Άριστης ποιότητας το 95,9% των νερών κολύμβησης στη χώρα μας

30/5/2018 20:15    απέραντο και εξαιρετικό το γαλάζιο

Παρά την ελαφρά πτώση των αποτελεσμάτων, το 85% των περιοχών κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2017 πληρούσαν τα υψηλότερα και πλέον αυστηρά ενωσιακά πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας για τα ύδατα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση για την ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης που δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

α αποτελέσματα παρέχουν μια καλή ένδειξη των τόπων διακοπών στους οποίους οι παραθεριστές μπορούν να βρουν τα βέλτιστης ποιότητας ύδατα κολύμβησης το φετινό καλοκαίρι. 

 Άριστης ποιότητας είναι το 95,9% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα με τη χώρα μας καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα εξετάστηκαν 1598 περιοχές όπου δηλώθηκαν ως ύδατα κολύμβησης.     





Τα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης: - Σε πέντε χώρες, τουλάχιστον το 95 % των υδάτων κολύμβησης αξιολογήθηκε ως «εξαιρετικής ποιότητας»: στο Λουξεμβούργο (και οι 12 δηλωθείσες περιοχές κολύμβησης), στην Κύπρο (97,3 % του συνόλου), στη Μάλτα (99 % του συνόλου), στην Ελλάδα (95,9 % του συνόλου) και στην Αυστρία (95,1 % του συνόλου). -

Όλες οι δηλωθείσες περιοχές υδάτων κολύμβησης στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ελβετία διέθεταν τουλάχιστον επαρκή ποιότητα το 2017 (σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας που ορίζει η οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης).

- Οι τρεις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς περιοχών κολύμβησης με ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Ιταλία (79 περιοχές κολύμβησης ή ποσοστό 1,4 %), η Γαλλία (80 περιοχές κολύμβησης ή 2,4 %) και η Ισπανία (38 περιοχές ή 1,7 %).   

- Στα κράτη μέλη της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό υδάτων κολύμβησης που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπαρκούς ποιότητας» καταγράφηκε στην Εσθονία (τέσσερις περιοχές υδάτων κολύμβησης ή 7,4 %), την Ιρλανδία (επτά περιοχές υδάτων κολύμβησης ή 4,9 %) και το Ηνωμένο Βασίλειο (21περιοχές υδάτων κολύμβησης ή 3,3 %). 

 Το σύνολο σχεδόν των 21 801 περιοχών κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης πέρυσι σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τις οποίες οι 21 509 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (95,9 %), πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, με βάση την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αλβανία και η Ελβετία επίσης προέβησαν σε παρακολούθηση των υδάτων τους και υπέβαλαν έκθεση σχετικά με την ποιότητα 292 περιοχών κολύμβησης.   

Συγκεκριμένα αποτελέσματα από την παρακολούθηση κατέδειξαν μικρή μείωση του αριθμού των περιοχών της ΕΕ που πληρούν τις υψηλότερες «εξαιρετικής ποιότητας» και τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας που ορίζονται στην οδηγία της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης.     

Το ποσοστό των περιοχών που πληρούν τα πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας σε όλη την Ευρώπη μειώθηκε οριακά, από 85,5 % το 2016 σε 85 % το περασμένο έτος.   

Ομοίως, εκείνες που πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα «επαρκούς» ποιότητας μειώθηκαν από 96,3 % σε 96,0 %. Ο λόγος για τη μικρή αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις των θερινών βροχοπτώσεων στα αποτελέσματα των δοκιμών, καθώς και στις αλλαγές στη μεθοδολογία δοκιμών στη Ρουμανία και τη Σουηδία.   

Το ποσοστό του συνόλου των περιοχών που βαθμολογήθηκαν ως «ανεπαρκείς» παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο από το 2016 σε όλη την ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία, σημειώνοντας πτώση από 1,5 % το 2016 σε 1,4 % το 2017.   

Ο κ. Καρμένου Βέλα, επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας, δήλωσε: «Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους Ευρωπαίους. Η ποιότητα αυτή οφείλεται στην καλή συνεργασία και τη συνεχή επαγρύπνηση. Διαδραματίζουμε όλοι κάποιο ρόλο: βιομηχανία, τοπικές αρχές και υπηρεσίες μαζί με τους πολίτες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρουμε ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας για τα ύδατα κολύμβησης είναι ζωντανό και εξακολουθεί να αποδίδει καρπούς για τους πολίτες μας. Αν προσθέσετε και τα πρόσφατα προταθέντα μέτρα για την απομάκρυνση των πλαστικών από τις θάλασσές μας, ήταν πράγματι μια καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές θάλασσες, τις παραλίες και τις λίμνες.»   

