Kορονοϊός και δυσκοιλιότητα: Τι πρέπει να κάνουμε στην καραντίνα

9/4/2020 14:18    συμβουλές για τη νέα καθημερινότητα
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι αλλαγές στην καθημερινότα, η οποία πλέον διαδραματίζεται μέσα στο σπίτι λόγω του κορονοϊού.

Μία από αυτές είναι και η δυσκοιλιότητα, που μπορεί να προκληθεί, σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο, από την πολυήμερη παραμονή στο σπίτι, η οποία ενδέχεται να μας παρασύρει σε μία διαφορετική, διατροφική καθημερινότητα.

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Ενδέχεται να προκαλέσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού, ακράτεια κοπράνων, παθήσεις του παχέος εντέρου, αλλά και ουρολογικές παθήσεις, αναφέρει ο Δρ. Α. Ξιάρχος.

«Δυστυχώς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, το οποίο δε λαμβάνει τη δέουσα προσοχή. Βέβαια, τα παροδικά περιστατικά δυσκοιλιότητας δεν πρέπει να μας ανησυχούν, αλλά όταν τα συμπτώματα εμμένουν, θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή» λέει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προκειμένου όμως να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο ο κ. Ξιάρχος μας δίνει χρήσιμα tips.

5 απλές συμβουλές για τη νέα καθημερινότητα

Δημιουργούμε ένα άνετο και δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι, στο οποίο, δε θα διαταραχθεί η εργασία μας. Δε δουλεύουμε στο κρεβάτι, ή στον καναπέ. Αντίθετα, ντυνόμαστε αξιοπρεπώς και εργαζόμαστε βάσει των συνθηκών και του ωραρίου που θα είχαμε και στο γραφείο μας

Πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5lt την ημέρα. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού και η αφυδάτωση ενδέχεται να οδηγήσουν, άμεσα, σε δυσκοιλιότητα.

Τρώμε πρωϊνό, κάνουμε διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό. Προτιμούμε τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρυγανιές, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, λαχανίδα, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών), φρούτα (μήλα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα κλπ), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, κλπ).

Περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών που επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία ή αφυδατώνουν τα κόπρανα, ώστε να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη αίσθηση φουσκώματος και απόφραξης (πχ. μπανάνες και μήλα με τη φλούδα τους, λευκό ψωμί, ψωμί σίκαλης, λευκό ρύζι, βρώμη, καλαμπόκι, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι ή τσάι βατόμουρου, λευκές πατάτες, καρότα, μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή υψηλότερη, μπισκότα, κ.α.)

Φροντίζουμε για την καθημερινή, σωματική μας άσκηση. Κάνουμε σύντομα διαλλείματα, περπατάμε, κάνουμε ασκήσεις stretching και συνεχίζουμε! Μετά το πέρας της εργασίας μας βγαίνουμε από το σπίτι, τηρώντας όλους τους κανόνες και περιορισμούς για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, για περπάτημα, ή χαλαρό τρέξιμο. Έχει παρατηρηθεί ότι η μέτρια φυσική δραστηριότητα βοηθάει τους ασθενείς που έχουν ήπιας μορφής δυσκοιλιότητας.

(Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών).



Επόμενο Προηγούμενο
 

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του Δήμου Καλαμαριάς

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του Δήμου Καλαμαριάς

12:23 17/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 17/7/2025

Πέμπτη 17/7

Η Πλαζ Αρετσούς σε ρυθμούς Bob Dylan!

Η Πλαζ Αρετσούς σε ρυθμούς Bob Dylan!

20:00 16/7/2025

17/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 16/7/2025

Τετάρτη 167

Άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς για την απομάκρυνση φιδιού

Άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς για την απομάκρυνση φιδιού

20:00 15/7/2025

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς

Η Μαρία Κωστράκη στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Η Μαρία Κωστράκη στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

17:30 15/7/2025

Τετάρτη 16 Ιούλ 2025

Museum Summer Skills 2025: Δημιουργική Απασχόληση από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Museum Summer Skills 2025: Δημιουργική Απασχόληση από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

15:00 15/7/2025

16 Ιούν - 1 Αυγ 2025

Άρχισαν οι θερινές εκπτώσεις

Άρχισαν οι θερινές εκπτώσεις

11:27 15/7/2025

Ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 15/7/2025

Τρίτη 15/7

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado έρχεται στη θάλασσα της Καλαμαριάς

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado έρχεται στη θάλασσα της Καλαμαριάς

18:00 14/7/2025

18/07 - 25/07

Κλασικά Έπιπλα