Πότε ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

26/6/2018 13:48    τι λεει ο νόμος
Στις αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις του 2018.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πληροφόρηση, η εκπτωτική περίοδος του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Ιουλίου και να διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο, την πρώτη Κυριακή κάθε εκπτωτικής περιόδου (τόσο των χειμερινών και καλοκαιρινών όσο και των δυο ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων) τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά με ωράριο από τις 11.00 το πρωί έως και τις 20.00 το βράδυ. Έτσι, εφόσον δεν υπάρξουν νέες οδηγίες προς τους εμπόρους από τους συλλόγους τους, και οι εκπτώσεις ξεκινήσουν στις 9 Ιουλίου, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά στις 15 Ιουλίου.

Οι υποχρεώσεις των εμπόρων και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Στις περιόδους εκπτώσεων, είναι υποχρεωτική η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής τόσο για προϊόντα, όσο και για υπηρεσίες που πωλούνται με έκπτωση. Ενώ επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της συνομοσπονδίας των εμπόρων, εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες και για παραπλάνηση των καταναλωτών

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων (χειμερινών και καλοκαιρινών), προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία και παραπλανούν τους καταναλωτές.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000€.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.


news

Επόμενο Προηγούμενο
 

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης  «Μία Γιορτή για Όλους»

1ο Φεστιβάλ ΑμεΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Μία Γιορτή για Όλους»

16:04 9/5/2025

9 Μάι - 11 Μάι 2025

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

The Comic Con: Η μεγαλύτερη διοργάνωση υπερ-ηρώων επιστρέφει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

13:23 9/5/2025

Τη στολή σούπερ ήρωα θα φορέσει από σήμερα η Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 9/5/2025

Παρασκευή 9/5

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης: Τα Μεγάλα «Μ» της μουσικής μας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

20:00 8/5/2025

11/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Μικρή Ολυμπιάδα στην Τριανδρία

Θεσσαλονίκη: Μικρή Ολυμπιάδα στην Τριανδρία

17:00 8/5/2025

Από Πέμπτη 8/5 - Σάββατο 10/5

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κ.Ε.Π Καλαμαριάς

Ενημέρωση για την λειτουργία του Κ.Ε.Π Καλαμαριάς

15:24 8/5/2025

Κ.Ε.Π Καλαμαριάς Πόντου 85

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 8/5/2025

Πέμπτη 8/5

Street Tennis στην πλατεία Αριστοτέλους

Street Tennis στην πλατεία Αριστοτέλους

20:00 7/5/2025

Σάββατο 10/5

NEPENTHE: Season 3 Ep. 3 – 333 στο ONOMA Hotel SKG

NEPENTHE: Season 3 Ep. 3 – 333 στο ONOMA Hotel SKG

17:00 7/5/2025

Κυριακή 11/5

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει το Cine Alex με δωρεάν είσοδο

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει το Cine Alex με δωρεάν είσοδο

15:00 7/5/2025

Τετάρτη 7/5

Κλασικά Έπιπλα