Έμπολα: Ο ΠΟΥ προετοιμάζεται ακόμη και για το «χειρότερο σενάριο» στο Κονγκό

12/5/2018 18:26    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρινε σήμερα «υψηλό» τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται ακόμη και για «το χειρότερο σενάριο».

«Ανησυχούμε πολύ και προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια περιλαμβανομένου του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ Πίτερ Σάλαμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εξειδικευμένη αυτή υπηρεσία του ΟΗΕ έχει καταμετρήσει 32 κρούσματα (εκ των οποίων 2 επιβεβαιωμένα, 18 πιθανά και 12 ύποπτα). Από τους ανθρώπους αυτούς έχουν πεθάνει 18, μεταξύ της 4ης Απριλίου και της 9ης Μαΐου, στην περιοχή Μπικόρο, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Κινσάσα, στην μεθόριο με το Κονγκό-Μπραζαβίλ.

Τρία από αυτά τα 32 κρούσματα είναι μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σημείωσε, κάτι το οποίο ανησυχεί πολύ τον ΠΟΥ, καθώς τα κρούσματα αυτού του είδους μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση της επιδημίας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι ο ΟΗΕ ελπίζει να μπορέσει να στήσει μια αερογέφυρα ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο με ελικόπτερα για τη μεταφορά της απαραίτητης υλικής βοήθειας σε αυτήν την περιοχή που δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές.

Εξάλλου ο ΠΟΥ αναμένει το πράσινο φως των αρχών της ΛΔ Κονγκό για να διανείμει ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του Έμπολα.

Μέχρι στιγμής η επιδημία αιμορραγικού πυρετού «δείχνει να είναι γεωγραφικά περιορισμένη», επισημαίνει ο ΠΟΥ σε ενημερωτικό του δελτίο. «Ωστόσο», συνεχίζει, «αν ληφθούν υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία, ο συνολικός κίνδυνος θεωρείται υψηλός σε εθνικό επίπεδο λόγω της φύσης της ασθένειας και της έλλειψης επιδημιολογικών και δημογραφικών πληροφοριών για να αξιολογηθεί το εύρος της επιδημίας».

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε εξάλλου ότι απέστειλε επιδημιολόγους εκεί για να κάνουν μια αποτίμηση όσον αφορά το εύρος της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού.

Σε περιφερειακό επίπεδο, εννέα γειτονικές χώρες τέθηκαν σε «κατάσταση συναγερμού» και ο κίνδυνος χαρακτηρίστηκε «υψηλός» για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, λόγω της εγγύτητάς τους με τον ποταμό Κονγκό, καταλήγει ο ΠΟΥ.

Τα συμπτώματα της νόσου αυτής συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένοι αρχίζουν να εμφανίζουν εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.

Η χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία έληξε πριν από δύο χρόνια στη Δυτική Αφρική αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 11.300 νεκρούς και μολύνοντας άλλους 28.600 στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.


ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 20/2/2025

Πέμπτη 20/2

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη Live στη Θεσσαλονίκη στο Deus Music Experience

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη Live στη Θεσσαλονίκη στο Deus Music Experience

20:00 19/2/2025

8 Φεβ - 8 Μαρ 2025

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

15:05 19/2/2025

Το πρόγραμμα

Σε εξέλιξη επιχείρηση εξαπάτησης επιχειρηματιών της εστίασης στον Δήμο Καλαμαριάς

Σε εξέλιξη επιχείρηση εξαπάτησης επιχειρηματιών της εστίασης στον Δήμο Καλαμαριάς

11:06 19/2/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει τους επιχειρηματίες της εστίασης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 19/2/2025

Τετάρτη 19/2

To… όνειρο μιας ντίβας στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

To… όνειρο μιας ντίβας στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

05:57 19/2/2025

19/02 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Η θεατρική Παράσταση Το Θερμοκήπιο στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η θεατρική Παράσταση Το Θερμοκήπιο στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 18/2/2025

Παρασκευή 21/2

Ο Καραγκιόζης Καταζητούμενος Σεφ στο Θέατρο Αθήναιον

Ο Καραγκιόζης Καταζητούμενος Σεφ στο Θέατρο Αθήναιον

17:30 18/2/2025

Μια ξεκαρδιστική περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα

Εκδήλωση για τα μνημεία της φύσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση για τα μνημεία της φύσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

13:00 18/2/2025

Δευτέρα 24/2

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 18/2/2025

Τρίτη 18/2

Κλασικά Έπιπλα