Ερντογάν: Έχεις παλαιστινιακό αίμα στα χέρια σου - Νετανιάχου: Βομβαρδίζεις χρόνια αμάχους

16/5/2018 00:46    σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του», καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από σφαίρες Ισρσαηλινών στρατιωτών στη Γάζα. Ως «απάντηση», το Τελ Αβίβ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο, πραγματοποιώντας ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική διπλωματική ρήξη με την Άγκυρα.

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα απο 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Διάβασε Δέκα Εντολές»

«Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ να φύγει προσωρινά από τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Γάζα. Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και του ζητήθηκε "να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιο διάστημα", όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας. Την Δευτέρα η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

Αντιδρώντας στην αιματοχυσία στη Γάζα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Δευτέρα το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και για «γενοκτονία». Ο Νετανιάχου του απάντησε δηλώνοντας ότι δεν δέχεται «μαθήματα ηθικής» από τον Τούρκο πρόεδρο που είναι «μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατανοεί τέλεια την τρομοκρατία και τις σφαγές».

Το Ισραήλ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο

Το Ισραήλ απέλασε σήμερα τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία "για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο".

Νωρίτερα, η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα.

Νετανιάχου: Να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» αφού Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σχεδόν 60 Παλαιστίνιους χθες στη Γάζα.

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Κάποιος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της βόρειας Κύπρου και εισβάλλει στη Συρία δεν θα κάνει κήρυγμα σε εμάς, όταν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από απόπειρα της Χαμάς» έγραψε στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, απαντώντας στον «σουλτάνο»

Κατηγόρησε, δε, τον Τούρκο πρόεδρο πως τα χέρια του είναι βαμμένα με το αίμα «αναρίθμητων Κούρδων» στην Τουρκία και την Συρία.

Την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία στη λωρίδα της Γάζας, ότι υποκινεί τη βία στα σύνορα του θύλακα αυτού με το Ισραήλ.


protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

18:00 14/8/2025

Τα τελευταία χρόνια, κάτι … ιδιαίτερο συνδέει τον Manu Chao με τη Θεσσαλονίκη!

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

16:00 14/8/2025

Πού θα δείτε τον αγώνα και τι ώρα

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμαριάς και Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμαριάς και Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς

11:14 14/8/2025

«Ερμής» και «Ίριδα – Κέντρο Γυναικών»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 14/8/2025

Πέμπτη 14/8

Thessaloniki Beer Festival 2025

Thessaloniki Beer Festival 2025

20:59 13/8/2025

25 Σεπτεμβρίου – 28 Σεπτεμβρίου

81 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς

81 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς

13:10 13/8/2025

Στις 13 Αυγούστου 1944

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 13/8/2025

Τετάρτη 13/8

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στον Φοίνικα

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στον Φοίνικα

20:55 12/8/2025

13/08 - 14/08

Έκτακτη διακοπή νερού σήμερα στην Καλαμαριά

Έκτακτη διακοπή νερού σήμερα στην Καλαμαριά

12:07 12/8/2025

Ποιες οδοί επηρεάζονται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 12/8/2025

Τρίτη 12/8

Κλασικά Έπιπλα