Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου με εγγύηση 150.000€

29/3/2020 18:10    ο πρώην υπουργός
Παραμένει στη φυλακή ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου παρά το βούλευμα αντικατάστασης της κράτησης του που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες ενόψει της συμπλήρωσης 18μηνου, καθώς σύμφωνα με τον συνήγορο του αδυνατεί να καταβάλει τη χρηματική εγγύηση των 150 χιλιάδων ευρώ που ορίστηκε.

Την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στις 20 Μαρτίου, καθώς σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται το 18μηνο ανώτατο όριο κράτησης του.

Το Συμβούλιο ενόψει της εκπνοής του ορίου προσωρινής κράτησης διέταξε την έξοδο από τις φυλακές για τον πρώην υπουργό, ορίζοντας χρηματική εγγύηση 150 χιλιάδων ευρώ, καθώς και τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που κατοικεί.

Σύμφωνα ωστόσο με τον συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει δυνατότητα να καταβάλει το εν λόγω χρηματικό ποσό και έτσι υποχρεωτικά παραμένει στη φυλακή. 

Με δήλωση του ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι από την Παρασκευή 20 Μαρτίου, οπότε και εκδόθηκε το βούλευμα αντικατάστασης προσωρινής κράτησης του εντολέα του, «Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση». 

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, «στην περίοδο του δράματος του κορονοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών».

Ο πρώην υπουργός βρίσκεται στη φυλακή από τις 23 Οκτωβρίου 2018, οπότε και είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του καταλογίζουν οι δικαστικές αρχές για ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που κατά τη δικογραφία αποτελεί «δώρο» που έλαβε από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003. Στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενη και η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου η οποία είχε κριθεί προφυλακιστέα την ίδια ημέρα με τον σύζυγο της μετά την απολογία της και αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2019.

Ήδη για την υπόθεση έχει υποβάλει πρόταση παραπομπής των κατηγορουμένων σε δίκη ο Εισαγγελέας Εφετών Κ. Σπυρόπουλος και εκκρεμεί η απόφαση του δικαστικού Συμβουλίου. Ο κ. Σπυρόπουλος αποδέχεται τη δικογραφία, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός Άμυνας έλαβε χρήματα για την επιλογή του αναδόχου και του υποκατασκευαστή του έργου της αναβάθμισης των έξι φρεγατών τύπου «S» με τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003. Αντισυμβαλλόμενα μέρη στην επίμαχη σύμβαση ήταν η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριος ανάδοχος με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND  B.V. και το υπουργείο Εθνική 'Άμυνας.

Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

17:00 29/5/2025

Κυριακή 1/6

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

15:06 29/5/2025

Παρασκευή 30/05

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

11:31 29/5/2025

Στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 29/5/2025

Πέμπτη 29/5

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

20:00 28/5/2025

Ανοιχτά καταστήματα μέχρι 12

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

11:54 28/5/2025

Αναλυτικά τις τιμές ανά ζώνη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

11:48 28/5/2025

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 28/5/2025

Τετάρτη 28/5

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

20:00 27/5/2025

Δευτέρα 2/6

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

17:00 27/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Κλασικά Έπιπλα