Καταστρέφει τις βιταμίνες ο φούρνος μικροκυμάτων;

8/6/2018 15:10    Χάρβαρντ
Ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται για πάνω από 60 χρόνια στην Αμερική, ενώ και στη χώρα μας είναι μια λευκή συσκευή που υπάρχει σε πολλά νοικοκυριά.

Ένα ερώτημα όμως που εξακολουθεί να απασχολεί, είναι εάν ο φούρνος μικροκυμάτων αλλοιώνει ή μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα τρόφιμα, έστω κι αν απλά τον χρησιμοποιούμε για ζέσταμα. (Στη χώρα μας η χρήση της συγκεκριμένης συσκευής είναι κυρίως το ζέσταμα ή και το ξεπάγωμα τροφών.)

Η απάντηση έρχεται από τον δρ Guy Crosby, καθηγητή διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Το ζέσταμα του φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει πολύ λιγότερα συστατικά από αυτά που καταστρέφονται κατά το βράσιμο ή το τηγάνισμα”, σημειώνει.

Το μαγείρεμα ή το ζέσταμα μιας τροφής μπορεί να καταστρέφει έτσι κι αλλιώς ένα μέρος από τις βιταμίνες που είναι πιο ευαίσθητες στη θερμότητα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η C.

Υπάρχουν όμως και θρεπτικά συστατικά που όταν ζεσταίνονται αυξάνεται η δύναμή τους, όπως συμβαίνει με το λυκοπένιο, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό, που υπάρχει στις ντομάτες.

Ο χρόνος και η θερμοκρασία παίζουν επίσης ρόλο, έτσι όσο λιγότερα λεπτά και σε χαμηλότερη θερμοκρασία μένει ένα φαγητό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή που το ζεσταίνει όπως ο φούρνος της κουζίνας ή το τηγάνι, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες διατηρεί.

Πιο σημαντικό όμως είναι να βεβαιωθείτε πως ο φούρνος μικροκυμάτων σας λειτουργεί σωστά χωρίς απώλειες ενέργειας.

Για να το διαπιστώσετε, τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μπροστά στην πόρτα και λειτουργήστε τον στη μέγιστη θερμοκρασία για μερικά λεπτά. Αν το αλουμινόχαρτο δεν αλλοιωθεί, σημαίνει πως ο φούρνος  σας λειτουργεί όπως πρέπει.



topontiki
Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε μνημόνια για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε μνημόνια για την ανάπλαση της ΔΕΘ

10:55 28/3/2020

σε τηλεδιάσκεψη

Θεσσαλονίκη: Εκτυπωτής του ΑΠΘ θα παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο ημέρες

Θεσσαλονίκη: Εκτυπωτής του ΑΠΘ θα παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο ημέρες

10:51 28/3/2020

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Γεωργιάδης: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου

Γεωργιάδης: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου

10:44 28/3/2020

Ο υπουργός Ανάπτυξης

Κορονοϊός: Νέος θάνατος - 29 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Νέος θάνατος - 29 οι νεκροί στην Ελλάδα

10:33 28/3/2020

Νοσοκομείο Καστοριάς

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε βιοτεχνία τα ξημερώματα

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε βιοτεχνία τα ξημερώματα

10:25 28/3/2020

δυτικά

Πλύσιμο χεριών: Μια «ανακάλυψη» μόλις 170 χρόνων

Πλύσιμο χεριών: Μια «ανακάλυψη» μόλις 170 χρόνων

10:17 28/3/2020

η πιο απλή αντισηπτική μέθοδος

Τα κρούσματα μόλυνσης έσπασαν το φράγμα των 100.000 στις ΗΠΑ

Τα κρούσματα μόλυνσης έσπασαν το φράγμα των 100.000 στις ΗΠΑ

10:14 28/3/2020

κορονοϊός

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης λόγω κορονοϊού

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης λόγω κορονοϊού

21:07 27/3/2020

τι ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Επίπεδα καλοκαιριού Ελλάδας: Πώς αντέδρασε ο κορωνοϊός σε 6 χώρες με θερμοκρασία άνω των 27°C

Επίπεδα καλοκαιριού Ελλάδας: Πώς αντέδρασε ο κορωνοϊός σε 6 χώρες με θερμοκρασία άνω των 27°C

21:00 27/3/2020

Τα κρούσματα και τα πρώτα συμπεράσματα

Επαναπατρισμός 50 Ελλήνων φοιτητών από Τουρκία

Επαναπατρισμός 50 Ελλήνων φοιτητών από Τουρκία

20:56 27/3/2020

μέσω τελωνείου των Κήπων

Κλασικά Έπιπλα