Θεραπεία χωρίς χειρουργείο για καρδιοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

28/6/2018 16:59    δυο επεμβάσεις διενεργήθηκαν
Διακαθετηριακά, χωρίς καρδιοχειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζονται οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν προβλήματα εξαιτίας της μη φυσιολογικής ανατομίας και δομής της καρδιάς, στη Β' Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. 

Το Πρόγραμμα Διακαθετηριακής Θεραπείας Δομικών Καρδιοπαθειών, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και 2,5 χρόνια με τις επεμβάσεις διακαθετηριακών εμφυτεύσεων βιολογικών αορτικών βαλβίδων (TAVI) και τις συγκλίσεις παραβαλβιδικών διαφυγών, επεκτάθηκε από τις 22 Ιουνίου, οπότε και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτες επεμβάσεις διαδερμικών/διακαθετηριακών συγκλίσεων μεσοκολπικών ελλειμμάτων σε μια 60χρονη και έναν 49χρονο ασθενή.

Οι δυο επεμβάσεις διενεργήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου από τον υπεύθυνο του Προγράμματος, διευθυντή επεμβατικό καρδιολόγο Γεώργιο Μπομπότη και τους συνεργάτες του και άνοιξαν το δρόμο για την αντιμετώπιση και άλλων αντίστοιχων περιστατικών.
 
Η τεχνική αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπομπότη, ενδείκνυται για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεσοκολπικό έλλειμμα ή ανοιχτό ωοειδές τρήμα, ενώ για τη διενέργεια της επέμβασης απαιτείται γενική αναισθησία, διασωλήνωση και νοσηλεία μόλις 2 ημερών.

Στην περίπτωση των ασθενών με μεσοκολπικό έλλειμμα, δηλαδή τρύπα στο τοίχωμα ανάμεσα στις δύο από τις κοιλότητες (κόλπους) της καρδιάς, γνωστό και ως «μεσοκολπική επικοινωνία», κατά την επέμβαση χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που αποκαθιστά το πρόβλημα. «Με τη χρήση ειδικής συσκευής, αποτελούμενης από δυο ομπρέλες συνδεδεμένες μεταξύ τους, κλείνουμε την ανώμαλη μεσοκολπική επικοινωνία, όπως έγινε στην περίπτωση της 60χρονης», εξηγεί ο κ. Μπομπότης.

Η δεύτερη κατηγορία ασθενών, οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση, είναι όσοι έχουν ανοιχτό ωοειδές τρήμα, δηλαδή μια μικρή τρύπα ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό κόλπο της καρδιάς. Αυτή η επικοινωνία κλείνει αυτομάτως, αλλά στο 25% του πληθυσμού παραμένει ένα μικρό άνοιγμα, συνήθως χωρίς συνέπειες.

Στις περιπτώσεις που το ωοειδές τρήμα ευθύνεται για τη δημιουργία προβλήματος, τότε κρίνεται απαραίτητο να γίνει η σύγκλισή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μπομπότης, σε ορισμένους ασθενείς σχετίζεται με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όπως στην περίπτωση του 49χρονου.

Οι ενδείξεις για τη διακαθετηριακή θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών δεν σχετίζονται με την ηλικία του ασθενή, ωστόσο σε προχωρημένη ηλικία τίθενται θέματα αιμοδυναμικών επιβαρύνσεων, καθώς η αντιμετώπιση γίνεται πιο δυσχερής. "Στο Νοσοκομείο δεχόμαστε παραπομπές και από άλλα νοσοκομεία, όπου η τεχνική δεν εφαρμόζεται", προσθέτει ο κ. Μπομπότης.



Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Διακαθετηριακών Θεραπειών των Δομικών Καρδιοπαθειών, ο αναπληρωτής συντονιστής, διευθυντής στη Β’ Καρδιολογική Κλινική, Ιωάννης Στυλιάδης, υπογραμμίζει: "Αποτελεί ύψιστη καινοτομία, διότι δίδεται στους ασθενείς η δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες αιχμής, σε υπερσύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα, έτσι ώστε να βελτιώνονται με εντυπωσιακό τρόπο τα αποτελέσματα στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών διακαθετηριακά και όχι με καρδιοχειρουργική επέμβαση. Για την υλοποίησή του απαιτείται και υφίσταται καινοτόμος εξοπλισμός. Επιπλέον, οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για την πρωτοποριακή υποστήριξη του προγράμματος, καθώς και η οργάνωση στηρίχθηκαν στην απλόχερη υποστήριξη εκ μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Τα αποτελέσματά μας είναι εφάμιλλα των διεθνών και τα οφέλη τα απολαμβάνουν οι ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο".


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

H Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται Θεσσαλονίκη

H Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται Θεσσαλονίκη

20:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

15:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 29/6/2025

Κυριακή 29/6

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

18:00 28/6/2025

24-25/7

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

12:00 28/6/2025

Μπαίνουν φανάρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 28/6/2025

Σάββατο 28/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

20:00 27/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 27/6/2025

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και Τετάρτη 2 Ιουλίου

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Κλασικά Έπιπλα