ΑΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι

19/6/2020 16:58     Κωνσταντίνος Φλώρος
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε την Παρασκευή συνομιλία με δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Άμυνας και έστειλε μερικά πολύ σκληρά μηνύματα προς την Τουρκία.
«Μπορεί να μην έχουμε όλα αυτά που θέλουμε, αλλά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι συγκροτημένες και όποιος τα βάλει μαζί μας θα φύγει με παρά πολύ μεγάλο κόστος. Αυτό το ξέρουν φίλοι και σύμμαχοι» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκλήθη να εξηγήσει πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη» απάντησε ο στρατηγός Φλώρος και πρόσθεσε: «Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».

«Όταν θα φτάσουμε, αν θα φτάσουμε στην καθαρά στρατιωτική σύγκρουση θα είμαστε μόνοι μας πολύ πιθανό αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε βοήθεια. Κάθε προσφορά δεκτή» υπογράμμισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για «βλακώδεις και υπερφίαλες ανακηρύξεις».

Για απόπειρα κατάληψης ελληνικού εδάφους

«Μετά τον Έβρο ήρθαν υπερπτήσεις, σπασμωδικές κινήσεις, πρωτοφανή πράγματα» είπε ο στρατηγός Φλώρος αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα το διάστημα που ακολούθησε τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι Τούρκοι «έσπρωξαν» χιλιάδες μετανάστες προς την ελληνική επικράτεια.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο όποια χώρα αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος. «Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε».

«Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου, και καθημερινής καταπόνησης των ενόπλων δυνάμεών μας» σημείωσε ο στρατηγός Φλώρος και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε αλλά όχι επι ίσοις όροις. Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις».

Η Τουρκία δεν έχει ούτε έναν φίλο στην περιοχή

«Κι άλλοι καταλαβαίνουν τον περίεργο ρόλο που παίζει η Τουρκία για να υπηρετήσει το εθνικό της συμφέρον. Η Τουρκία ενοχλεί το εθνικό συμφέρον πολλών κρατών, του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, μέρους της Λιβύης, της Γαλλίας» υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος μεγαλώνει πολύ και προκαλεί, δημιουργεί αντισυσπειρώσεις. Η Τουρκία έχει καταλήξει να μην έχει ένα φίλο στην περιοχή, έναν...».

«Η καλύτερη μέθοδος να νικήσεις έναν πόλεμο είναι να μην πολεμάς» συνέχισε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και τόνισε ότι η «αποτροπή δουλεύει».

«Να είστε βέβαιοι ότι τα σχέδια θα εφαρμοστούν»

«Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο και σε νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα» επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση που απαιτηθεί και πρόσθεσε: «Το κάναμε και προχθές, η άσκηση που έγινε δεν έγινε τυχαία».

«Να είστε βέβαιοι ότι τα σχέδια θα εφαρμοστούν το πρώτο πεντάλεπτο» διαβεβαίωσε ο στρατηγός Φλώρος εξηγώντας ότι «μετά το πρώτο πεντάλεπτο δεν υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν δυνάμεις και αποφάσεις».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να πάτησε Τούρκος» δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο κατά τη διάρκεια ενίσχυσης του σταθερού φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τα χερσαία σύνορα κανενός, ούτε εμείς τα δικά τους, ούτε αυτοί τα δικά μας».

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο,ο στρατηγός Φλώρος εξομολογήθηκε: «Τα βραδιά εκείνα σκεφτόμουν πως θα ήμουνα βλέποντας έξω απ τα σπίτια των Ελλήνων στις Καστανιές ανθρώπους να αλαλάζουνε. Αυτό ήθελαν κάποιοι. Καταλαβαίνουμε τον ανθρώπινο πόνο, έχουμε αποδείξει τη συμπόνια μας αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα κράτος συμμορία».




Επόμενο Προηγούμενο
 

Επιχείρηση καθαρισμού και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων σκαφών από τον Δήμο Καλαμαριάς

Επιχείρηση καθαρισμού και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων σκαφών από τον Δήμο Καλαμαριάς

11:53 24/7/2025

Με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 24/7/2025

Πέμπτη 24/7

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Summer Night Flow Thessaloniki

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Summer Night Flow Thessaloniki

20:55 23/7/2025

Πέμπτη 24/7

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

18:16 23/7/2025

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 12-9 κόντρα στην Ουγγαρία

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

17:10 23/7/2025

25/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 23/7/2025

Τετάρτη 23/7

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

21:13 22/7/2025

Ανατολική Είσοδος Καλαμαριάς

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

20:00 22/7/2025

Τετάρτη 23/7

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 22/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει την υλοποίηση θερινού κατασκηνωτικού προγράμματος

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

13:00 22/7/2025

Λόγω κενών θέσεων

Κλασικά Έπιπλα