Επιχείρηση πρόληψης των πυρκαγιών του… φθινοπώρου

20/9/2017 11:05     Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Με αυτή την γνωστή λαϊκή ρήση θα μπορούσε να περιγράφει η πρωτοβουλία στα μέσα Σεπτεμβρίου, για την απομάκρυνση τεσσάρων χιλιάδων τόνων ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων, που εγκυμονούν κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς, από σημεία εφαπτόμενα με κατοικημένες περιοχές.
 
Η επιχείρηση απομάκρυνσης θα γίνει με ευθύνη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και μετά από διαδικασίες που διηνήργησε το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα, κατά πλειοψηφία, τη σχετική απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, για τη διάθεση των σχετικών πόρων.
 
Σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου, η Μητροπολιτική Ενότητα ενημερώθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον εντοπισμό ογκωδών αντικειμένων, απορριμμάτων και άλλων υλικών επικίνδυνων για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία συγκεκριμένων δήμων.
 
«Η Πυροσβεστική υπέδειξε τα πιο επικίνδυνα σημεία. Ξεκινήσαμε όλη τη διαδικασία σε συνεργασία με τους δήμους, από τους οποίους ζητήσαμε να τα απομακρύνουν. Κάποιοι από τους δήμους απάντησαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα. Μόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω της εγγύτητας με το Σέιχ Σου, απομάκρυνε κάποια επικίνδυνα υλικά, ενώ κάποιοι άλλοι δήμοι απάντησαν ότι θα προχωρήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων» ανέφερε η κ. Πατουλίδου.
 
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι από την ποσότητα των 30.000 τόνων, στην οποία υπολογίζονται συνολικά αυτά τα απόβλητα, θα απομακρυνθούν άμεσα οι 4.000 τόνοι, καθώς οι εν λόγω ποσότητες θεωρούνται επικίνδυνες για την εκδήλωση αστικής, χορτολιβαδικής και δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. «Εννοείται ότι δεν μπαίνουμε να κάνουμε τη δουλειά των δήμων, αλλά μπαίνουμε στη διαδικασία να καθαρίσουμε τα πλέον επικίνδυνα, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμη υψηλές και η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 30 Οκτωβρίου» πρόσθεσε.
 
Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή, υπογράμμισε ότι αν ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά στα σημεία που έχουν χαρακτηριστεί περισσότερο επικίνδυνα και καούν και σπίτια, τότε το θέμα δεν αφορά, πλέον, μόνο την ευθύνη των δήμων να κάνουν τους σχετικούς καθαρισμούς, αλλά και τον ρόλο της πολιτικής προστασίας. «Θέλουμε να προφυλάξουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών σε περιοχές που εφάπτονται με κατοικημένες περιοχές» σημείωσε.
 
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» εξέφρασε επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι δεν τεκμηριώνεται η αρμοδιότητα της Περιφέρειας για τη σχετική ευθύνη, καταλόγισε ευθύνες στους δήμους και τόνισε ότι οι καθαρισμοί έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Για καθυστερήσεις έκανε λόγο ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω», ενώ λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια».
 


makthes
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:18 20/1/2025

Δευτέρα 20/1

«Καρναβάλι Θεσσαλονίκης»: Αποκριάτικη Καρναβαλική Παρέλαση 2025 στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Καρναβάλι Θεσσαλονίκης»: Αποκριάτικη Καρναβαλική Παρέλαση 2025 στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης

20:00 19/1/2025

Σάββατο 22/2

19ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος bwin 2025

19ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος bwin 2025

17:00 19/1/2025

Κυριακή 6/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 19/1/2025

Κυριακή 19/1

1000 νέα δέντρα θα φυτευτούν στο Δάσος Τριανδρίας

1000 νέα δέντρα θα φυτευτούν στο Δάσος Τριανδρίας

16:00 18/1/2025

Κυριακή 19/1

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 18/1/2025

Σάββατο 18/1

«Αυτοί που μείναν πίσω…» στο σανίδι του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

«Αυτοί που μείναν πίσω…» στο σανίδι του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

20:00 17/1/2025

18/01 - 6:30 μμ - 8:30 μμ

Οι Νηπιοβιβλιοσκώληκες του Δήμου Καλαμαριάς σπάνε τα ρεκόρ της ανάγνωσης

Οι Νηπιοβιβλιοσκώληκες του Δήμου Καλαμαριάς σπάνε τα ρεκόρ της ανάγνωσης

17:25 17/1/2025

Με τον καλύτερο τρόπο, γεμάτο ιστορίες, φαντασία και δημιουργικότητα έκλεισε το 2024

Ο πεζόδρομος της οδού Κομνηνών στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης

Ο πεζόδρομος της οδού Κομνηνών στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης

13:10 17/1/2025

Για τον δημόσιο χώρο του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 17/1/2025

Παρασκευή 17/1

Κλασικά Έπιπλα