπνηλία

15/7/2018 04:31    Είναι επίσημο
Οι κραδασμοί του αυτοκινήτου προκαλούν υπνηλία στους επιβαίνοντες μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τροχαίου, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Όποιος έχει κοιμηθεί μέσα στο αυτοκίνητο, το ξέρει καλά: οι κραδασμοί του προκαλούν υπνηλία.

Τώρα, ειδικοί από την Αυστραλία το απέδειξαν και επιστημονικά, καταγράφοντας μάλιστα και τον χρόνο που απαιτείται για να νιώσει κανείς τα μάτια του να βαραίνουν.

Την σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT).

Όπως διαπίστωσαν, οι κραδασμοί του αυτοκινήτου προκαλούν υπνηλία στους οδηγούς μέσα σε 15 λεπτά. Και έπειτα από 30 λεπτά, έχει αυξηθεί δραματικά ο κίνδυνος τροχαίου.

Η υπνηλία αναπτύσσεται ακόμα και στους οδηγούς που είναι ξεκούραστοι και έχουν κοιμηθεί πολύ καλά το βράδυ. Γιατί; Διότι ως φαίνεται, οι κραδασμοί του οχήματος και τα αναπαυτικά καθίσματα είναι απλώς ακαταμάχητα, λένε οι ερευνητές.

Πως διεξήχθη η μελέτη

Οι ερευνητές του RMIT ανέλυσαν 15 νεαρούς, οι οποίοι οδήγησαν επί μία ώρα ο καθένας σε προσομοιωτές οδήγησης.

Ο προσομοιωτής έκανε διαφόρων ειδών κραδασμούς, ούτως ώστε άλλοι οδηγοί να νιώθουν όπως στα κανονικά αυτοκίνητα και άλλοι καμία κίνηση.

Η υπνηλία τους αξιολογήθηκε με βάση διάφορες μετρήσεις που τους γίνονταν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, έπειτα από 15 λεπτά οδήγησης με τον απαλό κραδασμό που παρατηρείται στους λείους δρόμους, οι εθελοντές είχαν παρουσιάσει υπνηλία.

Είχε επίσης μειωθεί σημαντικά η συγκέντρωσή τους και το επίπεδο της εγρήγορσής τους.

Η υπνηλία τους επιδεινωνόταν διαρκώς και κορυφώθηκε στα 60 λεπτά. Οι οδηγοί όμως ήδη είχαν αρχίζει τα εικονικά τροχαία μισή ώρα νωρίτερα, αφού η οδήγησή τους γινόταν με πολλά λάθη.

«Ξέρουμε ότι ένας στους πέντε οδηγούς έχουν αποκοιμηθεί στο τιμόνι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Stephen Robinson. «Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε όσους έχουν έλλειψη ύπνου. Το πείραμά μας όμως αποδεικνύει πως αυτό δεν ισχύει. Η υπνηλία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε».

Και συνέχισε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι σταθεροί κραδασμοί σε χαμηλές συχνότητες, όπως αυτοί που βιώνουμε όταν οδηγούμε ΙΧ και φορτηγά, προκαλούν προοδευτική υπνηλία ακόμα και στους πιο ξεκούραστους και υγιείς ανθρώπους».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξετάσουν διάφορες συχνότητες κραδασμών και τύπους καθισμάτων. Στόχος τους είναι να εντοπίσουν τα ασφαλέστερα, ώστε να ενημερώσουν σχετικώς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Ergonomics.



iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Άσπα στο Billboard της Times Square

Η Άσπα στο Billboard της Times Square

12:22 24/7/2025

Είναι τιμητικό και μαγικό

Επιχείρηση καθαρισμού και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων σκαφών από τον Δήμο Καλαμαριάς

Επιχείρηση καθαρισμού και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων σκαφών από τον Δήμο Καλαμαριάς

11:53 24/7/2025

Με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 24/7/2025

Πέμπτη 24/7

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Summer Night Flow Thessaloniki

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Summer Night Flow Thessaloniki

20:55 23/7/2025

Πέμπτη 24/7

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

18:16 23/7/2025

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 12-9 κόντρα στην Ουγγαρία

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

17:10 23/7/2025

25/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 23/7/2025

Τετάρτη 23/7

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

21:13 22/7/2025

Ανατολική Είσοδος Καλαμαριάς

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

20:00 22/7/2025

Τετάρτη 23/7

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 22/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει την υλοποίηση θερινού κατασκηνωτικού προγράμματος

Κλασικά Έπιπλα