Έξαρση ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της καραντίνας

6/5/2020 09:52     Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε τις ημέρες της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τον τελευταίο μήνα, έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, οι κλήσεις για περιστατικά βίας, τον Απρίλιο, έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις, τον Μάρτιο, ήταν 325. Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις. Οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι επτά στα δέκα περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα και τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι.

«Είναι φανερό πως η καμπάνια ενημέρωσης για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας κινητοποίησε τις ωφελούμενες, καθώς και τα τρίτα πρόσωπα, στο να προχωρήσουν σε επικοινωνία με τη γραμμή SOS και να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας» δήλωσε η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εννέα στα δέκα άτομα που κάλεσαν στη γραμμή SOS 15900, τόλμησαν για πρώτη φορά να αναφέρουν το περιστατικό βίας, να ζητήσουν στήριξη και να στείλουν με τη σειρά τους σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα «Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε σιωπηλές».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα θύματα βίας ήταν σύζυγοι-σύντροφοι (στο 61% των περιστατικών). Δηλαδή, 485 σύζυγοι- σύντροφοι, τον Απρίλιο, βίωσαν σκληρές εικόνες, που δύσκολα θα ξεχάσουν, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε σε παιδιά (77 παιδιά).

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι το 8% των περιστατικών βίας αφορούσε σε πρώην συζύγους-πρώην συντρόφους (56 θύματα) και 67 περιστατικά αφορούσαν περιστατικά βίας κατά γονέων και αδελφών (9%).

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, τα περιστατικά βίας αυξάνονται. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται επιπλέον χρόνο μαζί και η τριβή θα φέρει στην επιφάνεια πιο γρήγορα και πιο εύκολα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε πως ένας άντρας που δεν είναι βίαιος, δεν θα γίνει ξαφνικά, εξαιτίας μίας δύσκολης κατάστασης, που μπορεί να αντιμετωπίζει. Ίσως να γίνει πιο επιθετικός με συχνότερα ξεσπάσματα επιθετικής συμπεριφοράς, ο άντρας που ήδη επέλεγε αυτόν τον τρόπο να σχετίζεται με τη σύζυγο ή σύντροφό του» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ηλικιακή ομάδα

Η κύρια ηλικιακή ομάδα που κάλεσε στη γραμμή SOS, ήταν από 40-54 ετών (27%), με αμέσως επόμενη την ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών (18%).

Η οικογενειακή κατάσταση της πλειονότητας των ωφελουμένων ήταν έγγαμες (52%), με παιδιά (62%) και απασχολούμενες (21%).

Τέλος, όσον αφορά στα αιτήματα των ωφελουμένων, το 40% ήθελε ψυχοκοινωνική στήριξη και το 36% νομική συμβουλευτική και βοήθεια. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παιδιών γυναικών θυμάτων βίας, υπήρξε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.

Με βάση τα στοιχεία, 41 κλήσεις αφορούσαν αιτήματα φιλοξενίας σε ξενώνες. Μάλιστα, 15 περιστατικά ήταν έκτακτα και χρειάστηκε να απομακρυνθούν τα θύματα άμεσα από το  περιβάλλον τους. Τα θύματα και τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν σε ειδικά καταλύματα που εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

17:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

11:33 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

20:30 24/6/2025

Σημαντική παρέμβαση για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

20:00 24/6/2025

Τετάρτη 25/6

26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Πάρκο ΧΑΝΘ

26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Πάρκο ΧΑΝΘ

18:00 24/6/2025

Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 28/6

Θερινό Σινεμά για Παιδιά στο Hyatt Regency Thessaloniki

Θερινό Σινεμά για Παιδιά στο Hyatt Regency Thessaloniki

15:00 24/6/2025

17 Ιούν - 4 Σεπ 2025

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου

13:13 24/6/2025

Νέα Τούμπα

Δοκιμαστική Ηχητική Ενεργοποίηση Σειρήνων Πολιτικής Άμυνας στον Δήμο Καλαμαριάς

Δοκιμαστική Ηχητική Ενεργοποίηση Σειρήνων Πολιτικής Άμυνας στον Δήμο Καλαμαριάς

13:00 24/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 24/6/2025

Τρίτη 24/6

Κλασικά Έπιπλα