Κάθειρξη οκτώ ετών σε Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια για «ξέπλυμα»

6/7/2018 18:02    ελεύθεροι ενόψει του Εφετείου
Σε κάθειρξη οκτώ ετών, ο καθένας, καταδικάστηκαν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που κρίθηκαν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξη που συνδέεται με την υπεξαίρεση ”μαμούθ” από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, στο εδώλιο του οποίου κάθισαν, αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, ενώ αποφάσισε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής. Αφού άσκησαν έφεση κατά της απόφασης αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες νομιμοποίησαν χρήματα από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, που τέλεσε ο πρώην δημοτικός υπάλληλος, Παναγιώτης Σαξώνης. Το ποσό που ”ξέπλυναν”, όπως προέκυψε από την απόφαση των δικαστών, προσεγγίζει τα 14,2 εκατ. ευρώ. Η δε πράξη που τους καταλογίστηκε είναι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Στην απολογία του ο Β. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε άδικες τις εις βάρος του κατηγορίες, τις οποίες και αρνήθηκε. Επισήμανε ότι δεν απέκτησε κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε πήρε έστω ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, ενώ ανέφερε ότι κατέστη κατηγορούμενος από ανυπόστατες καταγγελίες τού καταδικασθέντα δημοτικού υπαλλήλου, τον οποίο - όπως είπε - δεν γνώριζε καν.

Από την πλευρά του, ο συγκατηγορούμενός του, πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, αφρού δήλωσε αθώος, στοχοποίησε τον Σαξώνη, λέγοντας ότι εκείνος τα έκανε όλα. ”Πώς να καταλάβω εγώ τη δράση του όταν δεν την κατάλαβαν οι υπάλληλοι του Δήμου διερωτήθηκε. 

Να σημειωθεί, ότι για την κύρια υπόθεση της υπεξαίρεσης, ο ’Αρειος Πάγος κατέστησε αμετάκλητη την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης το οποίο, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, είχε καταδικάσει τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια σε ποινές κάθειρξης 12 και 13 ετών, αντίστοιχα. Το ίδιο συνέβη και με τον πρώην δημοτικό υπάλληλο, που τιμωρήθηκε με κάθειρξη 20 ετών. 


HuffPost Greece

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

18:10 29/7/2025

Πέμπτη 7/8

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

15:29 29/7/2025

Παρασκευή 1/8

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

11:24 29/7/2025

Για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/7/2025

Τρίτη 29/7

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

20:00 28/7/2025

Δύο μεγάλες συναυλίες έρχονται στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

16:05 28/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με συνέπεια τις εντατικές εργασίες καθαρισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 28/7/2025

Δευτέρα 28/7

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

20:00 27/7/2025

Πέμπτη 31/07

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

13:10 27/7/2025

Κατεβαίνουν οι σκαλωσιές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 27/7/2025

Κυριακή 27/7

Κλασικά Έπιπλα