Νόθευαν καύσιμα με διαλύτες μπογιάς από Βουλγαρία

12/6/2018 15:19    Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο

Κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων, εξαρθρώθηκε μετά από τον επιτυχή συντονισμό των διωκτικών αρχών από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.).

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, που δόθηκαν από την Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών και κατόπιν συντονισμένης δράσης του Σ.Ε.Κ., τέθηκε σε επιτήρηση, από κλιμάκιο τελωνειακών υπαλλήλων, φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, το οποίο μετέφερε χημικούς διαλύτες και εισήλθε στη χώρα μας από τη Βουλγαρία.

Κατά την εξέλιξη της υπόθεσης και μετά από εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών της ως επισπεύδουσα Υπηρεσία όλων των διωκτικών αρχών που συμμετείχαν στην επιχείρηση ορίστηκε από το Σ.Ε.Κ. η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικοί της οποίας συνέχισαν την επιτήρηση μέχρι την περιοχή της Αττικής.

Το φορτηγό έχοντας προπομπούς δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα, κατέληξε σε παράνομη αποθήκη στην περιοχή του Κορωπίου. Την Κυριακή 10.06.2018 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επέμβαση στην ανωτέρω αποθήκη, από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της Κινητής Ομάδας Ελέγχου του Β΄ Τελωνείου Πειραιά.

Συνελήφθησαν πέντε άτομα, τρεις Έλληνες, ένας υπήκοος Μολδαβίας και ο Βουλγαρικής υπηκοότητας οδηγός του φορτηγού και κατασχέθηκαν: 43.000 λίτρα σύνθετων οργανικών διαλυτών, χρηματικό ποσό είκοσι πέντε χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (25.500€), το φορτηγό με το επικαθήμενο, δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα και ένα μηχανοκίνητο ανυψωτικό περονοφόρο μηχάνημα (κλαρκ)

Σύμφωνα με το daylithess, oι συλληφθέντες κατηγορούνται για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και για παραβάσεις της νομοθεσίας για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών. Οι ανωτέρω παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη μη καταβολή του αναλογούντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, Φ.Π.Α. και Φόρου Εισοδήματος. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι, από την κατασχεθείσα ποσότητα διαλυτών, υπολογίζονται περίπου σε 43.000 €. Ελήφθησαν δείγματα για χημική ανάλυση.

Από έρευνα που ακολούθησε προέκυψε συσχετισμός του παράνομου φορτίου με δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική και στην Ημαθία.

Στο πρατήριο υγρών καυσίμων της Αττικής εστάλη μικτό κλιμάκιο από το Β΄ Τελωνείο Πειραιά και την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, όπου διαπιστώθηκε η λειτουργία του πρατηρίου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Διενεργήθηκε ταχεία δειγματοληψία από κλιμάκιο των ΚΕΔΑΚ, όπου διαπιστώθηκε ύπαρξη χημικών διαλυτών και ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω χημική ανάλυση.

Στο πρατήριο υγρών καυσίμων της Ημαθίας εστάλη μικτό κλιμάκιο από το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης και από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη αδήλωτης υπόγειας δεξαμενής, η οποία περιείχε περίπου δύο χιλιάδες πεντακόσια λίτρα χημικών διαλυτών. Ομοίως ελήφθησαν δείγματα για χημική ανάλυση.

Προανάκριση διενεργείται από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, το Β΄ Τελωνείο Πειραιά καθώς και από το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης κατά περίπτωση. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

17:24 5/4/2025

Δευτέρα 14/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 5/4/2025

Σάββατο 5/4

Θεσσαλονίκη: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό

Θεσσαλονίκη: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό

19:17 4/4/2025

Μέσα στον Απρίλιο

Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

17:02 4/4/2025

Get Political

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

14:50 4/4/2025

Εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης υδροδότησης στις 14:00

Ξεκινά σήμερα η Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινά σήμερα η Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

13:00 4/4/2025

Παρασκευή 4/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 4/4/2025

Παρασκευή 4/4

Ο Δήμος Καλαμαριάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου

Ο Δήμος Καλαμαριάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου

20:00 3/4/2025

Βιβλία, φαντασία, δημιουργία!

Εγκαίνια της έκθεσης με τον γενικό τίτλο: «SPRINGLIGHT»

Εγκαίνια της έκθεσης με τον γενικό τίτλο: «SPRINGLIGHT»

17:00 3/4/2025

3/04 - 13/04

Ενημερωτικό σημείωμα για τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ανδρούτσου

Ενημερωτικό σημείωμα για τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ανδρούτσου

14:11 3/4/2025

Η ασφαλτόστρωση της οδού Ανδρούτσου

Κλασικά Έπιπλα