Μια 90χρονη ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer (video)

8/12/2020 15:57    Βρετανία
Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.

Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο της στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 91.

Η Βρετανία άρχισε σήμερα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech. Είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε να εμβολιάζει τον γενικό πληθυσμό της, κάτι που χαιρετίζεται ως αποφασιστικής σημασίας για να νικηθεί ο κορονοϊός.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Κίναν.

«Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε.




Στην Αγγλία, μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Γουόρικσιρ της Αγγλίας ήταν μεταξύ των πρώτων ανθρώπων που εμβολιάστηκαν σήμερα στη Βρετανία με το άρτι εγκριθέν εμβόλιο κατά της COVID-19 για χορήγηση εκτός κλινικών δοκιμών.

Ο 81χρονος εμβολιάστηκε σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κόβεντρι, το οποίο βρίσκεται 32 χιλιόμετρα μακριά από το Στράτφορντ-Απόν-Έιβον, τη γενέτειρα του συνονόματού του, του μεγαλύτερου δραματουργού και ποιητή της Αγγλίας.

Ο εμβολιασμός του Σαίξπηρ ενέπνευσε πολλούς χρήστες του Twitter να αστειευτούν, κάνοντας λόγο για το "Το Ημέρωμα της Γρίπης" από τη γνωστή κωμωδία του συγγραφέα "Το Ημέρωμα της Στρίγκλας".

Μερικοί μάλιστα είχαν την εξής απορία: αν η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά, ήταν η ασθενής 1Α που εμβολιάστηκε κατά της COVID-19 στη Βρετανία, τότε ο Σαίξπηρ ήταν ο ασθενής "2B or not 2B?", από τον διάσημο μονόλογο του Άμλετ "To be or not to be" (Nα ζει κανείς ή να μη ζει).

Αρχίζει ο μαζικός εμβολιασμός

"Μαραθώνιος" μάλλον παρά σπριντ.Η Βρετανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει σήμερα Τρίτη μια "ιστορική" εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, την πρώτη σε μια δυτική χώρα.

Η Βρετανία, που έχει πληγεί πιο σκληρά στην Ευρώπη από την πανδημία με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Η Ρωσία άρχισε να χορηγεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες, η επικείμενη εκστρατεία προμηνύεται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη οργή για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως "V day", ημέρα της νίκης, "η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή".

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά "κέντρα" που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

"Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο", ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

"Δεν είναι σπριντ"

Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των επιμελητειακών προκλήσεων που συνδέονται με την ανάγκη να διατηρηθούν τα εμβόλια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Οι αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που έχουν ορίσει, και περιλαμβάνουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν.

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων.

Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται την Τρίτη επίσης στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να περιμένει το 2021.

Η διανομή του εμβολίου θα είναι "'μαραθώνιος και όχι σπριντ", προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.

Η βασίλισσα και οι ρόκσταρ

Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', 94 ετών, και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 99 ετών, θα εμβολιαστούν προσεχώς. Μπορεί μάλιστα να εμβολιαστούν δημοσίως προκειμένου να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιασθούν και να αντικρούσουν όσους τάσσονται κατά των εμβολίων.

Άλλες διασημότητες μπορεί να συμβάλουν επίσης, σύμφωνα με τη Sunday Mirror, όπως ο τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντορφ ή ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιπλοκή που συνδέεται με το Brexit μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση προβλέπει να καταφύγει στη χρήση αεροπλάνων του στρατού σε περίπτωση καθυστερήσεων στα σύνορα.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να τηρούν τους τοπικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας, καθώς περιμένουν αναζωπύρωση του ιού μετά τα Χριστούγεννα.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.



Επόμενο Προηγούμενο
 

L’Equipe: Στους καλύτερους 18χρονους του πλανήτη Καρέτσας και Κωστούλας

L’Equipe: Στους καλύτερους 18χρονους του πλανήτη Καρέτσας και Κωστούλας

13:13 13/6/2025

Νέα μεγάλη διάκριση

Πρόσκληση υποβολής νέων αιτήσεων για τις κενές θέσεις

Πρόσκληση υποβολής νέων αιτήσεων για τις κενές θέσεις

13:00 13/6/2025

Που προέκυψαν σχετικά με τις εμποροπανηγύρεις έτους 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 13/6/2025

Παρασκευή 13/6

6 χιλιόμετρα ακτής, μία αποστολή

6 χιλιόμετρα ακτής, μία αποστολή

20:00 12/6/2025

14/06 - 8:00 πμ - 7:00 μμ

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

18:00 12/6/2025

Από Πέμπτη 12 Ιουνίου έως και Τετάρτη 18 Ιουνίου

Η Καλαμαριά φιλοξενεί τη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου

Η Καλαμαριά φιλοξενεί τη συνάντηση των Δημάρχων του Δικτύου Πάφου

11:14 12/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 12/6/2025

Πέμπτη 12/6

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

20:00 11/6/2025

Στην Νικ. Πλαστήρα αυτό το Σαββατοκύριακο (14-15/6)

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:05 11/6/2025

Από Πέμπτη 5/6 ως Τετάρτη 11/6

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

15:09 11/6/2025

Εικόνες καταστροφής

Κλασικά Έπιπλα