Θεσσαλονίκη: Φοιτητές μπαίνουν δυναμικά στην τεχνολογία της διαστημικής

2/7/2020 14:15    Ομάδα ΒΕΑΜ
Επιτυχίες εκτός ελληνικών συνόρων γνωρίζει ήδη, στις πρώτες δοκιμασίες μετά τη σύστασή της, η ομάδα ΒEAM (Beyond Earth Aristotle Missions) του ΑΠΘ, η οποία ασχολείται με προγράμματα καινοτομίας και έρευνας στην τεχνολογία της διαστημικής και τις σύγχρονες εφαρμογές της.

«Δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας με τη δημιουργία της ομάδας και συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς, με πρώτο τον διαγωνισμό BEXUS/REXU, που διοργανώνεται με τη συνεργασία τριών διαστημικών υπηρεσιών --της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA, της γερμανικής DLR, και της SNSB, της Σουηδικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ενταχθήκαμε πρώτοι από την Ελλάδα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Μελίνα Κούκου, αρχηγός της φοιτητικής ομάδας διαστημικής.

Η BEAM είναι μια φοιτητική ομάδα που «στήθηκε» μόλις πριν από δύο χρόνια και η πρώτη της συμμετοχή στον BEXUS/REXU δεν ήταν μια απλή διαδικασία: «Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στον οποίο επιλέχθηκε να συμμετέχει η BEAM ψάχνει την καινοτομία στις διαστημικές τεχνολογίες που ενδεχομένως θα μπορέσουν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν γενικότερα», ανέφερε η κ.Κούκου.

«Σε ένα μπαλόνι ή πύραυλο με στόχο την καινοτομία»

Οι ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό BEXUS/REXU χρησιμοποιούν δύο πλατφόρμες για να δοκιμάσουν το σύστημα (σ.σ διάταξη) που θα έχουν ετοιμάσει. Η πρώτη πλατφόρμα είναι ένα στρατοσφαιρικό μπαλόνι και, όπως εξήγησε η αρχηγός της ομάδας του ΑΠΘ, «σε μια πτήση 5 ωρών μπορεί κανείς να εντάξει τα πειράματά του σε υψόμετρο 35 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης». Η δεύτερη πλατφόρμα είναι ένας πύραυλος που εκτελεί παραβολική τροχιά.

Στις πλατφόρμες κάθε ομάδα μπορεί να εκτελέσει πειράματα διαστημικής σε συγκεκριμένες συνθήκες που, στην περίπτωση του πυραύλου, είναι συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η ΒEAM του ΑΠΘ, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο από τη σύστασή της στα τέλη του 2019, πέτυχε να εκτοξευτεί η διάταξη που είχε προτείνει στις συγκεκριμένες τρεις διαστημικές υπηρεσίες. Πρόκειται για «μια τηλεπικοινωνιακή διάταξη/κεραία που μπορεί και διπλώνει ώστε να εξοικονομείται, ενδεχομένως, χώρος στις εκτοξεύσεις», όπως διευκρίνισε η κ. Κούκου, εκφράζοντας την άποψη πως «σε ό,τι αφορά το Διάστημα τα τελευταία χρόνια όλα αλλάζουν».

«Είμαστε πια στην εποχή του επονομαζόμενου New Space, που "ζητά" από τους επιστήμονες και τους τεχνικούς μικρό όγκο, μικρό βάρος και εύκολες εκτοξεύσεις», σημείωσε η κ. Κούκου που μαζί με τους συναδέλφους της τώρα εργάζεται για τη συμμετοχή της ομάδας όχι σε ένα, αλλά σε δύο διαφορετικά πρότζεκτ.

«Θα συμμετέχουμε και στον ίδιο διαγωνισμό με μια νέα διάταξη αυτή τη φορά, αλλά και σε έναν ακόμη, μια προσπάθεια της Ελβετικής Υπηρεσίας Διαστήματος (σ.σ Swiss Space Center), τον διαγωνισμό με την ονομασία IGLUNA*», απάντησε ερωτηθείσα για τα τρέχοντα σχέδια της ομάδας.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

18:10 29/7/2025

Πέμπτη 7/8

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

15:29 29/7/2025

Παρασκευή 1/8

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

11:24 29/7/2025

Για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/7/2025

Τρίτη 29/7

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

20:00 28/7/2025

Δύο μεγάλες συναυλίες έρχονται στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

16:05 28/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με συνέπεια τις εντατικές εργασίες καθαρισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 28/7/2025

Δευτέρα 28/7

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

20:00 27/7/2025

Πέμπτη 31/07

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

13:10 27/7/2025

Κατεβαίνουν οι σκαλωσιές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 27/7/2025

Κυριακή 27/7

Κλασικά Έπιπλα