Τσίπρας για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη να διαμοιράσει τις ευθύνες

25/6/2018 07:46    4 προτάσεις

Οι χώρες που συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση για το μεταναστευτικό θα πρέπει να προχωρήσουν μόνες τους σε πολυμερή συνεργασία, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από την Άτυπη Συνάντηση των 16 για το μεταναστευτικό που διοργάνωσε η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας τους διαφωνούντες ότι θα αντιμετωπίσουν και αυτοί με τη σειρά τους την αδιαφορία των 16 στα πιθανά δικά τους θέματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου δήλωσε τα εξής: "Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση, προπαρασκευαστική της Συνόδου, τη ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Η κρίση αυτή όπως γνωρίζετε δεν είναι μια συγκυριακή κρίση, δεν είναι μια πρόσκαιρή υπόθεση, θα την αντιμετωπίζει η Ευρώπη για πολλά χρόνια ακόμα. Συνεπώς νομίζω, και αυτό έχει μεγάλη σημασία να διατυπωθεί, το μεγάλο δίλημμα μπροστά μας είναι αν την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, αντιμετωπίζοντάς την ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση, η θα την αντιμετωπίζουμε ως μια κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται, και άρα θα αναζητεί κάθε μια χώρα ξεχωριστά εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα".

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα διευρκίνισε μάλιστα ότι "στη σημερινή συζήτηση καθότι οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι, προσανατολίζονται στην πρώτη άποψη, ότι είναι δηλαδή ευρωπαϊκή κρίση και πρέπει να αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση, ακούστηκαν σκέψεις, απόψεις, δεν καταλήξαμε κάπου συγκεκριμένα, άλλωστε ήταν προπαρασκευαστική αυτή η συνάντηση, νομίζω όμως ότι μπορώ να σας πω αυτά που από την πλευρά μας θέσαμε".

Δήλωσε στη συνέχεια πως έθεσε "την ανάγκη να μην προβούμε σε αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αποσπασματικά, οι μονομερείς ενέργειες, σε καμία περίπτωση δεν λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα, και ζήτησα να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου που έχει από την ίδια την ζωή ξεπεραστεί, την αναθεώρηση τυ Δουβλίνου".

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε "να υπάρξει στήριξη στις χώρες πρώτης υποδοχής, στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ζήτησα να προβούμε άμεσα στη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, αλλά και στην αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή".

"Εξέθεσα την άποψη ότι θα πρέπει να δούμε εξίσου σοβαρά το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και την εσωτερική διάσταση και τη εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης και τούτο σημαίνει ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσανατολιστεί σε μια πολιτική αλληλεγγύης και διαμοιρασμού της ευθύνης και όχι σε πολιτική που θα ρίχνει τα βάρη στις χώρες εκείνες που δέχονται τις προσφυγικές ροές", είπε ο Πρωθυπουργός.

"Σε ό,τι αφορά το που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση επαναλαμβάνω είναι ανοιχτό, θα γίνει το Συμβούλιο σε μερικές μέρες, όπου εκεί θα έχουμε μια πρώτη εικόνα που θα καταλήξει, δεδομένου επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν διαφωνίες", είπε.

"Σε κάθε περίπτωση εξέφρασα την άποψη ότι οι χώρες εκείνες που συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό συλλογικά και συντονισμένα, θα πρέπει από κοινού να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και όσες χώρες δεν συμφωνούν, προφανώς δεν μπορούν να εξαναγκαστούν, αλλά είναι βέβαιο, ότι κάποια στιγμή θα βρουν μπροστά τους άλλου είδους προβλήματα και τότε ενδεχομένως να βρουν και αυτές μια αντιμετώπιση από όλες τις υπόλοιπες χώρες, με αυτή που οι ίδιες σήμερα δίνουν στο προσφυγικό πρόβλημα", προειδοποίησε.

