Πέτσας: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί στις χερσαίες πύλες εισόδου

6/8/2020 14:24    τι ανακοινώθηκε
Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προχωρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί επεκτείνεται σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου στην χώρα, με εξαίρεση τον Προμαχώνα.

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.

Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

“Ο ιός δεν έφυγε”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολόγησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχαμε κάνει δύο βασικές επισημάνσεις στη μάχη μας κατά του κορονοϊού:

1. Ότι ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν πρέπει παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει γιατί αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.

2. Ότι το σχέδιο που δρομολογήσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χτυπάμε διαρκώς την καμπάνα του κινδύνου. Όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων και την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Ιδίως μάλιστα τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις».

Αύξηση δρομολογίων

“Έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός.

Αύριο, στη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού”.

“Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι για τη Βηρυτό

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τραγωδία στην Βηρυτός λέγοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη βούληση της κυβέρνησης να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου στο τιτάνιο έργο της έρευνας και διάσωσης τραυματιών».

Επεσήμανε ακριβέστερα ότι «ύστερα από σχετικές συνεννοήσεις κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται ήδη στη Βηρυτό για το σκοπό αυτό. Η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αρχές του Λιβάνου όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης εφόσον χρειαστεί».

“Επίθεση” στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τον κορονοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά, θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός. Όμως εμείς, με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που – όπως είπε ο πρωθυπουργός – δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «δυστυχώς, 55 χρόνια μετά την εμβληματική ταινία “Υπάρχει και Φιλότιμο” του Αλέκου Σακελλαρίου, το φιλότιμο είναι άγνωστη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Οι δηλώσεις τους – ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα δημόσιας υγείας – χαρακτηρίζονται από υποκρισία, σκόπιμη διαστρέβλωση, άγνοια και θράσος. Επειδή δεν βρίσκουν τι να πουν, φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν άλλους, για όσα διακρίνουν τους ίδιους. Καταγγέλλουν τα πάντα και τα αντίθετά τους.

Φάσκουν και αντιφάσκουν. Όταν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έπαιρνε γρήγορα, τολμηρά μέτρα και έθετε δύσκολους, αλλά αναγκαίους περιορισμούς, κατήγγειλαν δήθεν περιορισμούς στις ελευθερίες. Όταν η κυβέρνηση άνοιγε τα σχολεία, ζητούσαν να μείνουν κλειστά. Όταν η κυβέρνηση άνοιγε τις πύλες της εισόδου της χώρας, απαιτούσαν να γίνει ανεξέλεγκτα στα χερσαία σύνορα, χωρίς καμιά δικλείδα ασφαλείας. Όταν η Ελλάδα γινόταν διεθνές παράδειγμα, μιλούσαν για “επικοινωνιακά τρικ”. Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων. Η κυβέρνηση, με σχέδιο και σοβαρότητα, θα συνεχίσει, να κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών και την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία”

Περνώντας στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του “2020 Aspen Security Forum”. Κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του Harvard και εκτελεστικό διευθυντή του “The Aspen Strategy Group”, Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και τη συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπήρξε “πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε – εάν δεν μπορούμε – να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας”».


newsit

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Με εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου συναντήθηκε η δήμαρχος

Καλαμαριά: Με εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου συναντήθηκε η δήμαρχος

22:13 12/3/2024

αποτέλεσμα με πολλαπλά οφέλη για την Καλαμαριά

Καλαμαριά: Καθαρά Δευτέρα με γλέντι και δωρεάν χαρταετούς!

Καλαμαριά: Καθαρά Δευτέρα με γλέντι και δωρεάν χαρταετούς!

22:06 12/3/2024

ραντεβού στην πλαζ

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Πετρίδης

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Πετρίδης

14:04 12/3/2024

Γνωστός για τις ταινίες «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

19:01 11/3/2024

Δευτέρα 11/03 και Τρίτη 12/03

Οι αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

Οι αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

17:58 11/3/2024

Το έργο μεταμορφώνει το Παρίσι σε ένα φανταστικό αθλητικο-κεντρικό αστικό τοπίο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 8/3/2024

Παρασκευή 08/03, Σάββατο 09/03 και Κυριακή 10/03

Καλαμαριά: Νέα μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 14 Μαρτίου

Καλαμαριά: Νέα μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 14 Μαρτίου

12:30 8/3/2024

δήμος Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Πολλές ώρες χωρίς ρεύμα την Παρασκευή - Δείτε τις οδούς

Καλαμαριά: Πολλές ώρες χωρίς ρεύμα την Παρασκευή - Δείτε τις οδούς

23:47 6/3/2024

ΔΕΔΔΗΕ

Καλαμαριά: 4 μήνες δωρεάν εξετάσεις για όλους και ενημερώσεις σε όλες τις γειτονιές (πρόγραμμα)

Καλαμαριά: 4 μήνες δωρεάν εξετάσεις για όλους και ενημερώσεις σε όλες τις γειτονιές (πρόγραμμα)

23:26 6/3/2024

Ο Δήμος βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Καλαμαριά: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου (βιντεο)

Καλαμαριά: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου (βιντεο)

23:07 6/3/2024

Σοκάρει το βίντεο

Κλασικά Έπιπλα