Διαμαρτυρία Βερολίνου προς Αγκυρα για πυρά κατά περιπόλου της Frontex στον Εβρο

22/5/2020 22:53    Der Spiegel
Την διαμαρτυρία του Βερολίνου προς την Άγκυρα εξέφρασε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, για το περιστατικό που σημειώθηκε τον Απρίλιο στον Έβρο, όταν Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση περιπόλου της FRONTEX, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, «η γερμανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για το περιστατικό, ενώ η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε το γεγονός στον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο και ζήτησε διευκρινίσεις».

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς, η κυβέρνηση, επισημαίνει το περιοδικό, δήλωσε ότι «δεν μπορεί μεν να διαπιστωθεί εάν πυροβόλησαν στοχευμένα προς την κατεύθυνση των στελεχών της Frontex, ωστόσο το Βερολίνο εξέφρασε στην Τουρκία ανησυχία για το περιστατικό».

Η κυρία Μίχαλιτς δήλωσε πάντως προς το Spiegel ότι θα επιθυμούσε ακόμη πιο αυστηρούς τόνους: «Πρέπει να καταστεί αρκετά σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πρέπει να απορριφθεί αυστηρά», επισήμανε.

Η FRONTEX εν τω μεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας της, ενώ τα στελέχη της έχουν λάβει εντολή να φορούν πιο συχνά αλεξίσφαιρα γιλέκα κατά τις περιπολίες τους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel από άνδρες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, υπήρξαν έκτοτε τουλάχιστον τέσσερα ακόμη παρόμοια περιστατικά. Σε μία περίπτωση, Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν από σκάφος στον αέρα προκειμένου να εκφοβίσουν την απέναντι πλευρά, αναφέρεται.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι η FRONTEX θέλει να συνεχίσει την αποστολή της στην Ελλάδα τουλάχιστον έως τις 6 Ιουνίου, πιθανόν και μετά, ενώ καταλήγει επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Europol, στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία ότι θα υπάρξουν «περαιτέρω προσπάθειες (της τουρκικής κυβέρνησης) να οδηγήσουν πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα».


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 24/1/2025

Παρασκευή 24/1

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

17:23 23/1/2025

Συμμετοχικό εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά στο Βυζάντιο - 26/01 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

11:28 23/1/2025

Από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

22:00 22/1/2025

Πέμπτη 23/1

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

19:33 22/1/2025

Συνεχίζεται η διάθεση των κλασικών, χάρτινων μηνιαίων καρτών

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

16:31 22/1/2025

14,15,16/02 στο θέατρο Σοφούλη

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

11:39 22/1/2025

Στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 22/1/2025

Τετάρτη 22/1

Θεατρική Παράσταση «Το Ατελιέ» από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς

Θεατρική Παράσταση «Το Ατελιέ» από το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του Δήμου Καλαμαριάς

17:00 21/1/2025

23/01 - 2/02

Υποδοχή αφθάρτου δεξιού ποδός Αγίου Στεφάνου στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Υποδοχή αφθάρτου δεξιού ποδός Αγίου Στεφάνου στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

11:46 21/1/2025

Στις 21 Ιανουαρίου εκάστου έτους τιμάται η μνήμη του αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου πολιούχου και προστάτου του ποντιακού ελληνισμού

Κλασικά Έπιπλα