Πατήσατε τα 50; Πιείτε περισσότερο τσάι και τρώτε αυτά τα φρούτα

9/5/2020 00:11     μελέτη
Ως γνωστόν, τα ευεργετικά φλαβονοειδή είναι ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών όπως τα αχλάδια, τα μήλα, τα μούρα, τα κρεμμύδια και τα ροφήματα με βάση το τσάι και το κρασί, αλλά και η πικρή σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή σχετίζονται με διάφορα οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτό είναι η ελάττωση του κινδύνου από Αλτσχάιμερ, για όσους όμως καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν μικρές ή καθόλου ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως μούρα, μήλα και τσάι, είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια, σε σύγκριση με άτομα των οποίων η πρόσληψη αυτών των τροφών ήταν υψηλότερη. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και διήρκεσε περίπου 20 χρόνια -δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η επιδημιολογική μελέτη 2.800 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου για Alzheimer και άνοια. Ανά είδος τροφών, πιο ωφέλιμα για να μην αναπτύξουν αυτές τις νόσους τα άτομα ήταν τα μούρα όλων των τύπων, οι φράουλες και το κόκκινο κρασί, και ακολουθούσαν τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι σε σπουδαιότητα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Η μελέτη δίνει μια εικόνα για το πώς η διατροφή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική υποβάθμιση ενός εγκεφάλου, καθώς καταφέραμε να εξετάσουμε την πρόσληψη φλαβονοειδών για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση της άνοιας των συμμετεχόντων. Χωρίς αποτελεσματικά φάρμακα που διατίθενται επί του παρόντος για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, η πρόληψη της νόσου μέσω μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική».

Στο ερώτημα, τι σημαίνει χαμηλή και τι υψηλή πρόσληψη, η έρευνα απαντάει: Η χαμηλή πρόσληψη ήταν ίση με κανένα μούρο ανά μήνα, περίπου ενάμισι μήλα το μήνα και χωρίς καθόλου πράσινο τσάι. Η υψηλή πρόσληψη ήταν ίση με περίπου 7,5 φλιτζάνια βατόμουρα ή φράουλες το μήνα, 8 μήλα και αχλάδια το μήνα και 19 φλιτζάνια τσάι το μήνα.

Με δεδομένο ότι η έρευνα ανάλυσε δεδομένα ανθρώπων 50 και άνω, το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει κάποιος θετικές διατροφικές αλλαγές είναι πρόδηλο. Άλλωστε, ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει πραγματικά να αυξάνεται σε ηλικία άνω των 70 ετών, οπότε το να αρχίσετε να σκέφτεστε μια πιο υγιεινή διατροφή εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, όταν πλησιάζετε στα 50 ή λίγο πιο πέρα, αξίζει τον κόπο.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

16:00 20/6/2025

Από σήμερα μέχρι και Τετάρτη 25/6

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

11:16 20/6/2025

Με χρώματα

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

20:00 17/6/2025

Τα VW Beetle στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22/6

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

17:00 15/6/2025

15/06

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

15:36 15/6/2025

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Κλασικά Έπιπλα