Εορτή του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου

5/7/2018 01:10    5 Ιουλίου
Τη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου και των έξι μαθητών του τιμά σήμερα, 5 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Ο Όσιος Αθανάσιος, ο οποίος καταγόταν από την Τραπεζούντα, προέρχονταν από πολύ ευσεβή και εύπορη οικογένεια. Η οικογένειά του, του προσέφερε όλα τα απαραίτητα εφόδια για τις σπουδές του, τις οποίες τις ολοκλήρωσε στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί του γεννήθηκε μέσα στην ψυχή του η επιθυμία να γίνει μοναχός και να φθάσει στα άκρα της ασκητικής ζωής.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, πήγε στο όρος Κυμινάς της Μικράς Ασίας, όπου βρισκόταν ένα μοναστήρι του οποίου ηγούμενος ήταν ο Μιχαήλ, ο επονομαζόμενος Μαλείνος.

Έτσι ανάμεσα στους μοναχούς, συγκαταριθμήθηκε και ο Αθανάσιος. Στο λίγο χρονικό διάστημα που ήταν στο Μοναστήρι, διακρίθηκε για τις αρετές και για την ασκητική του ζωή. Επειδή όμως έφθασε σε ύψιστα σημεία αρετής και τον τιμούσαν όλοι, αποφάσισε να φύγει και πήγε στον Άθωνα κοντά σε ένα γέρο ασκητή υπακούοντας σ’ αυτόν με μεγάλη ταπεινοφροσύνη.

Εν συνεχεία μετά από Θεία αποκάλυψη, έφυγε από εκεί και πήγε στα ενδότερα του Αγίου Όρους. Εκεί μετά από πολλές παρακλήσεις του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, με τον οποίο γνωρίζονταν, έχτισε έναν ναό προς τιμήν της Παναγίας. Επίσης έφτιαξε πολλά κελιά για τούς μοναχούς. Μετά λοιπόν από πολλούς κόπους και θυσίες, δημιούργησε την ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας, η οποία είναι η αρχαιότερη μονή στο Όρος και τιμάται επ’ ονόματι του Οσίου Αθανασίου (963 μ.Χ.).

Στην συνέχεια εξεδήμησε προς Κύριον και μάλιστα κατά τρόπο μαρτυρικό. Συγκεκριμένα υπήρχε ανάγκη να μετασκευαστεί η οροφή του Ναού της Μονής. Ο Όσιος, αν και σε μεγάλη ηλικία, ανέβηκε και αυτός μαζί με άλλους αδελφούς της μονής για να κάνουν το έργο. Η οροφή όμως κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον Όσιο μαζί με τους υπόλοιπους αδελφούς.

Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Την εν σαρκί ζωήν, σού κατεπλάγησαν, Αγγέλων τάγματα, πως μετά σώματος, προς αοράτους συμπλοκάς, εχώρησας πανεύφημε, και κατετραυμάτισας, των δαιμόνων, τας φάλαγγας· όθεν Αθανάσιε, ο Χριστός σε ημείψατο, πλουσίαις δωρεαίς· διό Πάτερ, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.


vimaorthodoxias
Επόμενο Προηγούμενο
 

Νατάσα Θεοδωρίδου στη Θεσσαλονίκη

Νατάσα Θεοδωρίδου στη Θεσσαλονίκη

17:00 27/8/2024

Αύριο Τετάρτη 28/08 στο Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Θεσσαλονίκη

11:30 27/8/2024

Για την παρουσίαση της πλατφόρμας erga.gov.gr

80 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς: Εκδήλωση μνήμης στην Πλατεία 13ης Αυγούστου

80 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς: Εκδήλωση μνήμης στην Πλατεία 13ης Αυγούστου

11:00 27/8/2024

27/08 - 7:30 μμ - 9:30 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 27/8/2024

Τρίτη 27/8

Φεστιβάλ Καντίνας στα Κουφάλια

Φεστιβάλ Καντίνας στα Κουφάλια

12:17 26/8/2024

26/8-29/08

Άγιος Μάμας πανηγύρι 2024

Άγιος Μάμας πανηγύρι 2024

12:12 26/8/2024

Από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Προσωρινά κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ

Προσωρινά κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ

12:01 26/8/2024

Προσωρινά κλειστό

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:37 26/8/2024

Δευτέρα 26/8

Πρόγραμμα «Μερκούρεια 2024»

Πρόγραμμα «Μερκούρεια 2024»

13:00 25/8/2024

Γιορτή Θεάτρου στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 25/8/2024

Κυριακή 25/8

Κλασικά Έπιπλα