Κορoνοϊός: Η νέα απάντηση της Κίνας στις κατηγορίες των ΗΠΑ

10/5/2020 20:53    Σκληρή κόντρα
Η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα μακρά ανακοίνωση με την οποία ανασκευάζει τους 24 «παράλογους ισχυρισμούς», όπως τους χαρακτηρίζει, που έχουν προβάλει ορισμένοι κορυφαίοι Αμερικανοί πολιτικοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο διαχειρίστηκε την πανδημία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αφιέρωσε τις περισσότερες συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο να απορρίπτει τις κατηγορίες Αμερικανών πολιτικών –ιδίως του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο– ότι το Πεκίνο απέκρυπτε πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό και ότι αυτός προήλθε από ένα εργαστήριο στην πόλη Ουχάν.

Ένα άρθρο έκτασης 30 σελίδων και 11.000 λέξεων που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου το βράδυ του Σαββάτου επαναλαμβάνει και επεξηγεί αυτές τις διαψεύσεις. Ξεκινά μάλιστα επικαλούμενο τον Αβραάμ Λίνκολν, τον Αμερικανό πρόεδρο των μέσων του 19ου αιώνα.

«Όπως είπε ο Λίνκολν, μπορείς να εξαπατάς λίγους ανθρώπους για πάντα και όλους τους ανθρώπους για λίγο, αλλά δεν μπορείς να τους εξαπατάς όλους για πάντα» αναφέρει στην εισαγωγή.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία Αμερικανοί είχαν προσβληθεί από τον ιό πριν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν. Δεν υπάρχουν ωστόσο αποδείξεις ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι ο κορoνοϊός δημιουργήθηκε σκόπιμα ή με κάποιον τρόπο ξέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, λέει ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν είναι κατασκευασμένος και ότι το ινστιτούτο αυτό δεν είναι σε θέση να συνθέτει νέους κορoνοϊούς.

«Έγκαιρη προειδοποίηση»

Στο άρθρο δίνεται επίσης το χρονολόγιο του πώς ενημέρωσε η Κίνα τη διεθνή κοινότητα «εγκαίρως» και «με διαφάνεια», απορρίπτοντας τις αμερικανικές κατηγορίες ότι καθυστέρησε να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πεκίνου πάντως, και άλλες χώρες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο ήταν έγκαιρη αυτή η ενημέρωση. Την περασμένη Παρασκευή, το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, η αρχική προσπάθεια της Κίνας να αποκρύψει πληροφορίες κόστισε στον κόσμο «τέσσερις με έξι εβδομάδες» προετοιμασίας στον αγώνα κατά του ιού.

Για τον 34χρονο γιατρό που πέθανε

Το άρθρο απορρίπτει επίσης τις επικρίσεις της Δύσης για τον χειρισμό της υπόθεσης του Λι Ουενλιάνγκ, του 34χρονου γιατρού που προσπάθησε να σημάνει τον συναγερμό για τον νέο ιό στην Ουχάν. Ο θάνατός του από την Covid-19 προκάλεσε οργή και θλίψη στην Κίνα.

Το υπουργείο τονίζει ότι ο Λι δεν ήταν «καταμηνυτής ατασθαλιών» και ότι ουδέποτε συνελήφθη, σε αντίθεση με όσα αναφέρθηκαν σε πολλά δυτικά μμε. Δεν αναφέρει όμως ότι η αστυνομία επέπληξε τον γιατρό για «διασπορά φημών».

Μολονότι ο Λι αργότερα ανακηρύχθηκε «μάρτυρας», η έρευνα για την υπόθεσή του δέχτηκε επίσης επικρίσεις από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης επειδή ανέφερε μόνο ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η «επίπληξη» που του έγινε.

Απορρίπτοντας επίσης τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πομπέο που αποκαλούν τον κορωνοϊό «Κινέζικο ιό» ή «Ιό της Ουχάν», το άρθρο παραπέμπει σε έγγραφα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που σημειώνουν ότι η ονομασία του δεν πρέπει να στοχοποιεί κάποια συγκεκριμένη χώρα.


protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 27/6/2025

Παρασκευή 27/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 26/6/2025

Πέμπτη 26/6

Οι Γιώργος Σαμπάνης Live στο θέατρο Γης

Οι Γιώργος Σαμπάνης Live στο θέατρο Γης

20:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

17:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

11:33 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

20:30 24/6/2025

Σημαντική παρέμβαση για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

20:00 24/6/2025

Τετάρτη 25/6

Κλασικά Έπιπλα