Δείτε πόσα τεστ έγιναν σε τουρίστες - Πως έγιναν οι έλεγχοι

2/7/2020 14:20    τα πρώτα στοιχεία
Με καλά νέα ξεκινούν οι ανακοινώσεις για τα πρώτα αποτελέσματα από τα τεστ για κορονοϊό στα οποία υποβλήθηκαν 5.889 τουρίστες σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα 5.889 “έξυπνα” τεστ που έγιναν χθες 1η Ιουλίου, πρώτη ημέρα ανοίγματος των συνόρων μας στον τουρισμό ήδη τα 215 είναι αρνητικά αλλά πληροφορίες του newsit αναφέρουν ότι όσο περνάει η ώρα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Παρά τις ασυνεννοησίες και τον εκνευρισμό που επικράτησε χθες πρώτη μέρα της εφαρμογής εισόδου στη χώρα με την υποχρεωτική συμπλήρωση της ειδικής «Φόρμας Εντοπισμού Επιβάτη», (Passenger Locator Form – PLF), την οποία δεν είχαν συμπληρώσει έγκαιρα πολύ επιβάτες, στις 235 διεθνείς πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες έγιναν 5.889 τεστ.
 
2.500 τεστ έγιναν μόνο στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ενώ τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σάρωσαν και τις πτήσεις στα νησιά.

Αναλυτικά, ο αριθμός των τεστ ανά πτήση:

2.500 Αθήνα “Ελευθέριος Βενιζέλος”
349 Θεσσαλονίκη
586 Ρόδος
70  Ζάκυνθος
350 Χανιά
3  Σκύρος
324 Κως
120 Μύκονος
6 Κάρπαθος
66 Σκιάθος
76  Άκτιο
810 Ηράκλειο
350  Κέρκυρα
11 Κεφαλονιά

Πως έγιναν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Οι υγειονομικές αρχές του αεροδρομίου ή τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ έλαβαν αυτά τα 5.889 δείγματα από τους επιβάτες που επιλέχθηκαν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των υποψήφιων για δειγματοληπτικό έλεγχο επιβατών, πάντως, αποτελεί η χώρα προέλευσής τους και εάν αυτές εμφανίζουν “βεβαρημένη” επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με τον ιό SARS-CoV-2.

Οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν σε αυτοαπομόνωση για 24 ώρες στη διεύθυνση διαμονής την οποία είχαν προηγουμένως δηλώσει, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, τα οποία αναμένονται σήμερα.

Τα καταλύματα, τα οποία φιλοξενούν τους ταξιδιώτες που έχουν υποβληθεί σε τεστ, έχουν ενημερωθεί  για την αυτό-απομόνωση των πελατών τους, ενώ το κόστος καλύπτεται από τους ταξιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι πλέον δεν ισχύει η διαδικασία της απομόνωσης σε ξενοδοχείο με έξοδα του ελληνικού δημοσίου και για το 24ωρο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.

“Θετικοί” και “αρνητικοί” επιβάτες – Τι γίνεται σε κάθε περίπτωση

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ θα είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης θα είναι ελεύθερος να μετακινηθεί χωρίς περιορισμούς σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Εάν όμως, το αποτέλεσμα δείξει ότι είναι ασθενής που πάσχει από τη νόσο COVID-19, τότε οφείλει να μπει σε 14ήμερη καραντίνα με βάση τις οδηγίες που θα λάβει από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος (διαμονή, γεύματα, μεταφορά και ιατρική περίθαλψη) το καλύπτει το ελληνικό κράτος.

Εάν ένας ταξιδιώτης διαγνωστεί με COVID-19 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται νοσηλεία (χωρίς ή με ήπια συμπτώματα), κατά την κρίση του γιατρού που τον έχει εξετάσει (γιατρός ξενοδοχείου, ιδιωτικός γιατρός, γιατρός νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου), παραμένει στο ξενοδοχείο καραντίνας για 14 ημέρες.

Εάν χρειάζεται νοσηλεία του παρέχεται πλήρης ιατρική περίθαλψη σε ένα από τα νοσοκομεία της χώρας.

Η πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες παρέχεται δωρεάν στον ταξιδιώτη με COVID-19  σε περίπτωση που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Στην περίπτωση ταξιδιωτών από κράτη μέλη της ΕΕ, όλα τα σχετικά έξοδα θα καλυφθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

17:02 5/8/2025

Πού βρίσκεται

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

16:59 5/8/2025

Επετειακός ο χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

15:12 5/8/2025

Πότε ξεκινάει

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

11:20 5/8/2025

Έδεσαν δύο κρουαζιερόπλοια

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

11:07 5/8/2025

Βρούτση σήμερα για Καυτανζόγλειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 5/8/2025

Τρίτη 5/8

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

19:00 4/8/2025

Η προκήρυξη από την ΕΤΑΔ

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

17:12 4/8/2025

Το πρώτο μέρος του φετινού κύκλου του θεσμού «Μουσικές Πέμπτες»

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

12:28 4/8/2025

Ποιες στάσεις καταργούνται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 4/8/2025

Δευτέρα 4/8

Κλασικά Έπιπλα