Ισόβια στον δράστη της δολοφονίας ιδιοκτήτη πρακτορείου ΟΠΑΠ στη Χαλκιδική

24/3/2020 18:25    'Αρειος Πάγος
Ο 'Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία 44χρονος, Αλβανός υπήκοος, καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 12 ετών για την ληστεία και την δολοφονία 29χρονου ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, που διέπραξε μαζί με δύο συμπατριώτες το στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης. Η σύλληψη του δράστη έγινε 6 χρόνια μετά την ληστεία και δολοφονία, σε έλεγχο της Αστυνομίας, όταν βρέθηκε πάνω του όπλο.

Ειδικότερα, τον Νοεμβρίου 2003 ο άνεργος, τότε, σερβιτόρος συναποφάσισε, με άγνωστης ταυτότητας συμπατριώτες του, να ληστέψουν τον Π.Τ. ο οποίος εκμεταλλευόταν πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ.

Για την κατάστρωση του σχεδίου τους συναντήθηκαν το βράδυ της 21-11-2003 και όταν ο Π Τ έκλεισε το πρακτορείο του και κατευθύνθηκε με το αυτοκίνητό του προς το σπίτι του, αυτοί τον ακολούθησαν, επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο του καταδικασθέντα. Έτσι, διαπίστωσαν που διέμενε.

Μια μέρα μετά αποφάσισαν να ληστέψουν τον ΠΤ, μετά το κλείσιμο του καταστήματός του. Έτσι, πήγαν πάλι στην πολυκατοικία όπου διέμενε, μαζί με τρίτο άτομο, εισήλθαν από μία ανασφάλιστη πλαϊνή πόρτα της εισόδου στην πυλωτή, κατόπτευσαν τον χώρο και καθόρισαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου και τις θέσεις που θα καταλάμβανε ο καθένας, όπως και τον τρόπο διαφυγής τους.

Πράγματι, το βράδυ (10 μμ) της 23-11-2003, ο καταδικασθείς, οδηγώντας το αυτοκίνητό του και ο ένας εκ των δύο συμπατριωτών του με μία μοτοσυκλέτα τύπου EDURO, κατέφθασαν στην κατοικία του Π Τ. Εκεί κρύφτηκαν στην πλαϊνή ανασφάλιστη πόρτα της πυλωτής που οδηγεί στην είσοδο (ασανσέρ και σκάλες) της πολυκατοικίας.

Μικρό χρονικό διάστημα μετά έφθασε ο Π Τ και αφού άνοιξε με το κομπιουτεράκι την γκαραζόπορτα, προχώρησε για να παρκάρει το αυτοκίνητό του και έκλεισε πίσω του την γκαραζόπορτα. Στάθμευσε το αυτοκίνητο στο πίσω μέρος της πυλωτής και κατευθύνθηκε προς την πλαϊνή ανασφάλιστη πόρτα που οδηγούσε στο εσωτερικό της πολυκατοικίας.

Τότε, εμφανίσθηκε μπροστά του ο καταδικασθείς μαζί με τους συνεργούς του και απειλώντας τον Π Τ με πιστόλι, ζήτησε να του παραδώσει το τσαντάκι με τα χρήματα (εισπράξεις του Σαββατοκύριακου) που είχε μαζί του. Ο ιδιοκτήτης του ΠΡΟΠΟ αντέδρασε και προσπάθησε να τον αφοπλίσει. Οι δύο άνδρες συνεπλάκησαν και έπεσαν στο έδαφος.

Τότε ο καταδικασθείς, «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας στα πλαίσια ειλημμένης εγκληματικής απόφασης και του λεπτομερώς καταστρωθέντος προηγουμένως σχεδίου για την διάπραξη της ληστείας εις βάρος του Π Τ» τον στόχευσε από απόσταση 70, περίπου, εκατοστών και πυροβόλησε εναντίον του δύο φορές διαδοχικά.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, η πρώτη σφαίρα τον βρήκε στην δεξιά πλάγια τραχηλική χώρα, ενώ η δεύτερη στην αριστερή κοιλιακή χώρα και προκλήθηκε «εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία τρώση των τραχηλικών αγγείων του αριστερού πνεύμονα του εντέρου και του μεσεντερίου και διχασμός της κατιούσας αορτής, οι κακώσεις δε αυτές, επέφεραν άμεσα τον θάνατό του».

Οι δράστες αφαίρεσαν το τσαντάκι που είχε μαζί του το θύμα και περιείχε περίπου 4.000 ευρώ, ενώ «λόγω της βιασύνης τους να απομακρυνθούν από τον τόπο του εγκλήματος παρέλειψαν να ερευνήσουν το σώμα του θύματος, με αποτέλεσμα να μην αφαιρέσουν το ποσό των 2.500 ευρώ που βρισκόταν στις τσέπες του».

Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών ήταν στο σκοτάδι για αρκετά χρόνια, αφού το μοναδικό εύρημα που υπήρχε, ήταν ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Έξι χρόνια μετά την ληστεία και συγκεκριμένα τον Απρίλιο 2009, οι αστυνομικές αρχές οδηγήθηκαν στον εντοπισμό και στην σύλληψη του δράστη της δολοφονίας του ΠΤ από ένα τυχαίο έλεγχο.

Κατά προσαγωγή του αλλοδαπού στην ΕΛΑΣ, αποκαλύφθηκε ότι τα αποτυπώματά του ταυτίζονται με αυτά του ατόμου που είχε δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη του ΠΡΟΠΟ. Τελικά, ο δράστης αποδέχθηκε ότι συμμετείχε στην ενέδρα για την ληστεία και την δολοφονία, υποστηρίζοντας ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε, ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος δεν βρήκε ποτέ το τσαντάκι με τα χρήματα, το οποίο δεν απέκλεισε να το πήρε ένας εκ των συνεργών του, οι οποίοι αναζητούνται.

Ο δράστης της ληστείας και δολοφονίας το έτος 2017, καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε κάθειρξη 12 ετών για ληστεία από κοινού. Ο αλλοδαπός άσκησε αναίρεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε ως αβάσιμη στο σύνολό της, όπως επίσης απερρίφθη ο ισχυρισμός του, ότι δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

16:00 20/6/2025

Από σήμερα μέχρι και Τετάρτη 25/6

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

11:16 20/6/2025

Με χρώματα

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

20:00 17/6/2025

Τα VW Beetle στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22/6

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

17:00 15/6/2025

15/06

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

15:36 15/6/2025

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Κλασικά Έπιπλα