Η Καλαμαριά ενωμένη λέει και πάλι «όχι» στον αποκλεισμό της από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου

14/5/2025 17:06    Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα
Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ψήφισε κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που για ακόμη μία φορά αποκλείει την Καλαμαριά από τους σχεδιασμούς.

Το νέο ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου, το δεύτερο μετά το 2022, ήταν μονόδρομος καθώς από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, συνεχίζουν να εξαιρούνται μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς. Και μάλιστα, σημεία όπως η Σοφούλη, το Κόδρα, η Μαρίνα της Αρετσούς και η Σχολή Δικαστών, που είναι στην πράξη, αλλά και την συνείδηση ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της, τόποι ταυτόσημοι με τη θάλασσα.

Η Καλαμαριά της θάλασσας, με ακτογραμμή 5,5 χιλιομέτρων, συνεχίζει να αγνοείται προκλητικά, τρία χρόνια μετά την προηγούμενη διαβούλευση, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα. Είναι σαφές πως το παρόν σχέδιο δεν περιλαμβάνει, ούτε σέβεται τις ανάγκες και την ταυτότητα της πόλης μας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι η Καλαμαριά «περισσεύει» από τον κεντρικό σχεδιασμό.

Ούτε λευκή επιταγή πρόκειται να δώσουμε, ούτε θα συναινέσουμε σε ένα σχέδιο που μας υποβαθμίζει και μας ακυρώνει.

Η Καλαμαριά ενωμένη στέλνει καθαρό μήνυμα: η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου χωρίς την Καλαμαριά είναι μια ελλιπής και άδικη επιλογή, στην οποία δεν θα μείνουμε θεατές.

«Το ΕΠΣ για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τον Δήμο Καλαμαριάς, τον τόπο της θάλασσας και της ιστορίας. Η Καλαμαριά, με τη μοναδική διπλή αστική ακτή στην Ελλάδα, δεν είναι μία ακόμη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος∙ είναι εμβληματική περιοχή της ταυτότητας του Θερμαϊκού. Η συνεχιζόμενη αγνόηση των προτάσεών της και του αποκλεισμού περιοχών της από τον σχεδιασμό συνιστά απαράδεκτη υποβάθμιση της ίδιας της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου.

Ο Δήμος Καλαμαριάς απαιτεί την πλήρη ένταξη όλων των παραλιακών ζωνών του στο ΕΠΣ και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεών του για ενιαία, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ιστορική και πολιτιστική συνέχεια και η ισότιμη και δημόσια πρόσβαση των πολιτών, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο Δήμος είναι έτοιμος για ουσιαστική συνεργασία, αλλά δηλώνει ρητά ότι δεν θα δεχθεί σχεδιασμούς που τον αγνοούν» είναι το μήνυμα της Δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 26/1/2025

Κυριακή 26/1

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 26/1

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 26/1

19:00 25/1/2025

Κυριακή 26/1

Δίωρα μαθήματα σε όλα τα Λύκεια για την ενημέρωση των μαθητών για το Ψηφιακό Φροντιστήριο

Δίωρα μαθήματα σε όλα τα Λύκεια για την ενημέρωση των μαθητών για το Ψηφιακό Φροντιστήριο

15:00 25/1/2025

Τουλάχιστον δύο διδακτικές ώρες

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 25/1/2025

Σάββατο 25/1

Θέατρο Σοφούλη:

Θέατρο Σοφούλη: "Shifts” από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Α. Καφαντάρη»

20:00 24/1/2025

Σάββατο 25/1 στις 21:00

Η Καλαμαριά υποδέχεται την Κύπρο

Η Καλαμαριά υποδέχεται την Κύπρο

17:00 24/1/2025

Στο Remezzo η φωτογραφική έκθεση «Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο 15ος-19ος αιώνας» - 25/01 - 7:00 μμ - 9:00 μ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 24/1/2025

Παρασκευή 24/1

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

17:23 23/1/2025

Συμμετοχικό εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά στο Βυζάντιο - 26/01 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

11:28 23/1/2025

Από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

22:00 22/1/2025

Πέμπτη 23/1

Κλασικά Έπιπλα