Τα air condition μας σκοτώνουν αργά;

13/7/2018 03:51     μεγάλη έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, η αυξημένη χρήση των air condition μπορεί μόνο να κάνει ένα ήδη σημαντικό πρόβλημα ακόμα χειρότερο.

Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, οι επιστήμονες προβλέπουν επιπλέον 13.000 ανθρώπινους θανάτους ετησίως, οι οποίοι θα οφείλονται στα υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων το καλοκαίρι και άλλους 3.000 θανάτους, οι οποίοι θα προκαλούνται από το όζον στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 1.000 από αυτούς τους πρόσθετους θανάτους κάθε χρόνο θα είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κλιματισμού με ορυκτά καύσιμα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι χωρίς παρέμβαση, περίπου το 5% -9% της επιδεινούμενης θνησιμότητας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα οφείλεται στις αυξήσεις των εκπομπών του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ζέστες», ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Στις ΗΠΑ, τα κτήρια ευθύνονται για περισσότερο από το 60% της ζήτησης ενέργειας στην ανατολική ακτή, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία περιελάμβανε την αξιολόγηση υπολογιστικών μοντέλων χρησιμοποιώντας ιστορικά και μελλοντικά δεδομένα για το κλίμα.

Τα air condition και το διοξείδιο του άνθρακα

Διαβάστε τον τρόπο με τον οποίο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jonathan Patz, εξήγησε πώς ακριβώς η ψύξη του θερμού αέρα με ορυκτά καύσιμα μπορεί να είναι επιζήμια:

«Τα θερμικά κύματα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση. Θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση για ψύξη που απαιτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά αν το έθνος μας εξακολουθεί να βασίζεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για μερικές από τις ηλεκτρικές συσκευές μας, κάθε φορά που θα ενεργοποιούμε τον κλιματισμό, θα βλάπτουμε τον αέρα που αναπνέουμε, προκαλώντας περισσότερη ασθένεια, ή ακόμα και θάνατο”.

Η καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οδηγεί σε αυξημένους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που ρυπαίνουν και θερμαίνουν τον αέρα.

Αν και η θέρμανση τροφοδοτείται συνήθως από φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά είναι ηλεκτρικά και συνήθως παράγονται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

«Πρέπει να καίμε πολύ άνθρακα για μείνουμε δροσεροί», είχε δηλώσει παλιότερα στο Live Science ο ερευνητής του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge, T.J Blasing, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Και ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αποδίδονται στον κλιματισμό δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η επίδραση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής χημείας, «σε περιφερειακή βάση οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες και συνολικά το αποτέλεσμα, αν και μικρό, θα είναι περισσότερες εκπομπές άνθρακα» σύμφωνα με το Live Science.

Ο Patz, ο Abel και η ομάδα τους πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πιο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό κλιματισμού και πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας για την ψύξη των κτηρίων, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

«Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε και θα βοηθήσει τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και τη μελλοντική ατμοσφαιρική ρύπανση. Εάν δεν αλλάξουμε τίποτα, και τα δύο θα επιδεινωθούν”, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

19:00 18/3/2025

16 έως τις 20/3

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

16:10 18/3/2025

20/03 - 6:30 μμ - 9:00 μμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

12:50 18/3/2025

Στο πλαίσιο των εργασιών για τις «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στο Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 18/3/2025

Τρίτη 18/3

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

19:00 17/3/2025

Δωρεάν Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα

Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

15:10 17/3/2025

H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης

Προγραμματισμένη διακοπή νερού

Προγραμματισμένη διακοπή νερού

12:01 17/3/2025

Τρίτη 18/03

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:49 17/3/2025

Δευτέρα 17/3

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

18:10 16/3/2025

Κυριακή 16/3

Μουσικό Αφιέρωμα στο Ποντιακό Τραγούδι από τον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης

Μουσικό Αφιέρωμα στο Ποντιακό Τραγούδι από τον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης

16:00 16/3/2025

Δευτέρα 17/3

Κλασικά Έπιπλα