Ποια έργα επείγουν για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης

17/5/2018 01:33    Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ
Στα συρτάρια των αρμοδίων παραμένουν τα τελευταία 15 χρόνια οι μελέτες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει μέσω του Alpha 96,5 ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.

“Είναι έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Από το 2003 είναι οι έρευνες και οι μελέτες που έχουμε διεξαγάγει” εξηγεί ο κ.  Μπίλλιας για το λεγόμενο Master Plan (σ.σ. Κύριο Σχέδιο) και παρότι έχουν κοινοποιηθεί σε αυτό το διάστημα στους αρμοδίους, εντούτοις “και λόγω οικονομικής κρίσης και ίσως και λίγο έλλειψης βούλησης από πλευράς των αρμοδίων, αυτά τα έργα έχουν μείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στα συρτάρια.”

Κάποια εξ’ αυτών παραμένουν σε φάση ωρίμανσης και κάποια στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. “Το Master Plan το έχει ανακοινώσει, το έχει μελετήσει το υπουργείο Υποδομών. Τώρα μάλιστα ζητήσαμε στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου να γίνει επικαιροποίηση του Master Plan. Ο αρμόδιος υπουργός (Χρ. Σπίρτζης) δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και στη δημοπράτησή της. Άρα οι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να δοθούν απ’ το υπουργείο”, γνωστοποιεί ο κ. Μπίλλιας.

Σε κάθε περίπτωση τα υπάρχοντα κονδύλια δεν επαρκούν, διότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, “από το ΕΣΠΑ τα χρήματα που έχει διαθέσιμα για έργα αποχέτευσης είναι περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ, όταν το σύνολο των έργων του Master Plan ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ”, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Αντίστοιχες ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει ο κ. Μπίλλιας, εκτιμώντας ακολούθως πως θα πρέπει να υλοποιηθεί βήμα-βήμα ο χάρτης των επικίνδυνων σημείων σε όλη την Ελλάδα. Ξέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία. Πρέπει να γίνει μία ιεράρχηση και σε βάθος χρόνου να αρχίσουμε να υλοποιούμε τις παρεμβάσεις που πρέπει προκειμένου να μειώσουμε τον αντίκτυπο από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής”.

Κατά την εκτίμηση του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ επείγει “να γίνει η επέμβαση στην περιοχή της Λαχαναγοράς, που αφορά και το ρέμα του Δενδροποτάμου. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, όπου υπάρχουν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και αναζητείται χρηματοδότηση”.

Σε δεύτερη φάση, σημειώνει ο ίδιος, πρέπει να υλοποιηθούν έργα “στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού και στην περιοχή της Χαλκηδόνας”.

Ερωτηθείς για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, ο κ. Μπίλλιας υπογραμμίζει πως “πρέπει να γίνουν κάποια μικρά πράγματα μέσα στο δάσος” αν και “σε κάποιο βαθμό υλοποιήθηκαν τότε, μετά την πυρκαγιά του δάσους, αλλά ήταν πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι έργα που δεν κοστίζουν πολύ. Κυρίως θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των υδάτων, αλλά θα βοηθήσουν και τον υπόγειο ορίζοντα.”



dailythess

Επόμενο Προηγούμενο
 

Προσωρινή αναστολή στις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ανδρούτσου

Προσωρινή αναστολή στις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ανδρούτσου

18:00 28/3/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει τους κατοίκους

Let’s… Pass Μια πολυαισθητηριακή παράσταση από την Ιταλία στην Καλαμαριά

Let’s… Pass Μια πολυαισθητηριακή παράσταση από την Ιταλία στην Καλαμαριά

15:00 28/3/2025

28/03 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans βάζουν σκούπα στο Κόδρα

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans βάζουν σκούπα στο Κόδρα

12:00 28/3/2025

Το Κόδρα, ο πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 28/3/2025

Παρασκευή 28/3

Εικαστική Έκθεση στο Case Studio του MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης -Splats

Εικαστική Έκθεση στο Case Studio του MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης -Splats

12:35 27/3/2025

27 Μαρ - 1 Ιούν 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 27/3/2025

Πέμπτη 27/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 26/3/2025

Τετάρτη 26/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 25/3/2025

Τρίτη 25/3

Electric Dreams στο Club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη

Electric Dreams στο Club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη

19:00 24/3/2025

Παρασκευή 28/3

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Καλαμαριά

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Καλαμαριά

13:49 24/3/2025

25/03

Κλασικά Έπιπλα