Κατέληξε δε εξηγώντας ότι "σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δευτερογενών ροών θέλω να διατυπώσω την άποψη που εξέφρασα και στο εσωτερικό της συνόδου, πως κατόπιν μονομερών ενεργειών τα βόρεια σύνορά μας έχουν κλείσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ως εκ τούτου εμείς θεωρούμε ότι δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα και αν υφίστανται από παράνομους δρόμους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, και ως εκ τούτου δεν είναι ένα ζήτημα που εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον".

"Θέλουμε να υπάρξει συντονισμένα η προσπάθεια για τη μείωση και των δευτερογενών ροών, αλλά για εμάς πρωταρχική σημασία έχει αν εκμηδενίσουμε τις πρωτογενείς ροές σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, διότι η μείωση αυτών των παράνομων πρωτογενών ροών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εποικοδομητικά η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και θέλω να θυμίσω ότι δε σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα στη νόμιμη μετανάστευση, αντιθέτως κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα στην παράνομη δραστηριότητα των διακινητών και δίνουμε την δυνατότητα νόμιμων ροών μέσα από τη διαδικασία του ασύλου , που θυμίζουμε ότι είναι μια διαδικασία που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή νομοθεσία", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Ευρωπαϊκή λύση - Οι 4 προτάσεις

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο Πρωθυπουργος στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.

2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.

3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.

4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

Το μήνυμα του Τσίπρα στο twitter

Ο Πρωθυπουργός ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες από τη συνάντηση.




real

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Λήστεψαν ντελιβερά στη Θεσσαλονίκη

Λήστεψαν ντελιβερά στη Θεσσαλονίκη

12:57 21/3/2020

δυτικά

Στη «Φάση 3» περνά το ΕΣΥ: Δέκα νοσοκομεία αποκλειστικά για τον κορονοϊό

Στη «Φάση 3» περνά το ΕΣΥ: Δέκα νοσοκομεία αποκλειστικά για τον κορονοϊό

12:52 21/3/2020

ποτε θα ενεργοποιηθεί

Κορονοϊός: Άλλοι τρεις νεκροί - Σύνολο 13

Κορονοϊός: Άλλοι τρεις νεκροί - Σύνολο 13

12:46 21/3/2020

σήμερα Σάββατο

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πάργα - Καταγραφή ζημιών

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πάργα - Καταγραφή ζημιών

12:44 21/3/2020

«Ταρακουνήθηκε» η Κέρκυρα

Κορονοϊός: 18 τόνους βοήθεια προς την Ελλάδα έστειλε η Κίνα (φωτο)

Κορονοϊός: 18 τόνους βοήθεια προς την Ελλάδα έστειλε η Κίνα (φωτο)

12:34 21/3/2020

Υγειονομικό υλικό

Κορονοϊός: Ο Μητροπολίτης Κυθήρων αγνόησε την απαγόρευση - video

Κορονοϊός: Ο Μητροπολίτης Κυθήρων αγνόησε την απαγόρευση - video

00:06 21/3/2020

Σεραφείμ

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση: Πότε θα μηδενιστούν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση: Πότε θα μηδενιστούν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

22:45 20/3/2020

Γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε μέσα

Θεσσαλονίκη: Άντρας έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε

Θεσσαλονίκη: Άντρας έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε

22:00 20/3/2020

δυτικά

Δεν θα ξαναβγεί ψυχή: Τα 5 νέα, δραστικά μέτρα της κυβέρνησης για να μείνουν όλοι σπίτι

Δεν θα ξαναβγεί ψυχή: Τα 5 νέα, δραστικά μέτρα της κυβέρνησης για να μείνουν όλοι σπίτι

20:56 20/3/2020

Ήταν να μην το πάρει απόφαση

Κορονοϊός: 10 νεκροί - Η πρώτη γυναίκα

Κορονοϊός: 10 νεκροί - Η πρώτη γυναίκα

20:51 20/3/2020

τέσσερις σήμερα

Κλασικά Έπιπλα