Ερευνητές του Ινστιτούτου Βοτανικής Κανμίνγκ της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν έναν μύκητα που μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα των συσσωρευμένων μη βιοδιασπώμενων πλαστικών.
Ο μύκητας έχει τη δυνατότητα να διασπά απορρίμματα πλαστικών, που διαφορετικά θα παρέμεναν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.
Ο μύκητας του είδους Aspergillus tubingensis βρίσκεται συνήθως στο χώμα, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί επίσης να ευδοκιμήσει στην επιφάνεια των πλαστικών.
Ο μύκητας εκκρίνει ένζυμα που διασπούν τους δεσμούς μεταξύ μεμονωμένων μορίων και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα μυκήλιά του, δηλαδή το φυτικό μέρος του μύκητα, για να τα διαχωρίσει.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του μύκητα να διασπά το πλαστικό, όπως η θερμοκρασία και το pΗ του περιβάλλοντός του.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να καταλάβουν ποιες συνθήκες θα ήταν οι ιδανικές για να βελτιστοποιήσουν την πρακτική εφαρμογή της διάσπασης των πλαστικών από το μύκητα, σε μεγάλη κλίμακα.
Ο μύκητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πλαστικών σωματιδίων που καταλήγουν στην παροχή νερού, με την εφαρμογή τους σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και λυμάτων, ή με άλλες μεθόδους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το μύκητα σε μία χωματερή στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν και εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι τύποι μυκήτων με χρήσιμες ιδιότητες, για τους οποίους δεν γνωρίζουμε ακόμα.
Ωστόσο, καθώς η αποψίλωση και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συνεχίζουν να καταστρέφουν τα ενδιαιτήματα, ίσως δεν αποκτήσουμε ποτέ πρόσβαση σε τέτοια είδη.
naftemporiki