Όλη η αλήθεια για τις λαμαρίνες στην οδό Σοφούλη

20/12/2022 14:51    Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, μετά την απορριπτική απόφαση του διοικητικού εφετείου Θεσσαλονίκης
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, μετά την απορριπτική απόφαση του διοικητικού εφετείου Θεσσαλονίκης στην προσφυγή των δημοτών για την ακύρωση  των οικοδομικών αδειών σε δύο οικόπεδα στη Σοφούλη, που είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη εργασιών περίφραξής τους, κάλεσε άμεσα σε συνάντηση τους νομικούς συμβούλους του Δήμου, τους συνεργάτες του και κατοίκους της περιοχής, στην οποία συζητήθηκαν  κινήσεις που μπορούν να γίνουν από δω και στο εξής, για την αποφυγή της δόμησης των δύο οικοπέδων.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, μετά τη συνάντηση ανέφερε τα εξής:

«Αμαρτίες του παρελθόντος δε θα επιτρέψω να εμφανίζονται ως ευθύνες αυτής της διοίκησης, ούτε ως αντιπολιτευτικά επιχειρήματα, από κομήτες με όψιμο ενδιαφέρον.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περιφράξεις οικοπέδων. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν σε μία παραθαλάσσια περιοχή, ιστορικής σημασίας, η πρόσβαση περιορίζεται!!!

 Ενώνουμε τις φωνές μας με τους κατοίκους, λέμε όχι στην ανοικοδόμηση της Σοφούλη και συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το τεράστιο αυτό ζήτημα, ώστε να μην προχωρήσει καμία ανοικοδόμηση και να απομακρυνθούν άμεσα οι λαμαρίνες.

Όσο για τους επικριτές μας; Νεόκοποι στον Δήμο Καλαμαριάς, που λαϊκίζουν κρύβοντας την αλήθεια!

Και η αλήθεια για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είχε απασχολήσει ξανά την τοπική κοινωνία το 2012, τότε που είχαν ξεκινήσει οι οικοδομικές εργασίες είναι η εξής:

Οι δύο οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν το 2012 από τη  διεύθυνση δόμησης του Δήμου Καλαμαριάς και αργότερα αναθεωρήθηκαν. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης είναι νόμιμες και  οι ιδιοκτήτες τους έχουν το  δικαίωμα να ανοικοδομήσουν.

Στο μεσοδιάστημα 2012-2016 αποφασίστηκε αναστολή οικοδομικών εργασιών, δίνοντας τον χρόνο στον Δήμο που προσέφυγε στο ΣτΕ για θέματα σχετικά των δύο αδειών.

Η απόφαση που εκδόθηκε το 2016  δικαίωνε σε θέματα μεν τον Δήμο, χωρίς όμως να διευκρινίζει σαφώς την τύχη των δύο αδειών.

Εφαρμογή της δικαστικής αυτής απόφασης κλήθηκε να κάνει η υπηρεσία δόμησης Καλαμαριάς, η οποία και δεν ακύρωσε τις συγκεκριμένες οικοδομικές άδειες, που μέχρι σήμερα παραμένουν σε ισχύ!

Η διοίκησή μας, που ανέλαβε καθήκοντα  επτά χρόνια μετά την έκδοση των συγκεκριμένων αδειών και τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του ΣτΕ, προσπαθώντας να βοηθήσει τη συγκεκριμένη Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας , η οποία είναι αυτοτελής (χωρίς να επιτρέπεται να λάβει εντολή από πολιτικό προϊστάμενο), έκανε αίτημα ερμηνείας στην αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπερασπιστεί το αδόμητο του παραλιακού μας μετώπου και γενικά των ελεύθερων χώρων.

Λάθη του παρελθόντος οδήγησαν τέτοιες περιοχές εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αυξάνοντας κατά πολύ τις αξίες απαλλοτρίωσής τους, γεγονός που τώρα   δυσκολεύει πολύ εμάς στις προσπάθειές που επίμονα καταβάλλουμε  με σκοπό τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και την ανάπλαση αυτών προς όφελος των Καλαμαριωτών ,όπως είναι αυτή της Σοφούλη, του Κόδρα ,της πλαζ Αρετσούς κ πολλών άλλων» , καταλήγει ο κ. Δαρδαμανέλης.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

17:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

11:33 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

20:30 24/6/2025

Σημαντική παρέμβαση για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

20:00 24/6/2025

Τετάρτη 25/6

26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Πάρκο ΧΑΝΘ

26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Πάρκο ΧΑΝΘ

18:00 24/6/2025

Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 28/6

Θερινό Σινεμά για Παιδιά στο Hyatt Regency Thessaloniki

Θερινό Σινεμά για Παιδιά στο Hyatt Regency Thessaloniki

15:00 24/6/2025

17 Ιούν - 4 Σεπ 2025

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου

13:13 24/6/2025

Νέα Τούμπα

Δοκιμαστική Ηχητική Ενεργοποίηση Σειρήνων Πολιτικής Άμυνας στον Δήμο Καλαμαριάς

Δοκιμαστική Ηχητική Ενεργοποίηση Σειρήνων Πολιτικής Άμυνας στον Δήμο Καλαμαριάς

13:00 24/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 24/6/2025

Τρίτη 24/6

Κλασικά Έπιπλα