Προληπτικά μέτρα στον Έβρο λόγω κρούσματος οζώδους δερματίτιδας στην Τουρκία

19/6/2018 18:36    Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
Στη λήψη προληπτικών μέτρων προχωρά από σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μετά την ενημέρωση για ύπαρξη κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδή στη γείτονα Τουρκία.

«Από σήμερα ορίσαμε ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης, δέκα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και εσωτερικά. Υπάρχει ένα κρούσμα οζώδους δερματίτιδας, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων μας, το οποίο αν και επιβεβαιώθηκε στις 30 Απριλίου, εμείς ενημερωθήκαμε μόλις στις 13 Ιουνίου. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία τεράστια καθυστέρηση ως προς την ενημέρωση, περίπου ενάμισι μήνα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι όλα τα μέτρα είναι προληπτικά με στόχο να αποτραπεί νέα εμφάνιση της ζωονόσου, εξαιτίας της οποίας πριν μία τριετία ο νομός είχε δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα.

«Το 2015 είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Έβρο και τότε από την Τουρκία, η οποία μας ενημέρωσε με καθυστέρηση δύο μηνών. Το 2015 στον Έβρο χάσαμε-θανατώσαμε 4.000 ζώα, εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας. Σήμερα έχουμε επανασυστήσει την κτηνοτροφία και τρία χρόνια μετά από αυτό το πλήγμα, έχουμε περίπου 15.000 βοοειδή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε ένα. Δεν μπορεί να δεχθεί νέο πλήγμα η κτηνοτροφία μας» σημειώνει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να παίρνουν μέτρα βιοασφάλειας. «Δηλαδή να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να κάνουν κλινικές εξετάσεις, να ειδοποιούν τους κτηνιάτρους σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα πρέπει να ειδοποιείται η κτηνιατρική υπηρεσία για τον εμβολιασμό όλων των νεαρών βοοειδών καθώς και για τον έλεγχο των ζώων τα οποία μετακινούνται».

«Παρακολουθούμε το κρούσμα το οποίο δεν είναι πολύ μακριά από τα σύνορά μας, προσπαθώντας να περιορίσουμε κατά το δυνατόν την εμφάνιση της ζωονόσου, αλλά αυτό που μας προβληματίζει για ακόμη μία φορά είναι η καθυστέρηση ειδοποίησης από τη γείτονα» καταλήγει ο κ. Πέτροβιτς.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 15/8/2025

Παρασκευή 15/8

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

18:00 14/8/2025

Τα τελευταία χρόνια, κάτι … ιδιαίτερο συνδέει τον Manu Chao με τη Θεσσαλονίκη!

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

16:00 14/8/2025

Πού θα δείτε τον αγώνα και τι ώρα

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμαριάς και Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμαριάς και Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς

11:14 14/8/2025

«Ερμής» και «Ίριδα – Κέντρο Γυναικών»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 14/8/2025

Πέμπτη 14/8

Thessaloniki Beer Festival 2025

Thessaloniki Beer Festival 2025

20:59 13/8/2025

25 Σεπτεμβρίου – 28 Σεπτεμβρίου

81 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς

81 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς

13:10 13/8/2025

Στις 13 Αυγούστου 1944

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 13/8/2025

Τετάρτη 13/8

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στον Φοίνικα

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στον Φοίνικα

20:55 12/8/2025

13/08 - 14/08

Έκτακτη διακοπή νερού σήμερα στην Καλαμαριά

Έκτακτη διακοπή νερού σήμερα στην Καλαμαριά

12:07 12/8/2025

Ποιες οδοί επηρεάζονται

Κλασικά Έπιπλα