Έλληνας ανοίγει τον δρόμο για την «εκτύπωση» ανθρώπινων οστών!

3/3/2020 17:40    Γιάννης Παπαντωνίου
Το πρώτο βήμα για την μαζική παραγωγή εξατομικευμένων οστικών εμφυτευμάτων επιχειρεί  να κάνει μια πανευρωπαϊκή επιστημονική ομάδα με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.

Ο Γιάννης Παπαντωνίου, νέος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής) και επισκέπτης καθηγητής του βελγικού πανεπιστημίου KU Leuven είναι ο επιστήμονας που έθεσε τις βάσεις για τη μέθοδο η οποία μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στην αποκατάσταση μεγάλων τραυμάτων στα οστά ενός ανθρώπου, που προκύπτουν για παράδειγμα από τροχαία ατυχήματα ή λόγω εγχειρήσεων αφαίρεσης οστού για απομάκρυνση όγκων.

Η μέθοδος που ανέπτυξε η ομάδα του Έλληνα επιστήμονα με συνεπικεφαλής τον καθηγητή Frank Luyten, στο KU Leuven δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Science. Στην ουσία, οι επιστήμονες κατάφεραν να αντιγράψουν τη φυσική μέθοδο ανάπτυξης των οστών στο εργαστήριο, αναπτύσσοντας σκελετικούς μικροϊστούς-οργανοειδή, γεγονός που αποτελεί πρωτόγνωρο επίτευγμα στα επιστημονικά χρονικά.

«Μελετήσαμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το οστό στο έμβρυο, καθώς αυτή η διεργασία είναι παρόμοια με τον τρόπο  που αναγεννιέται επιτυχώς ένα σπασμένο κόκκαλο. Αντιγράφοντας αυτή τη διεργασία στο εργαστήριο την οποία ονομάσαμε ΄Εξελικτική Μηχανική’, δημιουργήσαμε τεχνητούς ιστούς από βλαστοκύτταρα, ικανούς να αναγεννήσουν μεγάλα τραύματα οστών σε ζωντανά μοντέλα», δηλώνει σύμφωνα με το real, ο Γιάννης Παπαντωνίου.

Το επόμενο βήμα για την κλινική μετάφραση αυτής της μεθόδου είναι η θα είναι η δημιουργία των κατάλληλων τεχνολογικών διεργασιών και αυτοματοποιημενου εξοπλισμού. Στην ουσία, στόχος είναι η χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή, ο οποίος θα μπορέσει να υλοποιήσει σε κλίμακα, την μέθοδο που αναπτύχθηκε με ευρεία εφαρμογή ακόμα και σε άλλα όργανα.

Για τον σκοπό αυτό, η ερευνητική ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 προκειμένου να συνεχίσει περαιτέρω η προσπάθεια μετάβασης της μεθόδου από το εργαστήριο στην κλινική.

Το πρόγραμμα JointPromise (874837) θα φέρει μαζί κορυφαίες ερευνητικές ομάδες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο με συντονιστή το KU Leuven και επιστημονικό συντονιστή τον Γιάννη Παπαντωνίου. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα που θα συμμετέχουν είναι το Fraunhofer Institute (Γερμανία), το Maastricht University (Ολλανδία), Poietis (Γαλλία), Stem Cell Technologies (Βρετανία), ενώ από την πλευρά της Ελλάδας, στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ) με τη συμμετοχή και των εργαστηρίων της Δρ. Μαρίας Κλάπα, και του διευθυντή Βασιλείου Μπουργανού.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει στην εκβιομηχάνιση του τομέα παραγωγής ζωντανών εμφυτευμάτων στο άμεσο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο οι κυτταρικές και αναγεννητικές θεραπείες θα μπορέσουν να γίνουν ασφαλείς και προσιτές σε μεγάλο αριθμό ασθενών ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού δοτών οργάνων και μοσχευμάτων. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για την Ελληνική ερευνητική κοινότητα να συμμετέχει ενεργά σε ένα χώρο και μια αγορά καινοτομίας που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Γιάννης Παπαντωνίου.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη μαθητών- γονέων στην Καλαμαριά

Συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη μαθητών- γονέων στην Καλαμαριά

10:25 12/11/2017

Δήμος Καλαμαριάς

Απειλούνται με κατασχέσεις 730.000 οφειλέτες της εφορίας - Οι 4 τρόποι «άμυνας»

Απειλούνται με κατασχέσεις 730.000 οφειλέτες της εφορίας - Οι 4 τρόποι «άμυνας»

09:49 12/11/2017

Τι πρέπει να γνωρίζουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους

ΕΚΑΣ τέλος για 140.000 συνταξιούχους από το 2018

ΕΚΑΣ τέλος για 140.000 συνταξιούχους από το 2018

09:37 12/11/2017

Σοκ έρχεται για το ΕΚΑΣ με τη νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας

Τα πράσινα δάνεια των τραπεζών –Τι προσφέρουν ποιοι μπορούν να τα πάρουν

Τα πράσινα δάνεια των τραπεζών –Τι προσφέρουν ποιοι μπορούν να τα πάρουν

09:36 12/11/2017

Κινητικότητα ενόψει της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»έ

Η τελική ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Η τελική ρύθμιση για τις 120 δόσεις

09:22 12/11/2017

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

09:20 12/11/2017

κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας

09:14 12/11/2017

World Pneumonia Day

Η 26χρονη που δολοφόνησε τον γείτονά της είχε αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες πριν

Η 26χρονη που δολοφόνησε τον γείτονά της είχε αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες πριν

09:11 12/11/2017

Κρήτη

Στον 51χρονο αγνοούμενο ανήκει το πτώμα που βρέθηκε στην Ποτίδαια

Στον 51χρονο αγνοούμενο ανήκει το πτώμα που βρέθηκε στην Ποτίδαια

09:08 12/11/2017

Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο

Χαμηλότερη η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων από τις χώρες του ΟΟΣΑ

Χαμηλότερη η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων από τις χώρες του ΟΟΣΑ

09:04 12/11/2017

ετήσια έκθεση

Κλασικά Έπιπλα