Καβάλα: Εορτασμός για τα 107 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης

26/6/2020 13:13    26 Ιουνίου 1913
Την 107η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, τίμησε σήμερα ο Δήμος Καβάλας, με μια σεμνή και λιτή τελετή. Ήταν στις 26 Ιουνίου 1913, όταν το Πολεμικό Ναυτικό, υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριεζή, αποβιβαζόταν στο λιμάνι της πόλης και το άγημα γινόταν δεκτό από το συγκεντρωμένο πλήθος με επευφημίες και χειροκροτήματα. 

Για μια ακόμη χρονιά, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ύψωσε την ελληνική σημαία στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου- Καμάρες, μπροστά στο παλιό ηρώο πεσόντων της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται ακόμα το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας και από τον εξώστη του διαβάστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. 

Η πομπή, με τη σημαία που μετέφεραν χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, διέγραψε την ίδια πορεία που είχε κάνει και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού πριν από 107 χρόνια, μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας στον ταλαιπωρημένο λαό της Καβάλας και της ανατολικής Μακεδονίας. Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Καβάλας σειρά είχε η πόλη της Δράμας να αποτινάξει τον βουλγαρικό ζυγό και τα τεράστια δεινά που υπέμεναν οι κάτοικοι από τους Βούλγαρους ως συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

Έμπροσθεν του παλαιού μνημείου πεσόντων (μαρμάρινος λέοντας), το οποίο τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής βανδάλισαν τότε και πέταξαν στη θάλασσα, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου. Το μνημείο αυτό αποκαταστάθηκε και επανατοποθετήθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης.

«Ο Ιούνιος του 1913 ήταν ο μήνας της ελευθερίας της εθνικής ανάτασης, της ενσωμάτωσης της Καβάλας, της πατρίδας μας, στον εθνικό κορμό», τόνισε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος σε δηλώσεις του, και συνέχισε: «107 χρονιά μετά, οι Καβαλιώτες, τιμούμε τις δοξασμένες εκείνες στιγμές της ιστορίας μας [...] Τιμά, σήμερα, την ημέρα εκείνη, την 26η Ιουνίου 1913, τότε που ο πλωτάρχης Αντώνιος Κριεζής ύψωσε την Ελληνική σημαία στην ελεύθερη Καβάλα».

Να σημειωθεί ότι επίσημα η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης συνεορτάζεται στις 29 Ιουνίου μαζί με τον πολιούχο της Καβάλας, Απόστολο των Εθνών Παύλο.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

18:00 9/7/2025

Από σήμερα 8/7

Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση στον Δήμο Καλαμαριάς

Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση στον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 9/7/2025

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ενισχύει τους δεσμούς της κοινότητας

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

12:07 9/7/2025

Στις 21:00 το βράδυ

Επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου συντροφιάς στην Καλαμαριά

Επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου συντροφιάς στην Καλαμαριά

11:48 9/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς προχώρησε στην επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 9/7/2025

Τετάρτη 9/7

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

20:59 8/7/2025

9/07 - 4:30 μμ - 9:00 μμ

Big Band Βορείου Ελλάδος

Big Band Βορείου Ελλάδος

20:00 8/7/2025

2ο Thessaloniki Soloist Festival 2025

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

18:00 8/7/2025

9 - 10/7

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

11:37 8/7/2025

Σε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης λειτουργίας του πρώτου Michael Kors Lifestyle Store στην Αθήνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

11:21 8/7/2025

Δωρεάν και πάλι η είσοδος στο Κολυμβητήριο

Κλασικά Έπιπλα