Θεραπεία χωρίς χειρουργείο για καρδιοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

28/6/2018 16:59    δυο επεμβάσεις διενεργήθηκαν
Διακαθετηριακά, χωρίς καρδιοχειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζονται οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν προβλήματα εξαιτίας της μη φυσιολογικής ανατομίας και δομής της καρδιάς, στη Β' Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. 

Το Πρόγραμμα Διακαθετηριακής Θεραπείας Δομικών Καρδιοπαθειών, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και 2,5 χρόνια με τις επεμβάσεις διακαθετηριακών εμφυτεύσεων βιολογικών αορτικών βαλβίδων (TAVI) και τις συγκλίσεις παραβαλβιδικών διαφυγών, επεκτάθηκε από τις 22 Ιουνίου, οπότε και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτες επεμβάσεις διαδερμικών/διακαθετηριακών συγκλίσεων μεσοκολπικών ελλειμμάτων σε μια 60χρονη και έναν 49χρονο ασθενή.

Οι δυο επεμβάσεις διενεργήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου από τον υπεύθυνο του Προγράμματος, διευθυντή επεμβατικό καρδιολόγο Γεώργιο Μπομπότη και τους συνεργάτες του και άνοιξαν το δρόμο για την αντιμετώπιση και άλλων αντίστοιχων περιστατικών.
 
Η τεχνική αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπομπότη, ενδείκνυται για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεσοκολπικό έλλειμμα ή ανοιχτό ωοειδές τρήμα, ενώ για τη διενέργεια της επέμβασης απαιτείται γενική αναισθησία, διασωλήνωση και νοσηλεία μόλις 2 ημερών.

Στην περίπτωση των ασθενών με μεσοκολπικό έλλειμμα, δηλαδή τρύπα στο τοίχωμα ανάμεσα στις δύο από τις κοιλότητες (κόλπους) της καρδιάς, γνωστό και ως «μεσοκολπική επικοινωνία», κατά την επέμβαση χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που αποκαθιστά το πρόβλημα. «Με τη χρήση ειδικής συσκευής, αποτελούμενης από δυο ομπρέλες συνδεδεμένες μεταξύ τους, κλείνουμε την ανώμαλη μεσοκολπική επικοινωνία, όπως έγινε στην περίπτωση της 60χρονης», εξηγεί ο κ. Μπομπότης.

Η δεύτερη κατηγορία ασθενών, οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση, είναι όσοι έχουν ανοιχτό ωοειδές τρήμα, δηλαδή μια μικρή τρύπα ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό κόλπο της καρδιάς. Αυτή η επικοινωνία κλείνει αυτομάτως, αλλά στο 25% του πληθυσμού παραμένει ένα μικρό άνοιγμα, συνήθως χωρίς συνέπειες.

Στις περιπτώσεις που το ωοειδές τρήμα ευθύνεται για τη δημιουργία προβλήματος, τότε κρίνεται απαραίτητο να γίνει η σύγκλισή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μπομπότης, σε ορισμένους ασθενείς σχετίζεται με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όπως στην περίπτωση του 49χρονου.

Οι ενδείξεις για τη διακαθετηριακή θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών δεν σχετίζονται με την ηλικία του ασθενή, ωστόσο σε προχωρημένη ηλικία τίθενται θέματα αιμοδυναμικών επιβαρύνσεων, καθώς η αντιμετώπιση γίνεται πιο δυσχερής. "Στο Νοσοκομείο δεχόμαστε παραπομπές και από άλλα νοσοκομεία, όπου η τεχνική δεν εφαρμόζεται", προσθέτει ο κ. Μπομπότης.



Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Διακαθετηριακών Θεραπειών των Δομικών Καρδιοπαθειών, ο αναπληρωτής συντονιστής, διευθυντής στη Β’ Καρδιολογική Κλινική, Ιωάννης Στυλιάδης, υπογραμμίζει: "Αποτελεί ύψιστη καινοτομία, διότι δίδεται στους ασθενείς η δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες αιχμής, σε υπερσύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα, έτσι ώστε να βελτιώνονται με εντυπωσιακό τρόπο τα αποτελέσματα στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών διακαθετηριακά και όχι με καρδιοχειρουργική επέμβαση. Για την υλοποίησή του απαιτείται και υφίσταται καινοτόμος εξοπλισμός. Επιπλέον, οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για την πρωτοποριακή υποστήριξη του προγράμματος, καθώς και η οργάνωση στηρίχθηκαν στην απλόχερη υποστήριξη εκ μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Τα αποτελέσματά μας είναι εφάμιλλα των διεθνών και τα οφέλη τα απολαμβάνουν οι ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο".


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki

"Αυτοκτόνησε" η Εθνική κι αποκλείστηκε - Φεύγει ο Μίσσας

20:29 13/9/2017

ηττήθηκε από τη Ρωσία

Σε Παρίσι (2024) και Λος Άντζελες (2028) οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Σε Παρίσι (2024) και Λος Άντζελες (2028) οι Ολυμπιακοί Αγώνες

20:21 13/9/2017

ΔΟΕ

Παιδιατρικό νοσοκομείο θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη

Παιδιατρικό νοσοκομείο θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη

20:10 13/9/2017

χάρη σε δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”

ΟΑΣΘ: Μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων μέχρι τον Οκτώβριο

ΟΑΣΘ: Μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων μέχρι τον Οκτώβριο

20:01 13/9/2017

υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

«Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2017» στο δήμο Ωραιοκάστρου

«Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2017» στο δήμο Ωραιοκάστρου

19:48 13/9/2017

για δεύτερη συνεχή χρονιά

Εκδηλώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη

19:40 13/9/2017

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τέσσερις επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τέσσερις επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

19:38 13/9/2017

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

SOS από την Greenpeace για τον Σαρωνικό

SOS από την Greenpeace για τον Σαρωνικό

19:27 13/9/2017

ξεκινά συλλογή υπογραφών

Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων από τον Δήμο Καλαμαριάς

Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων από τον Δήμο Καλαμαριάς

19:22 13/9/2017

Δ΄ διμήνου 2017

3o Διεθνές Φεστιβάλ Χορευτικών Συγκροτημάτων από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

3o Διεθνές Φεστιβάλ Χορευτικών Συγκροτημάτων από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

19:02 13/9/2017

Με τη συμμετοχή σχημάτων από την Αρμενία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα

Κλασικά Έπιπλα