Πατημασιές Νεάντερταλ 100.000 ετών δείχνουν παιδιά να παίζουν στην άμμο

13/4/2021 18:02    είναι τα αρχαιότερα στην Ευρώπη;
Πριν από περίπου 100.000 χρόνια, μια μεγάλη οικογένεια 36 Νεάντερταλ περπάτησε κατά μήκος μιας παραλίας, με τα παιδιά να πηδούν και να παίζουν στην άμμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού ανέλυσαν τα απολιθωμένα ίχνη των ποδιών τους σε παραλία στη σημερινή νότια Ισπανία.

«Βρήκαμε κάποια σημεία όπου αρκετά μικρά ίχνη εμφανίστηκαν μαζεμένα σε μια χαοτική διάταξη», δήλωσε ο Eduardo Mayoral, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Huelva και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου στο περιοδικό Scientific Reports.

Τα ίχνη «θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι πέρασαν από το σημείο πολύ νεαρά άτομα, σαν να έπαιζαν ή να περιπλανούνταν στην ακτή», δήλωσε ο Mayoral στο Live Science. 

Τον Ιούνιο του 2020, δύο βιολόγοι ανακάλυψαν τα ίχνη στην παραλία Matalascañas, στο Εθνικό Πάρκο Doñana, μετά από μια περίοδο έντονης καταιγίδας και παλίρροιας.

Οι βιολόγοι είδαν πρώτα απολιθωμένα ίχνη ζώων. Μερικά από τα ίχνη δημιοργήθηκαν πολλά χρόνια πριν από μεγάλα ζώα, όπως ελάφια ή αγριογούρουνα, δήλωσε ο Mayoral.



Μόνο αργότερα, αφού η ομάδα του Mayoral ανέλυσε τα έντυπα, κάποιος συνειδητοποίησε ότι μερικά ήταν ίχνη Νεάντερταλ, είπε. «Κανείς δεν αναγνώρισε την ύπαρξη των ανθρωποειδών ιχνών εκείνη την εποχή, τα οποία ανακαλύφθηκαν από την ομάδα μου δύο μήνες αργότερα, όταν ξεκινήσαμε να μελετάμε λεπτομερώς ολόκληρη την επιφάνεια.»

Αρχαία ίχνη

Ο Mayoral και οι συνάδελφοί του εντόπισαν 87 Νεάντερταλ ίχνη στον ιζηματογενή βράχο στην παραλία του Matalascañas. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πατημασιές έγιναν από 36 άτομα.

Η επιφάνεια χρονολογείται από την περίοδο του Άνω Πλειστόκαινου, περίπου 106.000 χρόνια πριν. Στην περιοχή βρέθηκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία που δείχνουν ότι κατοικήθηκε από τους Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis). 



Αυτοί οι κυνηγοί-συλλέκτες ζούσαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πριν από 400.000 έως 40.000 χρόνια, ενώ οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) έφτασαν εκεί πριν από περίπου 80.000 χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κομμάτια θα μπορούσαν να είναι τα παλαιότερα ίχνη Νεάντερταλ που βρέθηκαν ποτέ στην Ευρώπη.

Η ομάδα φωτογράφησε εκτενώς το σημείο με ένα drone και σάρωσε ψηφιακά καθένα από τα απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη σε τρεις διαστάσεις.

Τα μεγέθη και η κατανομή των αποτυπωμάτων υποδηλώνουν ότι έγιναν από μια ομάδα 36 ατόμων Νεάντερταλ που πιθανώς ήταν συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και 25 ενηλίκων - 5 γυναίκες, 14 άνδρες και 6 άτομα απροσδιόριστου φύλου. 

Οι περισσότεροι από τους ενήλικες υπολογίζεται ότι είχαν ύψος 1,3 έως 1,5 μέτρο, αλλά υπάρχουν και 4 πατημασιές που φαίνεται να ανήκουν σε άτομο με ύψος άνω των 6 μέτρων. Αυτό είναι ψηλότερο από το συνηθισμένο ύψος των Νεάντερταλ, οπότε η πατημασιά ενδέχεται να έχει γίνει από μικρότερο άτομο με βαρύ βάδισμα, έγραψαν οι ερευνητές.

Παίζοντας στην άμμο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο μικρότερα ίχνη, μήκους περίπου 14 εκατοστών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν γίνει από ένα παιδί ηλικίας περίπου 6 ετών. Είναι ανάμεσα σε πολλά ίχνη που βρέθηκαν χαοτικά σε ορισμένες περιοχές, πιθανώς επειδή τα παιδιά Νεάντερταλ έπαιζαν στην άμμο, δήλωσε ο Mayoral.

Οι πατημασιές θα μπορούσαν επίσης να έχουν γίνει από ανθρώπους που αλίευαν στην παραλία ή έψαχναν για οστρακοειδή. Στοιχεία παρόμοιας συμπεριφοράς κυνηγιού και συγκέντρωσης από τους Νεάντερταλ έχουν αναφερθεί και σε άλλους αρχαίους χώρους. 


Τα ίχνη ήταν «αναμφισβήτητη απόδειξη της ύπαρξης αυτών των ανθρωποειδών στο νότο της Ιβηρικής χερσονήσου και, συγκεκριμένα, σε αυτήν την περιοχή της ακτής της Ανδαλουσίας», δήλωσε ο Mayoral.
 


Live Science - skai
Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Καλαμαριά φιλοξενεί τη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου

Η Καλαμαριά φιλοξενεί τη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου

11:14 12/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 12/6/2025

Πέμπτη 12/6

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

20:00 11/6/2025

Στην Νικ. Πλαστήρα αυτό το Σαββατοκύριακο (14-15/6)

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:05 11/6/2025

Από Πέμπτη 5/6 ως Τετάρτη 11/6

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

15:09 11/6/2025

Εικόνες καταστροφής

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 11/6/2025

Τετάρτη 11/6

1o Yard Craft Beer Festival

1o Yard Craft Beer Festival

20:00 10/6/2025

Το 1o Yard Craft Beer Festival είναι γεγονός!

Ακυρώνεται η συναυλία του Γιώργου Μαζωνάκη

Ακυρώνεται η συναυλία του Γιώργου Μαζωνάκη

17:00 10/6/2025

Τετάρτη 11/6

Ξεκινούν οι αιτήσεις για παραχώρηση σχολικών χώρων και γυμναστηρίων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους

Ξεκινούν οι αιτήσεις για παραχώρηση σχολικών χώρων και γυμναστηρίων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους

14:21 10/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει

Προσωρινή διακοπή στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων

Προσωρινή διακοπή στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων

12:14 10/6/2025

Εκτός λειτουργίας το ΚΔΑΥ της Θέρμης

Κλασικά Έπιπλα