Εορτή της Αγίας Φεβρωνίας

25/6/2018 06:08    25 Ιουνίου
Τη μνήμη της Αγίας Φεβρωνίας τιμά σήμερα, 25 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Φεβρωνία, ήταν περιζήτητη νύμφη για την σωματική της ομορφιά. Το ίδιο όμως έλαμπε και η αγνή ψυχή της. Για το λόγο αυτό σε ηλικία 17 ετών, επέλεξε το δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι όπου ηγουμένη ήταν η θεία της…

Βρυένη και βρισκόταν στην Μεσοποταμία (στην πόλη της Νισίβεως, που λέγεται Αντιόχεια της Μυγδονίας και βρισκόταν στα σύνορα του Βυζαντινού και Περσικού κράτους).

Γρήγορα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, προσαρμόσθηκε στους δύσκολους κανόνες της μοναχικής ζωής βρίσκοντας παράλληλα και χρόνο για να μελετά και να εμβαθύνει στις Θείες Γραφές. Έγινε δε υπόδειγμα ανάμεσα στις άλλες μοναχές για τη σύνεσή της το ζήλο της, την προθυμία της και το ταπεινό της φρόνημα.

Κάποια ημέρα όμως, ένα στρατιωτικό σώμα το οποίο κατεδίωκε χριστιανούς, με επικεφαλής το Σεληνο (288 μ.Χ.) έφθασε και στο μοναστήρι της Φεβρωνίας. Οι άλλες μοναχές κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Αγία όμως η οποία ήταν άρρωστη δεν κατόρθωσε να μετακινηθεί. Κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη και η αδελφή Θωμαΐς.

Οι στρατιώτες, μόλις αντίκρυσαν τη Φεβρωνία, έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά της. Άφησαν, λοιπόν, τρεις άνδρες να τη φρουρούν και οι υπόλοιποι γύρισαν και το ανέφεραν στον αρχηγό τους Σελήνο. Αυτός αμέσως διέταξε και την έφεραν μπροστά του, και με κάθε τρόπο την πίεσε να άλλαξοπιστήσει.

Πρότεινε στη Φεβρωνία να τη δώσει σύζυγο στον ανεψιό του Λυσίμαχο, που κοντά του θα γνώριζε μεγάλη δόξα. Η Φεβρωνία, όμως, προτίμησε να γίνει «της μελλούσης αποκαλύπτεσθαι δόξης κοινωνός» (Α’ Έπιστολή Πέτρου, ε’ 1). Προτίμησε, δηλαδή, να είναι συμμέτοχος της δόξας που θα αποκαλυφθεί κατά τη δευτέρα παρουσία, και με περίσσιο θάρρος περιφρόνησε τις προτάσεις του Σελήνου, ο όποιος, αφού τη βασάνισε, τελικά τη σκότωσε με ξίφος.

Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Ως της ασκήσεως ρόδον ηδύπνευστον, οσμήν αθλήσεως τω κόσμω έπνευσας, εις οσμήν μύρων του Χριστού δραμούσα ασχέτω πόθω, όθεν ως παρθένον σε και οσίαν και μάρτυρα, θαυμαστώς εδόξασε Φεβρωνία ο Κύριος, ω πρέσβευε υπέρ των βοώντων, χαίρε σεμνή οσιομάρτυς.



vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

14:00 1/6/2025

Πέμπτη 19/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 1/6/2025

Κυριακή 1/6

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

17:00 31/5/2025

Μια μεγάλη γιορτή της θάλασσας από 3/06 - 8:00 πμ - 29/07 - 5:00 μμ

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

13:00 31/5/2025

Στις 23 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 31/5/2025

Σάββατο 31/5

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 30/5/2025

29/5 - 4/6

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

15:00 30/5/2025

16-27/6

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

12:00 30/5/2025

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 30/5/2025

Παρασκευή 30/5

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

20:39 29/5/2025

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της παράδοσης δίπλα στη θάλασσα! 1/06 - 6:00 μμ - 10:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα