Καλαμαριά: Φόβοι για δόμηση στο Κόδρα - Τι απαντά ο δήμος

8/1/2021 17:45    ηχητικά
Για τους λόγους τους οποίους ανησυχεί σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά, τοποθετήθηκε ο κ. Βασίλης Πατσιλάρας, Πρόεδρος Κατιρλιωτών Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, στην εκπομπή ''Ορθά Κοφτά'' του Απόστολου Λυκεσά στον ραδιόφωνικό σταθμό "στο κόκκινο" και έκανε λόγο για Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που είναι σχεδιασμένο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες έργων μεγάλης κλίμακας και παρότι αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται από τον δήμο, όπως για παράδειγμα την απομάκρυνση των σκυλιών ως θετικό βήμα, χαρακτήρισε τη συνολική στάση της διοίκησης του δήμου εχθρική, καθώς συνεχίζει να βλέπει το Κόδρα σαν χώρο οικοδόμησης και ανάπτυξης.

Ακούστε το ηχητικό


Στη συνέχεια, με παρέμβαση της στην εκπομπή, τοποθετήθηκε για το θέμα και η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς κα Ναταλία Παντελίδου, η οποία δήλωσε πως είναι κρίμα να ακούμε πως ο χώρος του Κόδρα θα γίνει οικοδομήσιμος, μετά από τις τόσες δράσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό και επισήμανε πως ουδέποτε εκφράστηκε τέτοια επιθυμία από την διοίκηση του δήμου, ούτε υπονοήθηκε ποτέ.

Ακούστε το ηχητικό



Με κείμενο που έφτασε στο e-kalamaria.gr,  ο κ. Βασίλης Πατσιλάρας, Πρόεδρος Κατιρλιωτών Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος απαντά στις δηλώσεις της Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς κας Ναταλίας Παντελίδου.

Αναλυτικά το κείμενο

Αξιότιμη κυρία Αντιδήμαρχε Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς, 
   
   Άκουσα με μεγάλη προσοχή την παρέμβασή σας αμέσως μετά τη συνέντευξή μου για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στον ραδιόφωνικό σταθμό "στο κόκκινο" Θεσσαλονίκης, (05/01/2021, εκπομπή "Ορθά-Κοφτά" του Απόστολου Λυκεσά) στην οποία δεν είχα τη δυνατότητα να απαντήσω άμεσα λόγω έλλειψης χρόνου. Γι΄αυτό σας θέτω εγγράφως τα ερωτήματα που προέκυψαν από την παρέμβασή σας αυτή.

   Τονίσατε αυτολεξεί ότι «Ουδέποτε η Διοίκηση του Δήμου εξέφρασε μισή πιθανότητα να γίνει ο χώρος οικοδομήσιμος...ουδέποτε εκφράστηκε αυτή η πρόθεση, αυτή η επιθυμία...και ότι απλά το Ειδικό Χωρικό θα διευθετήσει κάποια ζητήματα όπως η ισχύουσα ρυμοτομική γραμμή, η υπάρχουσα ρυμοτομία που είναι πάνω στα κτίρια… ότι ο Δήμος πάει να φτιάξει ένα χώρο πρασίνου και να ρυθμίσει όλες αυτές τις εκκρεμότητες… πως υπάρχουν 16 κτίρια που έχουν χρήσεις πολιτισμού, ένα ειδικό χωρικό δεν είναι απαραίτητα ότι θα πάμε να χτίσουμε, ένα ειδικό χωρικό θα διευθετήσει όλες τις ασάφειες που υπάρχουν εκεί μέσα. Υπάρχουν δρόμοι που πέφτουν πάνω στα κτίρια. Όταν πάμε μεθαύριο να κάνουμε μια μελέτη φωτισμού πάνω σε ποια γραμμή θα στηριχτούμε;... Δεν υπάρχουνε χρήσεις αυτή τη στιγμή στα κτίρια. Δεν πρέπει μέσα από μια διαβούλευση...δεν πρέπει δηλαδή όλη αυτή την ενέργεια που σπαταλάμε  να λέμε ότι το Κόδρα θα οικοδομηθεί που δεν τέθηκε ποτέ αυτό το θέμα. Η ενέργεια θα πρέπει να τεθεί στη διαβούλευση των χρήσεων που πρέπει να έχουμε εκεί μέσα.

Γιατί είναι ένα πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα… πρέπει να σκεφτούμε τη βιωσιμότητά του, την επισκεψιμότητά του. Εκεί αποσκοπεί αυτή η μελέτη… το Κόδρα είναι χώρος πρασίνου.» Κοντολογίς, ο Δήμος Καλαμαριάς θα δαπανήσει 73.990,58 ευρώ με Φ.Π.Α. για να διευθετήσει θέματα ρυμοτομίας τα οποία έπρεπε να είχαν ήδη επιλυθεί από καιρό στο πλαίσιο των αλλαγών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) που προηγήθηκαν, με την κατάργηση όλων των ρυμοτομήσεων και των χαράξεων δρόμων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το ενιαίο και αδιαίρετο του πάρκου, το οποίο δεν νοείται ρυμοτομούμενο και κατακερματισμένο.

   Με βάση τα λεχθέντα, δημιουργήθηκαν τρία βασικά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις εκ μέρους σας: 

α) Όπως τονίσατε στην παρέμβαση σας, ο Δήμος δεν έχει σκοπό να οικοδομήσει το Κόδρα. Πρέπει τότε να ξεκαθαρίσετε το λόγο που δεν χαρακτηρίζεται η ειδικής προστασίας έκταση ολόκληρου του Κόδρα ως ”Περιοχή Ειδικού Καθεστώτος”, όπως εντέλει η ισχύουσα νομοθεσία με το άρθρο 7, παράγραφος 3γβ, του Ν. 4759/20, που επιβάλλει την ενσωμάτωση του Κόδρα με άθικτο το προστατευτικό του καθεστώς στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (και όχι σε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο), αφού μόνον έτσι κατοχυρώνεται η νομική θωράκιση για την μη οικοδόμηση του. Και πως δικαιολογείται η επιλογή κατάρτισης Ε.Χ.Σ. του άρθρου 8 του ιδίου νόμου, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο συγκρούεται με τα επιβαλλόμενα από το κατισχύον παραπάνω άρθρο 7. 

β) Αναφέρατε ότι «Είναι κρίμα να ακούμε πως ο χώρος θα γίνει οικοδομήσιμος», πως «Ουδέποτε η Διοίκηση εξέφρασε μισή πιθανότητα να γίνει ο χώρος του Κόδρα οικοδομήσιμος», καθώς και ότι «Πέραν των 16 υφιστάμενων κτιρίων δεν πρόκειται τίποτα παραπάνω να οικοδομηθεί». Παρ’ όλα αυτά στην 1η παράγραφο της σελίδας 4 της Μελέτης Σύνταξης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (επισυναπτόμενο αρχείο) περιοχής πρώην στρατοπέδου Κόδρα αναφέρεται ότι: το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς χαρακτήρισε την έκταση του πρώην στρατοπέδου ως χώρο αστικού πρασίνου, διατηρώντας εντός του δύο διακριτούς χώρους: 1) Το Μουσείο Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και 2) Το ανοιχτό θέατρο (όπως ορίζονταν από την παρ.4 και 6 του αρθ.31 του Ν.2508/1997), διατάξεις που έχουν καταστεί ανίσχυρες ύστερα από την απόφαση 288/2003 του ΣτΕ. Συνεπώς, ο Δήμος φαίνεται να έχει σκοπό να οικοδομήσει τουλάχιστον δύο κτίρια εντός του Κόδρα, στηριζόμενος στις διατάξεις του Γ.Π.Σ. του 2015. Παράλληλα έχει πολλάκις εκφραστεί από σας και από τον κ. Δήμαρχο η αναγκαιότητα κατασκευής μέσα στο Κόδρα χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων για τους επισκέπτες, καθώς και παντοειδών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως και η σκέψη/πρόθεση για μεταφορά στο Κόδρα συγκεκριμένων μονάδων της διοίκησης του δήμου, όπως π.χ. η Διεύθυνση Πρασίνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μόνιμη στάθμευση φορτηγών και άλλων αυτοκινήτων και ογκωδών μηχανημάτων και εργαλείων).

   Δεν γνωρίζετε ότι η απόφαση 288/2003 του Σ.τ.Ε. αποτελεί δεδικασμένο που απαγορεύει οποιαδήποτε οικοδόμηση και αλλαγή χρήσης του χώρου; Αγνοείτε ότι ακόμη και η χρήση των 16 κτιρίων καθορίζεται από το περιεχόμενο της απόφασης 288/2003; Και το σημαντικότερο: δεν γνωρίζετε ότι εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης του τελευταίου Γ.Π.Σ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος ως εκ τούτου να περιμένει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πριν αποπειραθεί οποιαδήποτε μείωση του πολεοδομικού κεκτημένου στην περιοχή;

   Στην ουσία, ο Δήμος Καλαμαριάς προτίθεται να εκταμιεύσει 73.990,58 ευρώ για ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που όχι μόνον είναι παράνομο αλλά στηρίζεται και σε ένα Γ.Π.Σ. του οποίου η ισχύς και η νομιμότητα ως προς το Κόδρα εκκρεμοδικεί ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου! Φοβάμαι ότι στην περίπτωση που το Σ.τ.Ε. ακυρώσει τις διατάξεις του Γ.Π.Σ., όπως συνέβη στο παρελθόν με την απόφαση 288/2003, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη η Δημοτική
Αρχή και να ορίσει εκ των προτέρων τα φυσικά διοικητικά πρόσωπα που πρόκειται επωμιστούν την ευθύνη κάλυψης της δαπάνης του παραπάνω ποσού.

γ) Θεωρείτε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμαριάς δεν έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα διεκπεραίωσης του εγχειρήματος ενσωμάτωσης των επιβαλλόμενων σχετικά απλών αλλαγών στο ισχύον Τ.Π.Σ.; Θεωρείτε πως πρέπει να χρηματοδοτηθεί μία τόσο μεγάλη μελέτη Ε.Χ.Σ. για να λυθούν τα παραπάνω απλά ζητήματα;

   Θα σας παρακαλούσα επίσης να τοποθετηθείτε δημόσια σχετικά με τον λόγο που απουσιάζουν από την Τεχνική Περιγραφή της μελέτης (σελ.3) οι Υπουργικές Αποφάσεις που ορίζουν το Κόδρα ως Αρχαιολογικό Χώρο και Ιστορικό Τόπο, καθώς και η απόφαση 288/2003 του ΣτΕ που αποτελεί δεδικασμένο το οποίο η Διοίκηση οφείλει να μην παραβιάζει. Εφόσον ο Δήμος Καλαμαριάς, κατά τα λεγόμενά σας, είναι αρμόδιος να κατευθύνει τη μελέτη, ζητούμε να προσδιοριστεί ο λόγος που απαξιώνονται οι τρεις αυτές, καθοριστικές για τη χρήση του, αποφάσεις, ενώ δίνεται έμφαση στις ουσιαστικά ανίσχυρες προβλέψεις για θέατρο και μουσείο.

   Επίσης, αφού δηλώνετε δημόσια την κάθετη αντίθεση της Δημοτικής Αρχής Καλαμαριάς σχετικά με την οποιαδήποτε νέα οικοδόμηση εντός της έκτασης Κόδρα, παρακαλούμε να διασαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίον δεν επιδιώκετε μέχρι σήμερα και την τυπική κατάργηση των δύο προβλέψεων του Ν.2508/97 για θέατρο και μουσείο, που ούτως ή άλλως έχουν πρακτικά καταστεί ανεφάρμοστες από την απόφαση 288/2003 του Σ.τ.Ε..

   Σε συνέχεια της απομάκρυνσης του παράνομου κυνοκομείου και καθαρισμού του χώρου, κινήσεις τις οποίες ως Σύλλογος στηρίζουμε ανοιχτά και επικροτούμε, θα θέλαμε να σας προτείνουμε, να τοποθετήσετε διάσπαρτα παγκάκια σε όλην την έκταση του πρώην στρατοπέδου. Παράλληλα σας ζητώ, για πολλοστή φορά, την άμεση και ρητή απαγόρευση της παράνομης διέλευσης και στάθμευσης Ι.Χ. οχημάτων εντός της έκτασης του πρώην στρατοπέδου. Πρακτική που πέραν των κινδύνων που ενέχει για τους ελεύθερους περιπατητές και τα παιδιά που παίζουν ανέμελα, συμβάλλει καθοριστικά στο να καταντήσει το Κόδρα χωματερή και έρμαιο της αρπακτικής βουλιμίας του καθενός.
   
 Σας εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά και αναμένω τις απαντήσεις σας στα παραπάνω ερωτήματα.
   
       Με εκτίμηση 
    Βασίλης Πατσιλάρας, Πρόεδρος Κατιρλιωτών Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος




Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλασικά Έπιπλα