Εμφιαλωμένο νερό δηλητήριο! Ένα στα δέκα μπουκάλια περιέχει φαρμάκι!

9/7/2018 21:03    δειγματοληπτικός έλεγχος
Εκατομμύρια μπουκάλια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος δείχνει ότι το ένα στα δέκα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να αποδειχθεί δηλητήριο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να μεταφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και ολόκληρες αποικίες μικροοργανισμών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού ως γαστρεντερίτιδες ή άλλα προβλήματα υγείας.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα σύμφωνα με το newsit, ότι μπορεί να περιέχονται μικροπλαστικά σωματίδια τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, ωστόσο στη χώρα μας ανάλογοι έλεγχοι δεν γίνονται.

Οι ειδικοί λένε ότι κάποια μικροπροβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών ίσως οφείλονται στο νερό, ενώ σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού το καλοκαίρι τα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρότερα, καθώς στα μπουκάλια μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί. 

Πως θα εντοπίσετε τα ύποπτα μπουκάλια

Πρακτικά ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι βέβαιος για κανένα μπουκάλι. Αυτό καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έκθεσης του νερού για πολλές ώρες στον ήλιο κατά τη μεταφορά του από το εργοστάσιο εμφιάλωσης στον τόπο πώλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό πρέπει να μεταφέρεται και να φυλάσσεται σε χώρους με θερμοκρασία το πολύ ως 18 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πρακτικά αδύνατο, ωστόσο ο μεγαλύτερος όγκος μετακινείται αυτούς τους μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα

Το νερό πρέπει να αποθηκεύεται στη σκιά. Αυτό επίσης δεν συμβαίνει ούτε στους χώρους των πρατηρίων, ούτε και στους χώρους πώλησης. Μάλιστα ακόμη και σε μεγάλα καταστήματα με χώρους αποθήκευσης οι θερμοκρασίες είναι πολύ μεγαλύτερες από 18 βαθμούς με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί που μπορεί να έχουν περάσει στο μπουκάλι κατά την εμφιάλωση να αναπτύσσονται και να γίνονται επικίνδυνοι.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται στους καταναλωτές να μην αγοράζουν νερό από σημεία πώλησης όπου εμφανώς η αποθήκευση δεν είναι κατάλληλη, όπως από μικρά καταστήματα όπου η αποθήκευση γίνεται σε υπαίθριους χώρους. 

Τι πρέπει να προσέξετε

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές στην ετικέτα του νερού. Η διάρκεια κατανάλωσης δεν πρέπει να έχει παρέλθει. Το μπουκάλι πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφει πηγή προέλευσης, εταιρεία εμφιάλωσης, χημική ανάλυση και πιθανή κατεργασία και παρτίδα παραγωγής.

Στα SOS για την καλή υγεία είναι και οι χρυσοί κανόνες:

– Μην δέχεστε να καταναλώσετε εμφιαλωμένο νερό που δεν σας σερβίρεται σφραγισμένο.
– Μην πίνετε από το μπουκάλι.
– Μην χρησιμοποιείται το μπουκάλι για να βάλετε νερό βρύσης.
– Αν δεν μπορείτε να βάλετε το νερό στο ψυγείο, πρέπει να είναι μακρυά από τον Ήλιο και σε δροσερό μέρος.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 12/1/2025

Κυριακή 12/1

Τα παιδιά ταξιδεύουν δημιουργικά στην Ιστορία

Τα παιδιά ταξιδεύουν δημιουργικά στην Ιστορία

17:00 11/1/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 11/1/2025

Σάββατο 11/1

Η Καλαμαριά ταξιδεύει στο… διάστημα

Η Καλαμαριά ταξιδεύει στο… διάστημα

19:00 10/1/2025

11/01 - 6:00 μμ - 8:00 μμ

Έως 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών

Έως 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών

11:41 10/1/2025

Προς τον Δήμο Καλαμαριάς σε έως και 60 δόσεις

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 10/1/2025

Παρασκευή 10/1

O δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών του Δήμου Καλαμαριάς

O δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών του Δήμου Καλαμαριάς

17:00 9/1/2025

Καλεί τα παιδιά σε έναν Γενάρη γεμάτο βιβλία και παιχνίδι

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 9/1/2025

Πέμπτη 9/1

Ξεστολίζουμε και ανακυκλώνουμε τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα

Ξεστολίζουμε και ανακυκλώνουμε τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα

18:36 8/1/2025

Πέμπτη 9/1

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έκτακτο πρόβλημα με κάρτες

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έκτακτο πρόβλημα με κάρτες

11:44 8/1/2025

Χωρίς έκδοση, ουρές για εισιτήρια

Κλασικά Έπιπλα