Προσοχή στη γραβάτα!

10/7/2018 23:50    Μην τη σφίγγετε πολύ..
Όσοι είστε υποχρεωμένοι ή απλώς επιμένετε να φοράτε γραβάτα, προσοχή! Προσπαθήστε να τη δένετε όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γύρω από τον λαιμό σας αφού, όπως ανακάλυψε νέα μελέτη, όταν είναι σφιχτοδεμένη εμποδίζει τη ροή του αίματος από και προς τον εγκέφαλο.
Θηλειά στον λαιμό

Για να διερευνήσουν κατά πόσον το άλλοτε υποχρεωτικό σχεδόν δια ροπάλου αξεσουάρ γίνεται θηλειά στον λαιμό των ανδρών, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σλέσβιχ-Χολστάιν στο Κιελο της Γερμανίας με επικεφαλής τον Ρόμπιν Λούντεκε εξέτασαν στον μαγνητικό τομογράφο τον εγκέφαλο 30 υγιών νεαρών ανδρών εκ των οποίων οι μισοί φορούσαν και οι άλλοι μισοί δεν φορούσαν γραβάτα. Από τους συμμετέχοντες που φόρεσαν γραβάτα ζητήθηκε να τη δέσουν σε κόμπο Ουίνδσορ και να τη σφίξουν αρκετά, σε βαθμό ώστε να τους προκαλεί ελαφρά δυσφορία.

Αμέσως αφότου οι εθελοντές έσφιξαν τις γραβάτες τους η ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους μειώθηκε κατά 7,5% κατά μέσο όρο και εξακολούθησε να παραμένει μειωμένη (κατά περίπου 5.7%) για αρκετό διάστημα αφότου τους ζητήθηκε να χαλαρώσουν τη γραβάτα και να ξεκουμπώσουν τον γιακά του πουκαμίσου τους. Ενώ στην χωρίς γραβάτα ομάδα ελέγχου δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά, όλοι οι συμμετέχοντες με γραβάτα εμφάνισαν μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό – σε 5 εξ αυτών η μείωση ήταν μεγαλύτερη του 10%.

Πίεση στις φλέβες

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Neuroradiology», το σφίξιμο της γραβάτας πιέζει τις φλέβες στον λαιμό, συγκρατώντας το αίμα στο κρανίο και δημιουργώντας πίεση. Αυτή η έξτρα πίεση συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος. Τα ευρήματα των γερμανών επιστημόνων συνάδουν με μια προηγούμενη αμερικανική μελέτη η οποία είχε γίνει από ερευνητές του Νοσοκομείου Eye and Ear της Νέας Υόρκης και είχε διαπιστώσει ότι η γραβάτα αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο για την εμφάνιση γλαυκώματος.

Όσον αφορά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο πάντως, ειδικοί οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη γερμανική μελέτη επεσήμαναν πως, αν και καλό είναι όσοι φορούν γραβάτα να μην τη σφίγγουν, μια μείωση της τάξης του 7,5% μάλλον δεν έχει αισθητές συνέπειες ούτε εμφανή συμπτώματα για όσους άνδρες είναι υγιείς. Ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους καπνιστές, στους ηλικιωμένους και στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.


tovima

Επόμενο Προηγούμενο
 

«Ερωφίλη» από το Θέατρο του Άλλοτε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

«Ερωφίλη» από το Θέατρο του Άλλοτε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

18:00 26/1/2025

Η πιο τολμηρή παράσταση της χρονιάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 26/1/2025

Κυριακή 26/1

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 26/1

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 26/1

19:00 25/1/2025

Κυριακή 26/1

Δίωρα μαθήματα σε όλα τα Λύκεια για την ενημέρωση των μαθητών για το Ψηφιακό Φροντιστήριο

Δίωρα μαθήματα σε όλα τα Λύκεια για την ενημέρωση των μαθητών για το Ψηφιακό Φροντιστήριο

15:00 25/1/2025

Τουλάχιστον δύο διδακτικές ώρες

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 25/1/2025

Σάββατο 25/1

Θέατρο Σοφούλη:

Θέατρο Σοφούλη: "Shifts” από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Α. Καφαντάρη»

20:00 24/1/2025

Σάββατο 25/1 στις 21:00

Η Καλαμαριά υποδέχεται την Κύπρο

Η Καλαμαριά υποδέχεται την Κύπρο

17:00 24/1/2025

Στο Remezzo η φωτογραφική έκθεση «Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο 15ος-19ος αιώνας» - 25/01 - 7:00 μμ - 9:00 μ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 24/1/2025

Παρασκευή 24/1

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

17:23 23/1/2025

Συμμετοχικό εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά στο Βυζάντιο - 26/01 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

11:28 23/1/2025

Από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Κλασικά Έπιπλα