Ο κ. Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε: «Η μείωση της ρύπανσης των υδάτων είναι προς όφελος της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και των ζώων και των φυτών. Δεν μπορούμε όμως να εφησυχάζουμε. Η διατήρηση των καθαρών υδάτων κολύμβησης απαιτεί συνεχή προσοχή από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των περιοχών κολύμβησης παραμένει ζωτικό έργο.»   

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 40 έτη, όταν και εκδόθηκε η οδηγία της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης. Η αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της οδηγίας οδήγησε σε δραστική μείωση των ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων αστικών και βιομηχανικών λυμάτων που καταλήγουν στο νερό.

Ως εκ τούτου, ολοένα και περισσότερες περιοχές κολύμβησης όχι μόνο πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα, αλλά έχουν επίσης βελτιώσει την ποιότητά τους ώστε να πληρούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα.

Παράλληλα με την εφετινή έκθεση, ο ΕΟΠ δημοσίευσε επίσης έναν επικαιροποιημένο διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις κάθε περιοχής κολύμβησης. Επικαιροποιημένες εκθέσεις ανά χώρα είναι επίσης διαθέσιμες εδώ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οδηγία. 


lifo

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Ξηλώνονται αφίσες - Έρχονται πρόστιμα στους παραβάτες

Καλαμαριά: Ξηλώνονται αφίσες - Έρχονται πρόστιμα στους παραβάτες

16:02 23/2/2024

Πρόβλημα η αφισορύπανση

Καλαμαριά: Προσπάθειες να σωθεί το ιστορικό πλατάνι της Μεταμορφώσεως (φωτό)

Καλαμαριά: Προσπάθειες να σωθεί το ιστορικό πλατάνι της Μεταμορφώσεως (φωτό)

13:19 23/2/2024

Ένα από τα πλέον ιστορικά δέντρα της Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:37 23/2/2024

Παρασκευή 23/02, Σάββατο 24/02 και Κυριακή 25/02

Καλαμαριά: 29.000€ στον δήμο για την πρόληψη πυρκαγιών - Αναλυτικά όλοι οι δήμοι

Καλαμαριά: 29.000€ στον δήμο για την πρόληψη πυρκαγιών - Αναλυτικά όλοι οι δήμοι

00:44 23/2/2024

Υπουργείο Εσωτερικών

Ο δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό των συμβασιούχων υπαλλήλων του δήμου

Ο δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό των συμβασιούχων υπαλλήλων του δήμου

00:04 23/2/2024

ψήφισμα

Καλαμαριά: Αφαιρούνται εμπόδια από πεζοδρόμια - Προτεραιότητα η προστασία του δημόσιου χώρου (φωτο)

Καλαμαριά: Αφαιρούνται εμπόδια από πεζοδρόμια - Προτεραιότητα η προστασία του δημόσιου χώρου (φωτο)

23:00 22/2/2024

''Η Καλαμαριά αλλάζει''

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:39 21/2/2024

Τετάρτη 21/02 και Πέμπτη 22/02

Καλαμαριά: Σε πλήρη λειτουργία το «Μελίνα Μερκούρη»

Καλαμαριά: Σε πλήρη λειτουργία το «Μελίνα Μερκούρη»

00:26 21/2/2024

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Ενισχυμένη βιβλιοθήκη, αίθουσα εικαστικών κι εργασίες σε δημοτικό του Φοίνικα

Καλαμαριά: Ενισχυμένη βιβλιοθήκη, αίθουσα εικαστικών κι εργασίες σε δημοτικό του Φοίνικα

00:09 21/2/2024

φωτο

Θεσσαλονίκη: Παρίσταναν τους τεχνικούς κι έκλεψαν 125.000 ευρώ από ηλικιωμένη!

Θεσσαλονίκη: Παρίσταναν τους τεχνικούς κι έκλεψαν 125.000 ευρώ από ηλικιωμένη!

23:54 20/2/2024

Ανατολική Θεσσαλονίκη

Κλασικά Έπιπλα